Sari la conținut

Justiţia franceză a emis un mandat internaţional de arestare împotriva preşedintelui sirian Bashar al-Assad

Justiţia franceză a emis marţi un mandat internaţional de arestare împotriva preşedintelui sirian Bashar al-Assad, acuzat de complicitate la crime împotriva umanităţii pentru atacurile cu arme chimice comise în vara anului 2013 în Siria, informează miercuri sursa.

O sursă judiciară a confirmat emiterea a patru mandate de arestare pentru complicitate la crime împotriva umanităţii şi pentru complicitate la crime de război pentru aceste atacuri cu gaz sarin, care au făcut peste 1.000 de morţi pe 21 august 2013 în Ghouta de Est, potrivit serviciilor de informaţii americane.

Aceste mandate îl vizează şi pe fratele lui Bashar al-Assad, Maher, şeful de facto al Diviziei a patra, unitatea de elită a armatei siriene, precum şi doi generali, Ghassan Abbas, directorul filialei 450 a SSRC (Centrul de cercetare şi studii ştiinţifice din Siria), şi Bassam al-Hassan, ofiţer de legatură şi şef al securităţii.

Judecătorii de instrucţie pentru crime împotriva umanităţii de la Tribunalul judiciar din Paris investighează din aprilie 2021 aceste atacuri cu arme chimice comise în 2013 în Siria şi imputate regimului Bashar al-Assad. Ancheta a fost deschisă după o plângere depusă de Centrul sirian pentru mass-media şi libertate de expresie (SCM), Open Society Justice Initiative (OSJI) şi Syrian Archive.

Aceste investigaţii, realizate sub titlul de „competenţă extrateritorială” a justiţiei franceze, se referă şi la atacurile comise în noaptea de 4 spre 5 august la Adra şi Duma, soldate cu 450 de răniţi.

Bashar al-Assad a revenit pe scena internațională, după ani de izolare

„Această decizie constituie un precedent juridic istoric. Aceasta este o nouă victorie pentru victime, familiile lor şi supravieţuitorii lor, precum şi un pas către justiţie şi pace durabilă în Siria”, a declarat Mazen Darwish, fondatorul şi directorul general al SCM, într-un comunicat.

El aminteşte că plângerea a fost însoţită de „mărturii la prima mână ale multor victime”, o „analiză aprofundată a lanţului de comandă militar sirian”, precum şi „sute de documente, inclusiv fotografii şi videoclipuri”.

Regimul sirian este vizat de numeroase acţiuni în justiţie în Europa, în special în Germania. Declanşat în 2011, conflictul din Siria a făcut peste jumătate de milion de morţi.

Decizia justiției franceze vine în contextul unei reveniri a lui Bashar al-Assad pe scena diplomatică internațională după un deceniu în care el a fost repudiat inclusiv de către țările arabe.

Anul acesta el a fost primit la Moscova de către președintele rus Vladimir Putin și la Beijing de către președintele chinez Xi Jinping, el fiind totodată prezent la summitul extraordinar islamo-arab de săptămâna trecută, care a denunțat dur acțiunile Israelului în Fâșia Gaza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!