Sari la conținut

Kate Kellogg în Ucraina: Kievul va furniza SUA date pentru a demonta minciunile Rusiei

Pe 19 februarie, reprezentantul special al SUA pentru Ucraina și Rusia, Kate Kellogg, a început o vizită de trei zile în Ucraina, unde era așteptat cu nerăbdare. Retorica dură și negativă a președintelui american Donald Trump, exprimată anterior, a stabilit tonul vizitei lui Kellogg. La Kiev, oficialii își doresc ca reprezentantul special să discute direct cu ucrainenii și să vadă realitatea cu propriii ochi, astfel încât să înțeleagă situația de pe front și din spatele liniilor fără influența propagandei rusești.

În ultimele zile, Trump a făcut numeroase declarații în care a acuzat Ucraina și chiar pe președintele Volodimir Zelenski, promovând narațiuni care anterior erau răspândite doar de Rusia. Acest lucru a influențat vizita lui Kellogg, iar autoritățile de la Kiev și-au propus să îi ofere toate detaliile necesare pentru ca Washingtonul să obțină o imagine obiectivă asupra realității.

Președintele Zelenski a declarat: „Pentru mine este important ca [Kate Kellogg] să se plimbe prin capitală și prin alte orașe. El a susținut că 20-30% din Kiev este distrus, să vadă cu ochii lui. Să discute cu oamenii – dacă au încredere în președintele lor sau în Putin. Ce cred despre Trump după declarațiile sale. Să se plimbe cu ambasadorul și să înțeleagă realitatea de pe teren.”

De asemenea, liderul ucrainean a adăugat că dorește să îl invite pe Kellogg să meargă cu el pe front, pentru a discuta cu militarii și a vedea direct ce face armata rusă. Totuși, nu este clar dacă oficialul american va accepta această propunere îndrăzneață.

La sosirea sa în Kiev, Kellogg a declarat că o parte a misiunii sale în Ucraina este „să asculte și să înțeleagă”, pentru a-i putea transmite lui Trump propriile impresii. Potrivit lui, SUA vor să fie sigure că percep corect situația din Ucraina.

Cu toate acestea, negocierile dintre Rusia și SUA, la care nici Ucraina și nici Uniunea Europeană nu au fost invitate, au avut consecințe negative, deformând percepția administrației americane și a lui Trump asupra realității. SUA au preluat o parte dintre narațiunile false ale Rusiei, iar deocamdată nu este clar dacă Kievul îl va putea convinge pe Kellogg – și, ulterior, pe Trump – de adevăr.

Scopul Ucrainei în aceste trei zile este să demonstreze Washingtonului că narațiunile rusești privind nivelul de încredere de doar 4% în președintele Zelenski, despre pierderea majorității fondurilor oferite de SUA sau alte acuzații sunt minciuni, menite să mențină războiul și să priveze Ucraina de ajutorul internațional.

Pe tot parcursul războiului, Rusia a încercat să afecteze relațiile Ucrainei cu partenerii săi și să submineze încrederea în actuala conducere ucraineană. Dacă Europa a rezistat în mare parte provocărilor Kremlinului, odată cu revenirea lui Trump, SUA au adoptat o abordare mai conciliantă față de agresor și au început să fie influențate de propaganda rusă.

La fel ca SUA, Ucraina își dorește încheierea războiului în acest an, însă există o diferență fundamentală: Kievul nu este dispus să facă concesii teritoriale, cedând părți din teritoriul său în schimbul unui „pseudopace”, care ar duce ulterior la un nou conflict. Mai mult, această poziție nu este doar a guvernului ucrainean, ci și a majorității cetățenilor ucraineni, care cer în primul rând garanții de securitate clare din partea comunității internaționale pentru a asigura o pace durabilă și echitabilă. Fără astfel de garanții, Kievul nu va semna niciun acord de pace cu Rusia, care și-a demonstrat în trecut lipsa de respect față de angajamentele asumate.

În ciuda retoricii dure a SUA și a acuzațiilor nefondate, Ucraina dorește să își mențină relațiile de parteneriat cu Washingtonul și speră ca sprijinul american să continue. Kievul se bazează pe faptul că vizita lui Kate Kellogg va influența poziția SUA și va determina Casa Albă să înțeleagă că Rusia minte. Fără implicarea și sprijinul Occidentului, o pace dreaptă și de durată va fi imposibilă.

Imagine: Kate Kellogg, sursă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!