Președintele Klaus Iohannis, aflat marți în Senegal, ultima țară din turneul început în 14 noiembrie și pe care îl va încheia vineri, susține că prin vizitele sale în patru țări din Africa a „pus România pe radarul african”. Întrebat despre costuri, șeful statului a răspuns, fără a da detalii: „Sigur că asta vine cu niște cheltuieli”, relatează sursa.
Președintele Klaus Iohannis își încheie turneul din statele africane cu o vizită oficială în Senegal, el urmând ca marţi şi miercuri să aibă un program relaxat, care include şi o vizită într-o insulă aflată în patrimoniul UNESCO, iar joi să fie primit de preşedintele Republicii Senegal, Macky Sall, la Palatul Prezidenţial, să asiste la inaugurarea Casei Naţiunilor Unite din Senegal şi să viziteze Muzeul Civilizaţiilor Negre din Dakar. Programul zilei de joi se încheie seara.
„Cred că românii apreciază”
Șeful statului a făcut primele sale declarații despre „necesitatea” acestui turneu, susținând că „România are o nouă strategie pentru Africa”, iar el a mers în aceste vizite „pentru a da greutate”. El a răspuns astfel insistențelor unui jurnalist Libertatea trimis în Africa, care l-a întrebat și de ce nu face publice costurile deplasărilor sale.
- „Faptul că am venit în Africa arată o nouă abordare a României față de continentul african.
- Avem o nouă strategie față de Africa și, ca să-i dau greutate, am planificat acest turneu în Africa.
- Și chiar dacă nu s-a încheiat încă, suntem la a treia vizită de stat aici, în Capul Verde, pot să concluzionez deja și, dacă vreți să fiu foarte concentrat, prin acest turneu am repus România pe radarul african.
- Cred că românii apreciază, fiindcă mulți cunosc relațiile pe care le-am avut și cred că mulți își dau seama de potențialul enorm pe care îl reprezintă o relație bună între România și statele africane, între Uniunea Europeană și Africa”, a susținut Klaus Iohannis, conform imaginilor difuzate de Libertatea.
Ce răspunde Iohannis întrebat despre costurile vizitelor sale / Răspunsul președintelui din Capul Verde, la aceeași întrebare
Întrebat despre costurile turneului, Iohannis – aflat în Africa alături de soția sa – a răspuns: „Sigur că vine cu niște cheltuieli și voi instrui serviciul de presă să vă dea o informare confom legii”.
La o întrebare similară, respectiv dacă el și-ar face publice cheltuielile cu deplasările la cererea a 40.000 de oameni, José Maria Neves, preşedintele din Capul Verde, a răspuns, într-un interviu pentru Libertatea: „Nu e nevoie de 40.000. Dacă o singură persoană îmi cere ceva, eu sunt obligat să răspund”.
Câteva momente, în imagini, din turneul lui Iohannis în Africa / Ce a făcut președintele în statele africane vizitate până acum
În turneul său de zece zile, Klaus Iohannis bifează, alături de soția sa, patru țări: Kenya, Tanzania, Cabo Verde şi Senegal.
Prima oprire a fost în Kenya, unde șeful statului a fost primit marți, în 14 noiembrie, de către omologul său din statul african, William Ruto.
Miercuri, 15 aprilie, în programul oficial publicat de Administrația prezidențială nu a figurat niciun eveniment.
Kenya Wildlife Service a publicat, însă, pe rețelele sociale fotografii cu Klaus și Carmen Iohannis în safari.
„Astăzi, secretarul de cabinet al Ministerului Turismului şi Faunei Sălbatice, Dr. Alfred Mutua, alături de directorul general al Kenya Wildlife Service, Dr. Erustus Kanga, au avut onoarea de a-i găzdui pe distinsul preşedinte român Klaus Iohannis şi pe prima doamnă Carmen Iohannis în Parcul Naţional Nairobi”, se arată pe paginile de Facebook și de X ale Kenya Wildlife Service.
Ulterior, și Administrația prezidențială a publicat trei fotografii din vizita făcută de Iohannis în Parcul Național Nairobi. Administrația prezidențială a transmis și un comunicat de presă în care încearcă să explice importanța acestei vizite:
- „În cadrul vizitei de stat în Kenya, similar altor șefi de stat, președintele României, Klaus Iohannis, a fost invitat de partea kenyană să viziteze Parcul Național Nairobi, care este unic în lume prin faptul că aduce aproape de mediul urban o biodiversitate variată. Kenya este un stat cu un profil solid de implicare la nivel național și internațional în domeniul protecției mediului, fiind gazda Programului Națiunilor Unite pentru Mediu, a Summitului climatic COP12 în 2006 și, foarte recent, a Summitului African pentru Climă.
- Cooperarea în domeniul limitării schimbărilor climatice și al protecției mediului este o temă centrală a vizitei de stat a Președintelui României în Republica Kenya. Aceasta vine pe fondul interesului deosebit al președintelui Klaus Iohannis pentru aceste domenii, precum și al prezenței lor ca teme importante în recent adoptata Strategie a României pentru Africa.
- Vizita în Parcul Național Nairobi a oferit prilejul unei discuții privind conservarea naturii cu ministrul pentru Protejarea Naturii din Republica Kenya, Alfred Nganga Mutua, și cu directorul Serviciului Kenyan pentru Protejarea Vieții Sălbatice (Kenya Wildlife Service), Dr Erustus Kanga.
- Conservarea biodiversității și managementul ecosistemelor reprezintă o componentă importantă a Memorandumului de Înțelegere în domeniul Protecției Mediului și al Schimbărilor Climatice, semnat pe 14 noiembrie 2023 între România și Kenya, în prezența președintelui Klaus Iohannis și a Președintelui William Ruto. În plus, prin Memorandum, cele două state își propun să lucreze împreună pentru a promova educația privind schimbările climatice și mediul”.
Joi, Klaus Iohannis s-a aflat tot în Kenya, la Nairobi, pe agendă figurând un singur eveniment – vizită la Uthiru Girls High School, unde președintele a donat mai multe calculatoare. La liceul de fete vizitat, președintele și soția sa au asistat și la un dans tradițional, Carmen Iohannis fiind invitată și ea să se alăture. A fost chemat la dans și președintele, dar a evitat.
Soții Iohannis au mers și în Zanzibar, iar următoarea lor destinație a fost apoi Tanzania.
Din Tanzania, Iohannis a mers, luni, în Capul Verde, iar marți a ajuns în Senegal.
Administrația prezidențială a transmis că vizitele lui Iohannis în Africa reprezintă „primul demers politico-diplomatic la acest nivel din ultimii 30 de ani și vizează relansarea relațiilor României cu continentul african, atât în relația directă a țării noastre cu statele africane, cât și ca parte a efortului comun de la nivel european, în contextul mai larg al nevoii de revigorare a relațiilor Uniunea Europeană – Africa în spiritul unui nou parteneriat”.
Este cel de al treilea turneu pe care șeful statului îl face în acest an, după cele din Asia (martie) și America de Sud (aprilie).
O investigație Recorder publicată recent arată că unele dintre deplasările în străinătate ale președintelui Klaus Iohannis, ale căror costuri sunt ținute la secret de Administrația Prezidențială, ajung să coste chiar și peste un milion de euro.
Președinția refuză să facă publice costurile, deși este vorba de bani publici. Recorder a consultat specialiști din piață și a aproximat costurile zborurilor, având în vedere detaliile publice ale acestora (locația, ora deplasării, destinația etc) disponibile pe platforme precum FlightRadar24.
Jurnaliștii de la Recorder arată și că președintele României a fost singurul din Uniunea Europeană care a ales să meargă la încoronarea regelui Charles al III-lea cu un avion privat. Costurile zborului, care a avut escală la Sibiu, s-au ridicat la aproximativ 85.000 de euro, conform Recorder. Asta, în contextul în care președințiile unor țări precum Estonia, Cehia, Letonia sau Finlanda au cheltuit în jur de două sau trei mii de euro pentru deplasarea în Marea Britanie, adică de 40 de ori mai puțin față de cât a cheltuit Administrația Prezidențială din România.