Sari la conținut

Kremlinul importă componente pentru complexul militar-industrial: Sancțiunile europene ar trebui impuse tuturor întreprinderilor rusești, cu ajutorul cărora Putin își continuă războiul

Impunerea de sancțiuni internaționale împotriva Rusiei a înrăutățit semnificativ economia și a redus capacitățile sale militare, dar nu a împiedicat țara agresoare să coopereze cu țările occidentale. În ciuda acestui fapt, o serie de companii rusești din domeniul apărării, care nu fac încă obiectul sancțiunilor, continuă să coopereze cu țările occidentale și să primească bunuri de la acestea pentru continuarea producției de rachete. Datorită acestui fapt, Federația Rusă produce aproximativ 70 de rachete de diferite tipuri pe lună, care sunt folosite ulterior pentru a ataca orașele ucrainene.


Rusia a recurs la mașinațiuni ilegale pentru a obține ceea ce își dorește. The New York Times a raportat că anul trecut, sub sancțiunile americane, au fost trimise către companiile aeriene rusești piese de avion în valoare de zeci de milioane de dolari. Potrivit publicației, acest lucru a fost posibil prin eludarea ilegală a sancțiunilor prin mutarea bunurilor prin intermediul unor cumpărători neoficiali. Printre companiile aeriene care au încălcat legea se numără Russia, Aeroflot, Airlines, UTair Aviation și altele.


În total, în primele 8 luni ale anului 2022 au fost efectuate în Rusia peste 5.000 de transporturi de piese de avion, inclusiv zeci de transporturi de fire de cupru, șuruburi, grafit, un starter pentru motor de avion în valoare de 290.000 de dolari etc. Emiratele Arabe Unite, Turcia, Maldive și China au fost conductorii majorității produselor, dar mai multe transporturi au venit direct din Statele Unite și Europa. Potrivit lui Vadym Skibitskyy, adjunctul șefului GUR din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării, Rusia a reușit să înființeze producția de rachete în ciuda sancțiunilor internaționale: “Ei aduc Kalibras în Crimeea ocupată cel puțin de două ori pe lună. Acum, rușii sunt capabili să producă aproximativ 25 de Kalibras pe lună, 35 de X-101 pe lună, două KINZHAL pe lună și cinci rachete balistice 9M723 pentru Iskander-M”.


Rachetele Kinzhal X-47M lansate din aer sunt mai periculoase decât Kalibers și Iskanders, deoarece sunt hipersonice și au o rază de acțiune de până la 2.000 km. În prezent, Rusia nu poate produce “Kinzhal” decât într-un mod foarte limitat, deoarece toate piesele necesare pentru acestea sunt fabricate exclusiv în SUA, iar singura opțiune pentru obținerea lor este contrabanda, la care Rusia recurge. Faptul că economia Rusiei este în declin confirmă faptul că Rusia apelează la multe țări pentru ajutor, inclusiv la Iran. Iranul este un furnizor de UAV-uri, care sunt folosite pentru a ataca orașele ucrainene, precum și pentru a detecta apărarea aeriană ucraineană. De asemenea, Rusia folosește cipuri importate pentru sateliții GLONASS pentru a identifica coordonatele necesare ale viitoarelor ținte.


Mykhaylo Podolyak, un consilier al șefului biroului prezidențial ucrainean, consideră că Rusia dorește un conflict prelungit de intensitate scăzută deoarece are mari probleme cu resursele. Potrivit acestuia, cel de-al 11-lea pachet de sancțiuni ar trebui să schimbe situația și să îndepărteze capacitatea Rusiei de a obține resurse în mod ilegal pentru continuarea războiului.

Ar trebui impuse sancțiuni stricte atât asupra PIK al Rusiei, cât și asupra tuturor exporturilor rusești, privând astfel bugetul țării de venituri în valută. O serie de companii rusești nu se află încă sub incidența sancțiunilor, ceea ce înseamnă că au acces la cooperare gratuită și la realimentarea bugetului țării. Roskomos, de exemplu, nu face încă obiectul sancțiunilor, deși produce piese pentru tancuri, avioane și rachete încă de la începutul războiului pe scară largă. Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, de asemenea, că a existat un comerț ciudat între UE și țările terțe, după care bunurile ajungeau în Rusia. Ea a avertizat țările UE să evite o astfel de schemă, deoarece vor fi impuse sancțiuni asupra exporturilor acestor bunuri în cazul unei noi constatări a comerțului ilegal. Președintele Comisiei Europene a mai spus că noul pachet de măsuri din partea UE urmărește în special să se asigure că Rusia pierde orice capacitate de a eluda sancțiunile.

Ursula von der Leyen a declarat că sancțiunile UE împotriva Rusiei, după ce Rusia a început războiul din Ucraina, au dus la o reducere cu 55% a exporturilor către Rusia, care se ridică la 50 de miliarde de euro pe an în termeni monetari, și la o reducere cu 60% și, respectiv, 90 de miliarde de euro a importurilor. Acestea sunt cifre semnificative, dar tranzacțiile de export-import cu Rusia, care își finanțează complexul militar-industrial cu venituri în valută, ar trebui să fie reduse și mai mult.


Noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei vizează să împiedice în mod direct Rusia să eludeze sancțiunile deja în vigoare, va afecta acțiunile intermediarilor financiari, viitoarele capacități energetice și de extracție ale Rusiei. Aproximativ 300 de companii, nave, aeronave și persoane fizice rusești vor fi afectate de sancțiuni.
În special, respingerea de către UE a gazului rusesc nu a făcut decât să îmbunătățească situația prețurilor, demontând încă o dată mitul beneficiilor cooperării energetice cu Rusia.

Obiectivul principal al Occidentului este de a impune toate sancțiunile și restricțiile posibile asupra exporturilor și importurilor din Rusia. Bugetul țării agresoare, pe care o folosește pentru a distruge populația civilă din Ucraina, ar trebui redus. Economia rusă este un sponsor al războiului, astfel încât lumea civilizată ar trebui să limiteze toate oportunitățile pentru Rusia de a obține în mod ilegal resurse pentru a-l purta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!