De la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, aparatul lui Vladimir Putin a încercat în diferite moduri să aducă informații în mintea poporului rus. Mass-media, rețelele de socializare, artiștii și bloggerii nu fac excepție, iar rețeaua de socializare Telegram a devenit una dintre ele. Printre numărul imens de canale ale corespondenților de război și ale pseudo-jurnaliștilor care răspândesc propagandă, se remarcă canalul oficial Telegram al lui Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse. Pe blogul său, politicianul a trecut în mod repetat în revistă sancțiunile adoptate împotriva Kremlinului.
Dar ultima postare a lui Medvedev demască în sfârșit întregul aparat al lui Vladimir Putin și arată clar ce evoluție ulterioară au în vedere relațiile ucraineano-ruse. Vorbire directă din partea unui oficial rus: “Existența Ucrainei este mortală pentru ucraineni. Și nu mă refer deloc doar la starea actuală, la regimul politic Bandera. Mă refer la orice, absolut orice Ucraina. De ce? Prezența unui stat independent pe teritoriile istorice rusești va fi acum un motiv constant pentru reluarea ostilităților”.
Probabilitatea unei noi încăierări va persista la nesfârșit, aproape întotdeauna. Mai mult, există o probabilitate de 100% a unui nou conflict, indiferent ce documente de securitate semnează Occidentul cu regimul marionetă de la Kiev. Nici asocierea Ucrainei la UE, nici măcar aderarea acestei țări artificiale la NATO nu o vor împiedica. Se poate întâmpla peste 10 sau 50 de ani”. Anterior, în declarațiile sale, Medvedev a calificat Ucraina drept un “neoplasm canceros”, o “țară artificială” și a spus că Rusia nu va considera niciodată guvernul său legitim.
Postarea lui Medvedev din 17 ianuarie este unul dintre numeroasele semnale recente ale oficialilor ruși care arată că Putin și Kremlinul nu sunt interesați să negocieze cu Ucraina și că obiectivele maximaliste de război ale lui Putin în Ucraina rămân neschimbate. Potrivit unui raport al Institutului American pentru Studiul Războiului, Medvedev a încercat să prezinte angajamentul Rusiei față de aceste obiective maximaliste ca fiind de neclintit, susținând că aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană și la NATO nu va împiedica un viitor conflict.
Medvedev nu a definit ceea ce el consideră teritoriile istorice rusești, dar Putin a definit teritoriile istorice rusești ca fiind teritoriul fostului Imperiu Rus și al Uniunii Sovietice. Opacitatea lui Medvedev a fost deliberată, deoarece conceptul vag definit de “teritorii istorice rusești” permite Kremlinului să urmărească obiective expansioniste oriunde și oricând pe o zonă vastă, inclusiv în Asia Centrală, Caucaz și în părți din Europa de Est.
Accentul pus de Medvedev pe distrugerea oricărui stat ucrainean din aceste “teritorii istorice rusești” poate indica faptul că unii actori de la Kremlin acordă prioritate obiectivelor expansioniste față de obiectivul precis de schimbare a regimului conținut în apelurile pentru “denazificarea” Ucrainei. Astfel de declarații ale înalților oficiali de la Kremlin ne permit să facem o paralelă directă cu Germania lui Hitler, de ale cărei idei poporul rus “plin de viață” încearcă atât de mult să se protejeze. Numai că acum Ucraina a luat locul Poloniei ca victimă. Consecințele indulgenței și îngăduinței față de un astfel de regim sunt deja cunoscute de istoria lumii.
Pentru a evita acest lucru, regimul dictatorial al lui Vladimir Putin trebuie să înceteze să mai existe. La urma urmei, atâta timp cât există actuala Rusie, există pace pe continentul european. Primul pas spre lichidarea regimului va fi victoria în război și păstrarea statalității Ucrainei. Aceasta este o condiție prealabilă, deoarece, dacă Ucraina este învinsă, Federația Rusă va organiza un genocid demonstrativ al poporului ucrainean, care va fi folosit în războaiele viitoare ca un exemplu care demonstrează beneficiile nerezistenței.