Liderii NATO nu vor invita Ucraina să se alăture alianței nord-atlantice, la summitul care va avea loc în luna iulie la Vilnius, a confirmat luni secretarul general al alianței, Jens Stoltenberg. Majoritatea țărilor conveniseră de mai mult timp că Ucraina nu poate deveni membru NATO în mijlocul unui război, dar Kievul, susținut de statele baltice și de Polonia, a cerut un calendar pentru a putea adera odată ce conflictul se încheie, transmite sursa.
„La summitul de la Vilnius și în pregătirile pentru summit, nu discutăm să transmitem o invitație oficială”, le-a spus Stoltenberg jurnaliștilor, luni, după ce s-a întâlnit la Berlin cu cancelarul german Olaf Scholz, adăugând că liderii statelor NATO vor vorbi despre cum „să apropie Ucraina” de alianța nord-atlantică.
În același timp, Stoltenberg a avertizat că nu trebuie acceptat un conflict îngheţat în Ucraina în schimbul încheierii războiului: „Ne dorim cu toţii ca războiul să se încheie, însă o pace justă nu poate să însemne îngheţarea conflictului şi acceptarea unei înţelegeri dictate de Rusia”.
La rândul său, în conferinţa de presă comună că Stoltenberg, Scholz a spus că Germania este pregătită pentru posibilitatea ca războiul din Ucraina să mai dureze o perioadă lungă. „Ne pregătim pentru asta şi ne adaptăm politicile pe această bază”, a precizat cancelarul german, adăugând că Germania va continua să sprijine Ucraina „atât timp cât va fi necesar”.
Majoritatea țărilor conveniseră de mai mult timp că Ucraina nu poate deveni membru NATO în mijlocul unui război, dar Kievul, susținut de statele baltice și de Polonia, a cerut un calendar pentru a putea adera odată ce conflictul se încheie.
Liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, a făcut presiuni pentru aderarea Ucrainei la NATO și a îndemnat alianța militară să ofere garanții de securitate în cazul în care aderarea nu este posibilă deocamdată. Aliaţii au fost divizaţi însă cu privire la cât de repede ar trebui să se întâmple acest lucru, guvernele occidentale temându-se de orice mişcare care ar putea duce NATO mai aproape de un război cu Rusia.
„Apartenența Ucrainei la NATO, desigur, este una dintre principalele noastre surse de iritare și ar fi o potențială problemă pentru mulți, mulți ani”, declara în 2 iunie purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
„Multe țări din UE, în mod ciudat, sunt foarte conștiente de acest lucru. Dar, din nefericire, Washingtonul comandă și plătește muzica din cadrul NATO. UE este pur și simplu un instrument obedient în această orchestră (…) Federația Rusă… își va asigura interesele și securitatea. Acest lucru exclude extinderea NATO și apropierea sa directă de granițele noastre”, a susținut purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin.
Kremlinul consideră de mult timp expansiunea NATO în Europa de Est ca fiind o dovadă a ostilității Occidentului față de Rusia și a invocat-o ca fiind un motiv cheie pentru decizia sa de a trimite zeci de mii de soldați în Ucraina la 24 februarie 2022, declanșând cel mai mare conflict pe care l-a văzut Europa de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.