Sari la conținut

Liderii PSD și PNL se întâlnesc azi pentru a discuta despre măsurile fiscale care să aducă mai mulți bani la buget

​​Liderii PSD și PNL se întâlnesc azi pentru a discuta despre măsurile fiscale care să aducă mai mulți bani la buget, până acum, oficial, anunțându-se doar modificări la TVA. Nu este însă singura măsură care se va lua, însă deocamdată social-democrații și liberalii au viziuni fiscale diferite, transmite sursa.

Săptămâna trecută, premierul Marcel Ciolacu a declarat că în discuţiile cu reprezentanţii Comisiei Europene aceştia au precizat guvernanţilor români că „trebuie să fie o ordine” în privinţa cotelor de TVA, prin eliminarea excepţiilor acordate în prezent în mai multe sectoare, convenindu-se, în principiu, ca la mâncare, medicamente, dispozitive medicale de tipul protezelor această cotă să fie stabilită la 9%.

În discuție este și eliminarea unor facilități fiscale. „La construcții, dacă decizia va rămâne cu eliminarea (n.a scutirii) CASS-ului salariul minim va crește la 4.500 de lei”, au precizat surse guvernamentale.

PNL: „Concedieri, exclus”

Liberalii susțin că o decizie trebuie luată cât mai curând, pentru a pune capăt „acestei isterii în legătură că măriri de taxe, de impozite în viitorul apropiat”.

„Ar fi foarte bine să facem deosebire între speculaţiile, zvonurile, poate chiar propunerile care au existat la nivel public în ultimele două, trei săptămâni şi deciziile care vor urma. Cel puţin pentru a nu speria cetăţenii sau zona economică, ar fi bine să punem capăt acestei spirale, acestei isterii în legătură că măriri de taxe, de impozite în viitorul apropiat şi să ne gândim că toate aceste lucruri vor fi decizii ale coaliţiei, ale Guvernului, probabil în şedinţele următoare”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe.

El a arătat că în ceea ce priveşte cheltuielile bugetare, ar prefera, înainte de a avansa public câteva soluţii, să aibă o analiză clară a ceea ce înseamnă în momentul de faţă aceste sume alocate instituţiilor statului, el precizând că se referă atât la aparatul central cât şi la instituţiile aflate în subordinea Parlamentului.

Potrivit acestuia, PNL ţine la cheltuielile pentru investiţii şi la cele legate de fondurile europene. “Lucrurile la care ţinem apropo de bugete sunt cele legate de investiţii, pe care noi tot timpul le-am susţinut, legate de fondurile europene, de efortul statului care se face pentru cofinanţarea proiectelor din fonduri europene şi PNNR, acestea sunt categorii de cheltuieli de care nimeni nu cred că îşi doreşte să se atingă. În rest, orice fel de cheltuială poate fi luată în considerare”, a completat purtătorul de cuvânt al PNL.

„Concedieri, exclus. Niciodată nu vom susţine concedieri în zona sistemului bugetar”, a mai declarat Ionuţ Stroe.

Ce taxe propune PSD

În Coaliție PSD a propus două măsuri care s-au agreat cu liberalii:

  • supraimpozitarea sumelor de transfer în cazul companiilor care își externalizează profitul afară sau în off shore. Aici taxa ar fi de 15%
  • impozitarea cu 1% pentru proprietățile rezidențiale în valoare de peste 500.000 de euro

Nu există însă în prezent mai multe detalii în ceea ce privește cum vor fi identificate proprietățile care depășesc suma de 500.000 de euro.

De asemenea în Coaliție au mai fost discutate variantele:

  • majorarea impozitelor pe dividente de la 8% la 10%
  • microintreprinderile care depășesc rata de profitabilitate de 30% să se introducă un impozit de 1% pe cifra de afaceri
  • reducerea plafonului la microintreprinderi cu mai multe variante 250.000 euro

Aceste măsuri au creat discuții aprinse între PSD și PNL și nu există un consens politic până în prezent.

Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan susține că PNL nu va fi de acord cu majorări de taxe şi impozite, dar că pot discuta despre scoaterea unor facilităţi.

Ce măsuri fiscale propune PNL

  • menținerea unui TVA de 9% la alimente și la medicamente
  • creșterea TVA de la 9% la 19% pentru restaurante
  • creșterea taxei pe zahăr și sucurile carbogazoase
  • creșterea taxelor pentru licențele la jocuri noroc
  • creșterea taxelor pentru alcool și tutun
  • creșterea TVA la 19% la hrana pentru animale
  • plata CASS pentru angajații din construcții, agricultură și industria alimentară

O altă măsură discutată în Coaliție a fost despre eliminarea voucherelor de vacanță.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!