Un summit crucial al Consiliului European, care va avea loc la 14-15 decembrie la Bruxelles, va arăta dacă statele membre ale UE sunt pregătite să ia o decizie unanimă de a începe negocierile de aderare a Ucrainei la UE. Până în prezent, Ungaria a continuat să blocheze orice sprijin pentru Ucraina, astfel că viitorul summit ar putea face să avanseze chestiunea integrării europene a Ucrainei, lucru sperat de majoritatea membrilor Uniunii. Kievul face pașii necesari pentru a începe negocierile cât mai curând posibil – Ucraina a îndeplinit aproape toate condițiile pe care UE le-a stabilit pentru ea. Vorbim despre reforme judiciare, îmbunătățirea sistemului anticorupție, reforme ale statului de drept și extinderea drepturilor minorităților naționale care trăiesc pe teritoriul Ucrainei.
Pe fondul conflictelor politice și al agresiunii statelor imperialiste, viitorul summit poate fi considerat un colac de salvare dacă statele membre ale UE își demonstrează unitatea și încrederea în lupta împotriva Rusiei. Veto-ul maghiar și întârzierea în susținerea integrării europene a Ucrainei oferă Kremlinului timp suplimentar pentru a-și îmbunătăți propriile capacități. Dacă Ucraina refuză să înceapă negocierile, problema va fi amânată cu cel puțin șase luni, ceea ce înseamnă un avantaj semnificativ pentru Rusia în război.
Cu toate acestea, aceasta nu este însă singura problemă care se va afla pe ordinea de zi. Liderii europeni intenționează să discute despre ultimele evoluții în războiul ruso-ucrainean, despre sprijinul suplimentar pentru Ucraina și vor aborda, de asemenea, subiectul extinderii UE. Contraofensiva nereușită din estul Ucrainei, refacerea de către Rusia a propriului arsenal armat, conflictul dintre republicani și democrați în SUA, verificarea permanentă a Ungariei – toate acestea sunt o consecință a gândirii pe termen lung a Occidentului.
Prin urmare, o decizie importantă a summitului va fi aprobarea programului de ajutor al Facilității pentru Ucraina, care constă într-un ajutor financiar de 50 de miliarde de euro pentru următorii patru ani. În acest scop, Ucraina este pregătită să introducă reforme cardinale în legislație. Prim-ministrul ucrainean Denis Schmigal a prezentat un plan pentru acest program, care nu reprezintă încă versiunea finală a documentului, deoarece este încă în curs de elaborare.
Acesta constă în patru puncte: scenarii macroeconomice, inclusiv dezvoltarea unor instituții de redresare de calitate; reforme în administrația publică, măsuri de gestionare a finanțelor publice, de combatere a corupției, de schimbare a sistemului judiciar; reforme economice; dezvoltarea sectoarelor cheie ale economiei, cum ar fi sectorul agricol, sectorul energetic, IT.
Ucraina speră, de asemenea, că Rada va adopta cel de-al 12-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Kievul speră că acesta va consta într-un control mai sever asupra încercărilor Rusiei de a eluda restricțiile. Presiunea asupra țării agresoare trebuie intensificată, deoarece aceasta continuă să primească fonduri uriașe pentru a finanța războiul. Sprijinul acordat Ucrainei de către Fondul european pentru pace este, de asemenea, important pentru a-i ajuta pe apărătorii Ucrainei să își consolideze capacitățile militare.
Vicepreședintele Comisiei Europene, Maroš Šefčovič, consideră că summitul din decembrie va fi unul istoric, deoarece se vor discuta, de asemenea, decizii privind extinderea UE, care vor implica schimbări în structura financiară, consolidarea securității și apărării, precum și migrația și agenda strategică. El se așteaptă ca discuțiile dintre șefii de stat și de guvern să aibă loc la un nivel înalt și să se încheie cu o decizie importantă.
Premierul pro-rus al Slovaciei, Robert Fitzo, a declarat că țara sa nu va bloca decizia de a începe negocierile de aderare la UE cu Ucraina. Anterior, liderii comunităților maghiare din Ucraina și ai Uniunii Slovacilor din Transcarpatia au îndemnat guvernele ungar și slovac să își schimbe decizia. Prin urmare, rămâne doar Ungaria, pe care Ucraina, împreună cu partenerii săi din UE, intenționează să o convingă. La Bruxelles continuă pregătirile active pentru viitorul summit, care are toate șansele să devină un punct de cotitură în istorie atât pentru Ucraina, cât și pentru Europa.