Liderul AUR, George Simion, a fost interzis în Republica Moldova pentru încă cinci ani, au confirmat pentru NewsMaker reprezentanții Inspectoratului General pentru Migrație al Ministerului Afacerilor Interne, transmite sursa.
Inspectoratul General pentru Migrație a declarat că de la începutul războiului declanșat de Rusia în Ucraina a luat „măsura asiguratorie” de a declara ca indezirabili în Republica Moldova 98 de cetățeni străini.
„În Republica Moldova, străinii pot fi declarați persoane indezirabile dacă aceștia au desfășurat, desfășoară ori există indicii temeinice în privința acestora că intenționează să desfășoare activități de natură să pună în pericol securitatea națională sau ordinea publică”, a menționat Inspectoratul General pentru Migrație de la Chișinău.
Liderul AUR a contestat în instanță măsura
În ceea ce îl privește pe liderul AUR, George Simion, Inspectoratul General pentru Migrație spune că „a emis o decizie de prelungire a termenului declarării ca persoană indezirabilă pe teritoriul Republicii Moldova pe un termen de încă 5 ani”, mai scrie NewsMaker.
„Autoritatea competentă a Republicii Moldova a informat autoritățile din România despre decizia adoptată. (…) Actualmente, Inspectoratul General pentru Migrație se află într-un litigiu cu cetățeanul român care a contestat în instanță măsura impusă”, a precizat Inspectoratul.
George Simion, un lung șir de interdicții în Republica Moldova
În octombrie 2018, George Simion a fost declarat persona non grata în Republica Moldova, pentru o perioadă de 5 ani.
În iunie 2022, George Simion nu a fost lăsat să intre în Republica Moldova, el încercând să meargă acolo ca parte a unei delegații a Parlamentului României pentru o ședință comună cu parlamentul moldovean. Simion a încercat să intre cu pașaportul diplomatic, deși știa că are interdicție de a intra în Republica Moldova.
„Pe mine m-a interzis Igor Dodon, în plin regim Plahotniuc (…) O bătaie de joc la adresa României. La Chişinău în continuare ne conduc antiromâni. În continuare eu păţesc această ruşine”, a susținut atunci liderul AUR.
Nu a fost prima dată când liderul AUR încearcă să intre în Republica Moldova folosindu-se de pașaportul diplomatic de parlamentar. A mai făcut-o și în 2021, însă tot fără succes.
Liderul Alianței pentru Unirea Românilor a primit prima interdicție de intrare în Republica Moldova în martie 2009, în epoca lui Vladimir Voronin, pentru că ar fi încălcat ordinea publică. Atunci făcea parte din Grupul de inițiativă „Spirit Românesc”, altă dată se prezenta și ca membrul Asociației „Noii Golani”, a scris Europa Liberă.
În decembrie 2014m i s-a interzis accesul din nou în Republica Moldova, fiind dat jos din autocarul de linie ce venea la Chișinău. Era de câțiva ani liderul Platformei Unioniste Acțiunea 2012.
În mai 2015, în ajunul unui protest, a fost declarat persoană indezirabilă în Republica Moldova, pe un termen de cinci ani, din motive de securitate națională. Peste câteva luni, în septembrie, decizia de expulzare a fost suspendată în instanță, iar în februarie 2016, anulată.
În 2018, George Simion a primit din nou nterdicție de a intra în Republica Moldova, tot pentru cinci ani. S-a invocat un comportament agresiv și neadecvat în postul vamal moldovenesc, precum și motive de securitate. Era perioada în care numeroși primari semnaseră declarații simbolice de unire, aleși locali de pe ambele maluri ale Prutului erau lăsați ca la comandă să se „înfrățească”, iar Simion și confrații lui de idei, între care Vlad Bilețchi, Constantin Codreanu, admiteau că „unirea o va face Plahotniuc”, a mai scris Europa Liberă.