„Oamenii ar trebui să se simtă în siguranță acasă, la serviciu, pe stradă, în orice moment al zilei”, a declarat Lukașenko într-o înregistrare video de la o întâlnire cu forțele de securitate ale țării, postată pe Pul Pervovo, asociat serviciului de presă al președintelui belarus, relatează sursa.
Preocupările lui Lukașenko sunt motivate de teama că Belarusul ar putea fi afectat de acțiuni „extremiste”, pe care le-a descris drept una dintre cele mai mari amenințări la adresa legii și ordinii țării în prezent.
„Astăzi, acesta este cel mai important aspect al menținerii legii și ordinii – suprimarea acțiunilor huliganilor și prevenirea pierderii sufletelor, care nu înțeleg încă pe deplin că forțe străine îi vizează”, a spus el în clipul video.
Lukașenko a mai subliniat că, deși rata criminalității este în scădere, este esențial să se prevină influența străină și să se suprime acțiunile huliganilor. Acest apel pentru patrule înarmate pe străzi vine într-un moment tensionat pentru Belarus, în contextul în care Minskul a susținut invazia Rusiei în Ucraina și a înăsprit controalele la frontierele sale.
Lukașenko denunță „sabotori” la granița dintre Belarus și Ucraina
De asemenea, Lukașenko a menționat recenta capturare a unor „sabotori” la granița dintre Belarus și Ucraina, precum și reținerea unor grupuri similare în mod regulat, subliniind nevoia de a întări securitatea frontierei. Lukaşenko a susținut că cei arestaţi „s-au târât peste graniţă transportând explozibil pentru a comite sabotaje în principal în Rusia şi Belarus”.
Preşedintele belarus nu a precizat câte persoane au fost arestate în operaţiunea de vineri, dar a spus că grupuri similare sunt reținute „de două-trei ori pe săptămână”.
În plus, în ianuarie, autoritățile din Belarus au lansat o investigație asupra unui grup de 20 de analiști și comentatori independenți care se află în prezent în afara țării și care sunt acuzați că au conspirat pentru a prelua puterea și a promova extremismul.
Măsurile vin în contextul în care Belarusul a fost sub presiune internațională pentru încălcările drepturilor omului și pentru reprimarea opoziției, iar Lukașenko a continuat să fie criticat pentru abuzurile regimului său.
„Avertizez Ministerul Afacerilor Interne, KGB-ul, serviciile speciale, pe toată lumea, procuratura – pe oricine: trebuie să preluăm controlul asupra acestui lucru. Băieții noștri de patrulare trebuie să fie pe străzi… Patrulele trebuie să fie înarmate cu arme de calibru mic, cel puțin pistoale”.
În Belarus, represiunile au escaladat încă de la alegerile prezidențiale din 2020, considerate frauduloase și câștigate de Aleksandr Lukașenko, la putere din 1994 și un aliat loial al președintelui rus Vladimir Putin.
Protestele masive care au urmat au fost brutal reprimate, iar de atunci, sute de activiști, jurnaliști și apărători ai drepturilor omului au fost condamnați la închisoare sau forțați să plece în exil.