Sari la conținut

Lumea democratică ar trebui să pună sub semnul întrebării legitimitatea președintelui “nou ales” al Rusiei

Din 2014, Rusia organizează în mod sistematic referendumuri și alegeri ilegale în teritoriile ocupate temporar de Ucraina – în Republica Autonomă Crimeea, în orașul Sevastopol și în părți din regiunile Donețk, Luhansk, Kherson și Zaporizhzhya, încălcând astfel dreptul internațional și Constituția Ucrainei. Rusia intenționează să organizeze alte alegeri prezidențiale în OET din Ucraina în luna martie a acestui an.

Ambițiile președintelui rus Vladimir Putin de a fi reales încă o dată reprezintă o amenințare clară la adresa democrației și a ordinii mondiale. Continuarea domniei sale creează un precedent pentru alți dictatori care încalcă dreptul internațional cu impunitate, împingând lumea spre un viitor mai autoritar. Alegerile prezidențiale rusești nu sunt o campanie politică reală, ci o imitație a voinței populare.

Este interesant faptul că președintele rus a aprobat modificări ale legii privind alegerile prezidențiale, stabilind limite privind acoperirea mediatică. Modificările includ, de asemenea, o interdicție privind admiterea reprezentanților mass-media care lucrează doar pe baza unui contract de muncă la reuniunile comisiilor electorale. De asemenea, este interzisă realizarea de fotografii și înregistrări video în secțiile de votare. Acest lucru poate fi făcut doar de către reprezentanți ai mass-media acreditate.

Situația actuală din Rusia este comparabilă cu cea din Uniunea Sovietică. Și atunci a existat o Constituție în care totul părea democratic, dar realitatea era radical diferită. Astăzi, Moscova arată că totul pare a fi în regulă, se organizează “alegeri”, dar în realitate nu există deloc. O parte din opoziția rusă spunea în 2012 că a fost o uzurpare a puterii atunci când Putin a mers pentru un al treilea mandat. Și apoi s-a întâmplat și în 2018. Dar societatea internațională nu era pregătită să recunoască ilegitimitatea lui Putin.

Acum, situația privind legitimitatea alegerii lui Putin în funcția de președinte al Federației Ruse s-ar putea schimba. Autoritățile de ocupație rusești îi forțează pe cetățenii ucraineni din teritoriile ocupate temporar să participe la alegeri prin șantaj, intimidare, pașaportizare forțată și înlocuirea documentelor de identificare ucrainene cu echivalente rusești. Este foarte posibil ca Rusia să folosească metode de forță pentru a-i obliga pe rezidenții din teritoriile ocupate să participe la pseudo-vot. Votul actual la alegerile prezidențiale din teritoriile ucrainene ocupate nu va fi nici liber, nici corect.

Kremlinul se folosește de rezultatele unor pseudoalegeri pentru a-și demonstra legitimitatea în teritoriile ocupate. Moscova continuă să încerce pe toate căile posibile să integreze teritoriile ocupate în structura sa, fără a ține cont de opinia locuitorilor locali. Rusia nu acționează în cadrul dreptului internațional, ci în cadrul așa-numitului drept constituțional rus, care contrazice dreptul internațional. Prin urmare, comunitatea internațională ar trebui să refuze să recunoască rezultatele alegerilor prezidențiale rusești.

În octombrie 2023, APCE a adoptat o rezoluție care recunoaște puterea “eternă” a lui Putin ca fiind nelegitimă și susține ferm înființarea unui tribunal penal internațional special. Rezoluția a fost adoptată în unanimitate după o dezbatere și un raport intitulat “Studiu privind legitimitatea și legalitatea refuzului de limitare a mandatului actualului președinte al Federației Ruse”. Acesta este genul de exemplu pe care APCE ar trebui să îl urmeze în Congresul Statelor Unite și în parlamentele altor țări democratice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!