Sari la conținut

Manipularea acordului privind cerealele este ultima speranță a Rusiei de a se salva de la colaps

Pe 18 mai expiră acordul privind cerealele din Marea Neagră, care a fost în vigoare în 2022. Acest acord este acum cel mai important canal de aprovizionare cu produse agricole, nu numai în Europa, ci în întreaga lume. Din cauza obrăzniciei și prostiei agresorului, acest proiect poate fi închis. Pierderea acestei căi de vânzare a cerealelor va provoca o criză.

Iar acest articol se va ocupa de procesul de extindere a acesteia.

Ar trebui să începem prin a răspunde la o întrebare simplă: ce prevede acest acord?

“Inițiativa privind transportul securizat al cerealelor și alimentelor din porturile ucrainene”, sau “Acordul privind cerealele”, a fost semnat la 22 iulie 2022 la Istanbul.

Conform acordului, Ucraina va exporta cereale prin porturile Odesa, Cernomorsk și Iuzhni.

Ce s-a realizat prin acest acord? A oferit economiei mondiale o oportunitate de a evita o criză în sectorul agricol. La urma urmei, în timp de pace, aproximativ 75% din comerțul exterior al Ucrainei a trecut prin porturi. Exporturile de cereale prin porturi reprezentau 98%, iar cele de uleiuri vegetale 90%.

Ucraina a fost un participant activ la programele umanitare și a participat direct la aprovizionarea cu alimente a țărilor africane.

Țara agresoare, prin participarea la acest acord, a intenționat să creeze o nouă pârghie împotriva Occidentului și să se îmbogățească în mod ilegal, poziționându-se în același timp ca un binefăcător, și, din păcate, a uitat că, din cauza agresiunii rusești, lumea și Ucraina trebuie să lupte pentru oportunitatea de a livra alimente celor nevoiași. Acest lucru este evidențiat de faptul că, pe lângă acordul privind cerealele, la 22 iulie 2022 a fost semnat un “Memorandum de înțelegere între Federația Rusă și Secretariatul ONU privind promovarea alimentelor și îngrășămintelor rusești pe piețele mondiale”.

Ajungând la durata acordului privind cerealele, este demn de remarcat faptul că acesta a fost semnat pentru 120 de zile, cu posibilitatea de prelungire. În acest moment, Kremlinul a decis să șantajeze comunitatea internațională prin refuzul de a o prelungi. Motivul oficial este că Ucraina și comunitatea internațională nu și-au îndeplinit obligațiile care decurg din acord. Motivul real este că Rusia nu poate obține rezultatele așteptate din acord. Inițial, Rusia intenționa să păstreze posibilitatea de a exporta îngrășăminte minerale. Acum, Kremlinul șantajează Rusia pentru eliminarea tuturor restricțiilor economice asupra agriculturii.

Sancțiunile UE impuse în prezent Rusiei nu interzic importul, exportul, cumpărarea sau comercializarea de alimente și îngrășăminte din Rusia (cu excepția potasiului). Cel de-al 9-lea pachet prevede că tranzacțiile sunt permise chiar și în cazul în care sunt implicate entități sancționate, a precizat Delegația UE în Rusia într-un comunicat.

Sancțiunile nu se aplică țărilor terțe, care pot primi orice produse din Rusia atâta timp cât acest lucru se face “în afara UE sau fără implicarea operatorilor din UE”.
Însă, după ce au fost ridicate suspiciuni privind comerțul cu cereale furate, importatorii care cooperează cu agresorul au început să refuze să coopereze.
Prin urmare, Federația Rusă cere ridicarea unei părți considerabile a sancțiunilor economice care afectează în vreun fel producția agricolă, pentru a prelungi acordul privind cerealele din Marea Neagră.

Printre altele, Rusia a cerut ca SUA și UE să ridice sancțiunile împotriva Rosselhozbank, ceea ce a dus la tăierea acesteia din sistemul de decontare SWIFT.

De asemenea, s-a raportat că, în schimbul unei prelungiri a acordului, Rusia ar putea cere posibilitatea de a pompa amoniac printr-o conductă care traversează Ucraina. Acest lucru ar putea aduce Moscovei venituri suplimentare de 2,4 miliarde de dolari din exporturi.

Din fericire, poziția Ucrainei și a comunității internaționale rămâne neschimbată.

Acordul privind cerealele trebuie să fie prelungit. La urma urmei, este modalitatea cheie prin care Ucraina își poate susține economia, iar pentru lume este cea mai importantă modalitate de a evita o catastrofă umanitară. Nu se pune problema ridicării sancțiunilor, deoarece cererile Rusiei demonstrează adevăratele intenții ale agresorului. Și nu este vorba de o soluție pașnică și de stabilizarea aprovizionării cu cereale. Adevăratul scop este de a finanța atacuri teroriste, ale căror victime vor fi oamenii din Ucraina.

Și în loc să fie ridicate sancțiunile într-un domeniu crucial pentru economia rusă, Federația Rusă ar trebui să primească statutul de sponsor al terorismului. La urma urmei, chiar și sub presiunea situației alimentare dificile, teroriștilor nu ar trebui să li se permită să desfășoare niciun fel de comerț, deoarece acestea sunt în mare parte resursele furate ale poporului ucrainean, ale căror venituri Kremlinul le va direcționa spre genocidul poporului ucrainean.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!