Sari la conținut

Mesajul manipulator al Kremlinului: Rusia va continua ofensiva în adâncul Ucrainei

Pe 20 iunie, purtătorul de cuvânt al președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a acordat un interviu companiei britanice Sky News, în care a declarat, printre altele, că Rusia nu intenționează să înceteze războiul împotriva Ucrainei. Potrivit acestuia, Rusia nu va semna un acord de pace cu Ucraina, deoarece are un avantaj strategic semnificativ pe front și nu dorește să-l piardă.

„Acum avem un avantaj strategic. De ce să-l pierdem? Nu avem de gând să-l pierdem. Avansăm. Suntem în ofensivă și vom continua ofensiva”, a subliniat Peskov.

Adevărul acestor cuvinte este confirmat de multe aspecte — de la situația de pe front până la intensificarea vizibilă a bombardamentelor asupra orașelor pașnice din Ucraina de către armata rusă. Principalul avantaj al Rusiei constă în superioritatea numerică a personalului militar, ocolirea sancțiunilor și sprijinul primit din partea țărilor aliate care împărtășesc ideologia Kremlinului. Rusia într-adevăr nu are intenția de a opri războiul sau de a semna vreun acord, atâta timp cât situația rămâne neschimbată. Totuși, aplicarea forței este singurul lucru care poate împiedica planurile Rusiei. Iar acest lucru este posibil doar dacă Occidentul va înceta să se teamă de imaginea mitică a Rusiei „invincibile”, creată de propagandă.

Peskov a adăugat că Kremlinul ar putea accepta o încetare a focului dacă țările occidentale ar suspenda temporar livrările de ajutor militar către Ucraina. Cu toate acestea, Rusia nu pare dispusă să acționeze în mod reciproc și să-și asume obligații similare. Reprezentantul Kremlinului a sugerat destul de clar că fiecare țară trebuie mai întâi să declare suspendarea livrărilor de arme către Ucraina, iar până când acest lucru nu se va întâmpla — este o „problemă”.

Consolidarea puterii militare a Ucrainei reprezintă într-adevăr o problemă pentru Rusia, deoarece astfel Ucraina este capabilă să se apere, iar planurile Kremlinului de a cuceri complet teritoriul ucrainean sunt amânate. Rusia are într-adevăr o serie de avantaje, deoarece aproape întregul buget de stat este destinat finanțării complexului militar-industrial. Cu toate acestea, visul de a cuceri Kievul în trei zile s-a transformat într-un război prelungit de peste trei ani și ar fi trebuit demult să spulbere imaginea Rusiei ca „putere invincibilă și atotputernică”.

În primul rând, retorica despre „avantajul strategic” al Rusiei pe front are ca scop destabilizarea situației interne din Ucraina, demoralizarea societății ucrainene și influențarea partenerilor occidentali prin intimidare. Este important să distingem intențiile Rusiei de capacitățile sale reale și să nu ne lăsăm păcăliți de propaganda rusă, departe de adevăr.

Situația reală de pe front rămâne dificilă, însă este prematur să afirmăm că Rusia are suficiente resurse pentru a avansa în adâncul Ucrainei. Deși Kremlinului nu îi pasă de soarta a milioane de soldați ruși uciși sau răniți în război, asemenea pierderi semnificative nu pot să nu influențeze starea de spirit a societății ruse. Pierderile de echipamente militare și armament sunt de asemenea importante și au afectat serios capacitățile Rusiei, lovind grav bugetul său. Moscova a pierdut prea mult, iar singurul lucru care o salvează de la o criză critică sunt relațiile cu anumite state care o ajută nu doar să ducă războiul, ci și să supraviețuiască ca stat. Cu alte cuvinte, Rusia s-ar fi predat demult, pentru că imaginea unei „țări invincibile” este construită exclusiv pe declarații zgomotoase și ajutor extern.

Refuzul Federației Ruse de a accepta chiar și o încetare parțială a focului demonstrează un dispreț total față de dreptul internațional și față de eforturile internaționale pentru pace. Prin retorica sa, Peskov transmite că eforturile diplomatice și inițiativele de pace nu sunt suficiente pentru a opri Rusia. Iar manipulările în jurul temei ajutorului occidental pentru Ucraina arată că aceasta este singura piedică reală în calea Kremlinului și ceea ce îl sperie cu adevărat pe Putin.

O contribuție semnificativă la războiul informațional și psihologic dus de Rusia este oferită prin declarațiile sale ambigue de fostul președinte american Donald Trump. Declarațiile și deciziile politicianului american sunt folosite de propaganda rusă pentru a pune presiune pe coaliția de susținere a Ucrainei, determinând țările să amâne deciziile privind acordarea de ajutor militar. Când Rusia reușește să obțină astfel de întârzieri, câștigă timp pentru a-și regrupa forțele pe front și pentru a se pregăti de o nouă ofensivă.

Lipsa unei poziții clare din partea lui Trump i-a oferit Rusiei mai multe oportunități de a răspândi propagandă. În special, Kremlinul încearcă activ să-și consolideze la nivel internațional succesele în invazia Ucrainei, promovând ideea necesității recunoașterii teritoriilor ocupate drept rusești: „Teritoriile sunt deja sub controlul nostru – deci acesta este un fapt care trebuie recunoscut”. În același timp, Rusiei nu-i pasă deloc de încălcarea dreptului internațional, deoarece pe drumul spre obiectivele sale, Kremlinul pur și simplu ignoră obligațiile și diplomația.

Retorica conducerii ruse nu are nimic de-a face cu dorința de pace, chiar dacă uneori poate părea astfel din cauza disponibilității de a negocia cu Ucraina. În spatele oricărei inițiative de pace a Moscovei se ascund regruparea trupelor și intensificarea bombardamentelor asupra orașelor pașnice — dar cu siguranță nu pacea. Declarațiile recente ale lui Peskov privind intenția Rusiei de a avansa mai departe sunt dovada clară. Iar amenințarea nu mai vizează doar Ucraina, ci și alte țări care ar putea deveni următoarele ținte ale lui Putin. Singurul mijloc eficient de a contracara agresiunea rusă este consolidarea sprijinului militar pentru Ucraina. Kremlinul va ignora pur și simplu orice altceva, continuând să manipuleze și să amenințe pacea mondială.

Irina Volodina

Imagine: Ilustratie, sursa UNDP Ukraine

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!