Premierul ungar Viktor Orban este un „cal troian” care sparge unitatea europeană și protejează interesele Rusiei, a declarat duminică Martin Dvorak, ministrul ceh pentru Afaceri Europene, citat de Euractiv și HotNews.
„Orban este astăzi un cal troian, care sparge intens și, din păcate, din ce în ce mai eficient, acea unitate [europeană] și încearcă să arate că ar trebui să ignorăm Ucraina”, a declarat ministrul ceh duminică în cadrul unei dezbateri difuzate în direct de CNN Prime News.
Comentariile sale au venit la doar două zile după ce Viktor Orban a folosit dreptul de veto al Ungariei pentru a bloca pachetul de asistență multianuală în valoare de 50 de miliarde de euro propus de Comisia Europeană pentru a ajuta Ucraina să țină piept invaziei rusești.
În urmă cu o zi el se abținuse în votul din Consiliul European privind începerea discuțiilor de aderare la UE cu Ucraina și Republica Moldova, părăsind sala în momentul în care liderii statelor membre ale blocului comunitar au votat asupra acestui subiect.
Orban a dat asigurări însă vineri că nu trebuie să existe „niciun dubiu” că Ungaria încă poate opri procesul de aderare al celor două țări la UE în viitor.
Liderul ungar a cerut de asemene ca, înainte de a lua în considerare eventuala renunțare la dreptul de veto asupra noului ajutor pentru Ucraina, UE să deblocheze „tuturor fondurile europene” pentru țara sa.
Viktor Orban, acuzat că protejează interesele naționale ale Rusiei
În așteptarea votului din Consiliul European, comisia condusă de Ursula von der Leyen a deblocat miercurea trecută fonduri europene în valoare de 10,2 miliarde de euro pentru Ungaria, sumă ce fusese înghețată din cauza îngrijorărilor privind degradarea statului de drept la Budapesta.
Alte 21 de miliarde de euro rămân însă în continuare blocate.
Comentând această situație, ministrul ceh pentru Afaceri Europene Martin Dvorak a declarat la finele săptămânii trecute că Viktor Orban practică o formă de șantaj la adresa blocului comunitar.
„Cred că adevăratul cuvânt pentru [abordarea Ungariei] este șantaj. Cred că adevăratul cuvânt este abuz al dreptului la veto, nu pentru a proteja interesele naționale ale Ungariei, ci pentru a proteja interesele Rusiei”.
Chiar dacă pozițiile asumate de Budapesta după începerea invaziei rusești în Ucraina au deschis o falie între ea și partenerii săi din grupul de la Visegrad, comentarii atât de dure precum cele făcute de Dvorak rămân rare în cadrul grupului format din Cehia, Ungaria, Polonia și Slovacia.