Ministrul francez al educației Gabriel Attal s-a pronunțat marți în favoarea încercării de a implementa uniforme școlare sau un cod vestimentar în Franța după ce interzicerea abaya, un veșmânt lung și larg purtat de femeile musulmane, a declanșat controverse, relatează sursa.
Uniformele nu mai sunt obligatorii în școlile franceze din 1968 însă reintroducerea lor a apărut cu regularitate pe agenda politică, fiind adesea susținută de politicienii conservatori sau ai dreptei radicale.
Attal, care a anunțat săptămâna trecută că abaya va fi interzisă în școli, a declarat pentru BFM TV că ministerul său va întocmi la toamnă un calendar pentru o introducere experimentală a uniformelor școlare pentru unitățile de învățământ care sunt de acord să participe la program.
„Nu cred că uniforma școlară este un miracol care rezolvă toate problemele legate de hărțuire, inegalitățile sociale sau secularism”, a cauționat el. Ministrul a adăugat însă că „trebuie să experimentăm, să încercăm diferite lucruri” pentru a încuraja dezbaterea”.
Franța a impus o interdicție privind simbolurile religioase în școli din 2004 pentru a garanta respectarea strictă a modelului său de secularism cunoscut sub numele de „laicism”.
Subiectul este însă unul sensibil, provocând adesea tensiuni în țară. De exemplu, unii francezi consideră introducerea uniformei școlare drept un mijloc de a șterge diferențele sociale dintre elevi. Pentru alții însă ea nu este necesară și o distragere a atenției de la alte subiecte pe care le consideră mai importante, precum disciplina și hărțuirea.
Introducerea uniformei școlare în Franța are un aliat puternic
În ianuarie anul acesta Brigitte Macron, soția președintelui Emmanuel Macron, a declarat în cadrul unui interviu acordat ziarului Le Parisien că uniforma școlară „șterge diferențele” dintre elevi și „economisește timp”.
Brigitte Macron, o fostă profesoară, a afirmat că alegerea hainelor cu care să te îmbraci în fiecare dimineață pentru școală „consumă timp și bani”. Ea a amintit de asemenea că a fost nevoită să poarte uniformă în perioada în care a fost elevă și că acest lucru nu a deranjat-o.
„Așadar, sunt în favoarea unei uniforme școlare, dar cu un model simplu, fără a fi plicticos”, a mai explicat ea.
Luna trecută Emmanuel Macron a declanșat la rândul său controverse după ce s-a pronunțat în favoarea scurtării vacanțelor școlare în Franța.
Elevii francezi se bucură de aproximativ două săptămâni de vacanță în plus față de colegii lor din Germania și Marea Britanie, însă educatorii atrag atenția că lucrurile nu sunt atât de simple.
În acest sens ei invocă faptul că elevii francezi au mai multe ore de studiu în fiecare zi, terminând cursurile abia după-amiaza târziu, și că unele țări europene precum Italia au oricum mai multe zile de vacanță decât școlile franceze.