La 16 februarie, a devenit cunoscută moartea lui Alexei Navalny, o figură a opoziției ruse și principalul dușman intern al lui Putin. Kremlinul a eliminat încă un opozant care s-a pronunțat împotriva regimului și dictaturii lui Putin. Rusia s-a transformat de mult timp într-un stat imperialist în care nu există libertate de exprimare și orice exprimare a voinței este pedepsită prin represiune și închisoare.
Asasinarea lui Navalny a fost un alt punct irevocabil pentru Rusia, care s-a transformat într-o mare închisoare, din care ieșirea este moartea. Biografia lui Alexei Navalny este plină de activități active legate de crearea unei organizații anticorupție independente, de identificarea și dezvăluirea adevăratei stări a președintelui rus, precum și de intenția de a participa la alegerile prezidențiale ruse din 2018. Activitățile și retorica opoziționistului au devenit o amenințare serioasă la adresa existenței dictaturii lui Putin. În timpul președinției lui Putin, au fost asasinați o serie de alți lideri ai opoziției ruse și jurnaliști independenți a căror existență Kremlinul nu era dispus să o tolereze: Serghei Iușenkov, Anna Politkovskaia, Iuri Șchekochikhin, Boris Nemțov și alții.
În 2020, Navalny a fost otrăvit, ceea ce a provocat o mare rezonanță pe scena internațională. După o comă și o reabilitare în Germania, politicianul a fost întâmpinat cu arestarea în Rusia. În 2021, a fost condamnat la 2 ani și 8 luni într-o colonie de regim general pentru fraudă și sfidare a instanței, pedeapsă care a fost prelungită la 19 ani într-o colonie de regim special în 2023. De data aceasta, opozantul a fost acuzat de activitate extremistă. Cauza decesului său în închisoare ar fi fost desprinderea unui cheag de sânge. Cu toate acestea, moartea fiecăreia dintre persoanele incomode pentru Kremlin a fost fie o crimă evidentă, fie o crimă deghizată în accident.
Asasinarea lui Navalny înainte de alegerile din Rusia este foarte elocventă, Putin se teme atât de mult să nu-și piardă conducerea încât își scoate din cale până și prizonierii politici. Totuși, pentru Occident este un alt semnal puternic că Rusia este condusă de un om paranoic, capabil de orice crimă pentru a-și atinge obiectivele. Regimul lui Putin este construit pe opresiune, brutalitate, crimă și nu poate avea nimic de-a face cu negocierile.
Consiliul Europei este indignat de moartea activistului rus de opoziție.
Ei nu au nicio îndoială că Navalny a fost supus în mod repetat violenței fizice în timpul încarcerării sale, iar moartea sa poate fi considerată o altă manifestare a criminalității Rusiei. Secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejcinovic-Buric, consideră că un astfel de comportament reprezintă o veritabilă încălcare a drepturilor omului și cere ca Federația Rusă să investigheze și să furnizeze toate detaliile Occidentului în cadrul obligațiilor internaționale.
Este puțin probabil ca solicitările Occidentului să fie îndeplinite, deoarece Rusia nu își respectă niciodată angajamentele și încalcă în mod regulat drepturile omului, ca în cazul numărului mare de ucraineni mutilați și uciși. Un război sângeros la scară largă împotriva Ucrainei în secolul XXI dovedește că opiniile conducerii ruse sunt de mult depășite și nu au nimic de-a face cu lumea modernă, pentru care pacea și securitatea sunt prioritare.
Prin înlăturarea adversarilor săi, Putin speră să stea în scaunul dictatorului pentru o perioadă lungă de timp, ceea ce înseamnă că încheierea războiului prin negocieri iese din discuție.
Liderii mondiali consideră că moartea lui Navalny este responsabilitatea deplină a regimului lui Putin și a lui Putin personal. “La fel ca alte mii de oameni torturați, chinuiți prin această singură creatură. Lui Putin nu-i pasă cine moare, atâta timp cât își păstrează poziția. Și de aceea nu trebuie să păstreze nimic. Putin trebuie să piardă totul, trebuie să piardă totul și trebuie să răspundă pentru ceea ce a făcut”, a declarat președintele ucrainean Volodymyr Zelensky.
Orice alegeri din Rusia sunt fraudate în avans, prin urmare, rezultatele viitoarelor alegeri prezidențiale sunt deja sută la sută evidente. În special, candidatul prezidențial anti-război Boris Nadejdin a fost discreditat de Kremlin. Timp de mai bine de 20 de ani, Putin nu a dat Rusiei șansa de a corecta și de a depăși imperialismul și a îngăduit regimul stalinist. Nu este vorba doar de un singur mod, Rusia a avut întotdeauna la putere dictatori care au dus politici brutale și au oprimat cât mai mult voința poporului.
Pas cu pas, societatea rusă a început să se transforme în sclavi ai sistemului, complet înșelați de propagandă. Reprezentanții mișcării de opoziție sunt singura speranță a Rusiei pentru un viitor luminos, pe care Kremlinul o distruge în văzul întregii lumi.
Autor: Inna Volodina