Duminică, 20 octombrie, în Moldova a avut loc prima campanie electorală după începutul negocierilor pentru aderarea țării la Uniunea Europeană. Țara a ales un președinte, iar un referendum a fost organizat pentru a vota o modificare în Constituție, referitoare la aspirația țării de a adera la UE.
Este de remarcat că, deși ziua votului a decurs surprinzător de liniștit, înaintea alegerilor au fost înregistrate numeroase incidente de intervenție în procesul organizării votului. Vineri, în ultima zi de campanie electorală, cartierele Chișinăului au fost din nou acoperite cu afișe care îndemnau la votul împotriva UE. A doua zi, Serviciul Tehnologiilor Informației și Securității Cibernetice (STICS) a cerut blocarea mesajelor false în aplicațiile de mesagerie, menite să manipuleze opinia publică – infractorii le trimiteau masiv de pe numere cu cod indonezian.
De asemenea, înaintea alegerilor, pe 17 octombrie a fost organizată o conferință de presă, la care șeful Poliției Naționale, Viorel Cernăuțanu, directorul Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Mustață, și procurorul interimar al Procuraturii pentru combaterea criminalității organizate, Victor Furcă, au anunțat că au dejucat planurile de destabilizare a Moldovei din partea activiștilor fostului partid „ȘOR”, acum interzis.
Din luna mai a acestui an, forțele de ordine au urmărit peste 300 de tineri din Moldova, care, sub pretextul unor acțiuni culturale în Rusia, au participat la antrenamente pentru confruntări fizice cu forțele de ordine și organizarea de tulburări. Călătoriile au fost organizate prin intermediul organizației neguvernamentale „Eurasia”, controlată de oligarhul fugit Ilan Șor, care a fost condamnat în absență în Moldova la 15 ani de închisoare pentru o fraudă bancară. În luna iulie, serviciile secrete au început documentarea în cadrul unui dosar penal. O parte dintre tineri s-au antrenat cu instructori afiliați structurilor militare private „Wagner” și „Fermă”. Unii dintre ei au urmat o pregătire suplimentară în tabere din Serbia și Bosnia și Herțegovina timp de o lună, iar patru dintre acești cetățeni moldoveni au fost arestați și plasați în detenție preventivă pentru 30 de zile. Videoclipuri cu antrenamente, filmate cu o cameră ascunsă, au fost difuzate de toate canalele de televiziune din Moldova și România, care transmit în capitala țării.
În cursa prezidențială nu a lipsit nici amprenta rusă. Principalul oponent al actualului președinte Maia Sandu, care candidează pentru un nou mandat, este candidatul din partea celei mai mari opoziții proruse, Partidul Socialiștilor (PSRM), fostul procuror general al Moldovei, Alexandru Stoianoglo, care a îndemnat la boicotarea referendumului. El a menționat de mai multe ori că, în cazul victoriei, este pregătit să efectueze prima vizită în Transnistria.
În ceea ce privește rezultatele, numărătoarea aproape tuturor voturilor la alegerile prezidențiale din Moldova confirmă conducerea actualului președinte Maia Sandu, dar și necesitatea unui al doilea tur. Conform procesării a aproape 98% din toate voturile, Maia Sandu a obținut 41,83%. Rămân neprocesate doar rezultatele votului din secțiile de votare din străinătate, unde majoritatea susține mișcarea spre UE și candidatura Sandu, astfel că aceste secții vor crește, așa cum era de așteptat, rezultatul ei. Candidatul din partea Partidului Socialiștilor Republicii Moldova, Alexandru Stoianoglo, a obținut 26,36% și, evident, va concura cu Sandu în al doilea tur. Candidatul de pe locul trei – Renato Usatîi – a obținut 13,77% din voturi.
Nu există o poziție univocă în rândul societății moldovenești cu privire la referendum. Alegătorii au fost, simultan cu alegerile prezidențiale, întrebați cum se raportează la ideea de a consemna cursul țării spre integrarea în Uniunea Europeană în preambulul Constituției, precum și de a se realiza viitoarea aderare a Moldovei la tratatele fundamentale ale UE prin votul majorității constituente a Parlamentului. La ora 8 dimineața, ora locală, când au fost contabilizate 98% din procesele verbale, balanța împotriva introducerii cursului de integrare europeană în legea fundamentală a țării era de doar 0,2%. În același timp, pe parcursul nopții, la numărarea ultimelor 10% din procesele verbale, diferența între așa-numiții oponenți ai integrării în UE și susținătorii acesteia s-a redus rapid. La 92% din procesele verbale, diferența era de aproximativ cinci puncte procentuale, la 95% – deja mai puțin de trei, iar la 97% – doar 0,7 puncte procentuale.
În prima sa declarație publică după vot, Sandu a acuzat anumite grupări criminale și forțe externe ostile de încercarea de a corupe masiv alegătorii.
Declarația președintelui nu este fără temei. De altfel, oligarhul fugit Ilan Șor a declarat anterior că le va comunica susținătorilor săi în ultimul moment pe cine să voteze. Aproape jumătate dintre candidați sunt suspectați de colaborare cu oligarhul fugit, iar anterior poliția a anunțat că a identificat o rețea electorală formată din 130 de mii de cetățeni care primesc bani de la el. La o prezență minimă, aceasta reprezintă peste 10% din voturi, care ar putea influența semnificativ desfășurarea al doilea tur. Însă Ilan Șor a îndemnat doar să se prezinte la secțiile de votare și să voteze „pentru orice candidat, în afară de Maia Sandu”. Oligarhul a lăsat să se înțeleagă că, dacă va numi un nume concret, acel candidat va fi scos din cursă. Așa că a preferat să-și lase susținătorii în confuzie.
Rezultatele alegerilor și încercările forțelor proruse de intervenție arată cât de importantă este poziția Moldovei pentru dezvoltarea ulterioară a regiunii. Pentru Europa, Moldova este un partener potențial important, iar dezvoltarea ei va contribui la realizarea programului de protecție împotriva agresiunii Federației Ruse. Pentru Rusia, Moldova este următoarea țintă pe care Moscova o va ataca în cazul în care va avea succes în supunerea Ucrainei. De aceea, alegerea poporului moldovean este acum esențială nu doar pentru țară, ci și pentru întreaga regiune. Și, așa cum arată primele rezultate, țara se îndreaptă în direcția corectă.
Imagine: Ilustrativa, sursa: https://www.ialovenionline.md/analiza-cum-ar-putea-aderarea-la-ue-transforma-republica-moldova/