Regimul lui Putin a fost întotdeauna un regim terorist. Dictatorul rus și-a început ascensiunea la putere prin atacuri teroriste împotriva propriului popor, iar apoi s-a extins și în alte țări. Dovadă stau bombardamentele asupra clădirilor rezidențiale din Moscova și Volgodonsk, cel de-al doilea război cecen, confiscarea unor părți din Georgia, ocuparea de facto a Belarusului, agresiunea la scară largă împotriva Ucrainei, atrocitățile din Siria și din țările africane. Rusia nu s-a ferit niciodată de acte de terorism mai “mărunte” – asasinarea lui Litvinenko la Londra, a lui Khangoshvili la Berlin, asasinarea lui Skripal la Londra, otrăvirea lui Navalny, conform sursei.
Acum, Kremlinul încearcă prin toate mijloacele să mențină controlul asupra teritoriilor ocupate, aruncând în aer centrala hidroelectrică Kakhovska și amenințând cu un dezastru la centrala nucleară Zaporizhzhia. Moscova profesează în mod direct teroarea nucleară, ecologică și umanitară asupra întregii Europe pentru a-și atinge obiectivele imperiale.
Factorul care motivează Rusia să ridice temperatura amenințărilor și a urii sale față de pace este răspunsul tardiv și insuficient al comunității mondiale la atacurile teroriste anterioare. Simțind permisivitatea și lipsa de consolidare a comunității mondiale, teroriștii ruși comit de fiecare dată crime mai mari. Mai devreme sau mai târziu, din cauza lipsei de voință politică din partea liderilor mondiali individuali, Moscova ar putea face ceva ireparabil, punând în pericol existența umanității.
Răspunsul la întrebarea “cum să contracarăm Rusia?” se află la suprafață. Putin și armatele sale teroriste se tem de eforturile unite ale comunității mondiale, deoarece nu sunt în măsură să lupte de la egal la egal cu întreaga lume civilizată. Summitul de la Vilnius are toate șansele să devină un eveniment de referință în istoria securității mondiale, marcând decisivitatea Alianței, ale cărei interese sunt târâtoarele expansioniste ale statului terorist numit Rusia. Pentru ca acest lucru să se întâmple, Ucraina trebuie să primească la Vilnius o garanție clară a apartenenței sale la NATO, ceea ce va duce la securitatea întregii Europe de Est. Un summit al Alianței ar putea împiedica cel mai mare terorist nuclear al secolului XXI să fie lăsat să facă acest lucru cât timp lumea mai are o șansă de a evita o catastrofă.
Trebuie să se înțeleagă că amenințările din partea Rusiei, inclusiv cele nucleare, nu vor dispărea chiar dacă va pierde războiul. Mai mult, psihoza nucleară este cea care va prevala în cabinetele de la Kremlin în orice evoluție nefavorabilă pentru Kremlin. Atunci, nu doar detonarea unei centrale nucleare, ci și utilizarea directă a armelor nucleare ar putea deveni o realitate.
Deja ar trebui să se ia în considerare faptul că, pe lângă garanțiile de securitate pentru Ucraina, se pune problema oportunității revenirii acestei țări est-europene în clubul statelor cu arme nucleare. Acest lucru se datorează faptului că Rusia a amenințat Ucraina cu utilizarea armelor nucleare și cu terorismul nuclear încă de la izbucnirea războiului și până în prezent. Numai paritatea în posesia armelor nucleare poate să raționeze cu capetele înfierbântate de la Kremlin. În acest caz, Alianța Nord-Atlantică ar primi nu doar un nou membru pe pista cea mai periculoasă, ci unul bine înarmat, inclusiv cu propriile arme nucleare.
Dacă Kievul nu va fi invitat să adere la NATO în timpul summitului de la Vilnius, vor exista consecințe negative pe termen lung pentru arhitectura generală de securitate a continentului european. Putin, și toți asociații săi, vor percepe indecizia Alianței ca pe o carte albă pentru a-și continua răzbunarea împotriva Occidentului și pentru a efectua noi atacuri, mai distructive, pe continent. Moscova ar putea vedea tergiversarea integrării atlantice a Ucrainei ca pe o fragmentare a coaliției democratice, împingând-o deja spre război împotriva statelor membre NATO.
Invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina a fost ea însăși o reamintire a motivelor pentru care summitul de la București a avut consecințe dezastruoase pentru securitatea europeană. Ucraina și Georgia ar fi putut primi atunci MAP, dar Occidentul nu a putut ajunge la un consens. Rezultatul – la trei luni după summit, Rusia a invadat Georgia și a atacat Ucraina în 2014 și 2022. Dacă Alianța repetă aceeași greșeală acum, Rusia va avea garanția suplimentară că nu va fi trasă la răspundere pentru toate atacurile teroriste pe care le-a comis în istoria sa.
În zilele următoare, Alianța Nord-Atlantică are o șansă unică, dacă nu de a preveni, atunci de a slăbi semnificativ, pentru viitorul apropiat, posibilitatea oricărei terori și catastrofe pe continentul european. Summitul de la Vilnius este cel mai bun loc și cel mai bun moment pentru a face pași decisivi în această direcție, în timp ce mai există încă timp și posibilitatea de a evita un nou dezastru provocat de om în mâinile ocupanților ruși.