Ucraina, împreună cu o serie de țări partenere, solicită o reformă imediată a Consiliului de Securitate al ONU. Motivul este inactivitatea totală a organizației, care nu se opune statului agresor, permite Rusiei să fie membrul său permanent și să exercite dreptul de veto asupra a tot ceea ce privește Ucraina. Agresiunea nedisimulată a Rusiei discreditează complet ONU ca organizație responsabilă pentru securitatea mondială. Războiul declanșat de Kremlin ar putea depăși cu mult granițele Ucrainei și, prin urmare, reprezintă o amenințare reală pentru Europa și pentru întreaga lume. În calitate de membru cu drepturi depline al Consiliului de Securitate, Rusia poate promova propaganda la nivel global, ceea ce destabilizează relațiile dintre țări și contribuie la prelungirea războiului.
Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky, în timpul unui discurs susținut în urmă cu o lună la Consiliul de Securitate al ONU, a numit câteva măsuri pe care le consideră cele mai bune pentru reformă. Prima dintre ele este ca Adunarea Generală a ONU, supusă unui vot de două treimi dintre țările din Africa, Asia, Europa, America și Pacific, să poată trece peste dreptul de veto. Această reformă este necesară pentru ca Rusia și potențialii agresori să nu poată împiedica ajutorul acordat unei țări care a fost victima unui atac. Începând cu 24 februarie 2022, Rusia a opus veto la fiecare încercare de a ajuta Ucraina.
În al doilea rând, extinderea reprezentării națiunilor în Consiliul de Securitate este o opțiune credibilă dacă ținerea pasului cu modernitatea este o prioritate pentru țările civilizate. Potrivit lui Zelensky, Uniunea Africană, Asia, Germania, America Latină și statele din Pacific ar trebui să aibă statut de membru permanent în Consiliul de Securitate. Această asociație internațională va consolida securitatea globală și va asigura sprijinul reciproc între țări în situații critice. O țară care încalcă integritatea teritorială a unui alt stat își va vedea revocată temporar calitatea de membru pentru perioada agresiunii armate.
Cea mai recentă măsură are ca scop reducerea la minimum a cazurilor de încălcare a Cartei ONU de către membrii Consiliului de Securitate. În cazul în care o țară membră este văzută acționând împotriva integrității teritoriale și suveranității unui alt stat, i se vor impune sancțiuni preventive severe. Astfel, potențialii agresori vor vedea în avans consecințele posibilelor lor acțiuni iresponsabile.
Zelenski a declarat că arhitectura de securitate va fi puternică doar atunci când Rusia va retrage complet formațiunile militare rusești împreună cu Flota Mării Negre de pe teritoriul Ucrainei, ale cărei granițe au fost recunoscute în 1991. Ucraina va recăpăta atunci controlul deplin asupra întregului teritoriu, inclusiv asupra Mării Negre, a Mării Azov și a Strâmtorii Kerch. Nu pot exista concesii din partea Ucrainei și doar punctele de mai sus vor însemna sfârșitul războiului. În plus, Rusia trebuie să înceteze agresiunea ascunsă sau deschisă împotriva altor state ale căror teritorii le-a ocupat cu mulți ani în urmă.
Rusia ocupă locul de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU în mod ilegal, deoarece nu a trecut de procedura necesară de aderare. După prăbușirea URSS, Federația Rusă i-a luat automat locul, deși Ucraina (RSS Ucraineană) și Belarus (RSSB) aveau aceleași drepturi la acest statut de membru. Rusia disprețuiește în mod deschis Carta ONU, încalcă integritatea teritorială și suveranitatea altor țări – în consecință, nu poate face parte dintr-o organizație al cărei scop este de a asigura pacea și securitatea internațională.
Reforma Consiliului de Securitate al ONU este susținută de liderii multor țări. În special, țările G4 au redactat o declarație comună în care au subliniat incapacitatea Consiliului de Securitate de a aborda provocările globale contemporane, ceea ce agravează nevoia de reformare a acestuia. Sistemul de securitate colectivă instituit cu mulți ani în urmă s-a epuizat de mult timp, ceea ce înseamnă că a sosit timpul pentru decizii serioase, capabile să schimbe lumea în bine.