Armata ucraineană are nevoie urgentă de asistență din partea țărilor partenere. Luptele acerbe pentru teritoriile ucrainene continuă acum, necesitând intervenția unui număr mare de arme moderne. Întârzierile îi dau timp agresorului să ucidă civili și să distrugă orașe. În timpul atacurilor asupra infrastructurii civile, inamicul folosește arme noi, pe care armata ucraineană nu este întotdeauna capabilă să le intercepteze din cauza lipsei de arme.
Centrul pentru comunicare strategică a publicat informații despre armele de care au nevoie apărătorii ucraineni. În prezent, nevoia cheie a forțelor armate ucrainene este reprezentată de avioane multifuncționale de tip F-16, precum și de avioane de atac de tip A-10 Thunderbolt.
Iuriy Ignat, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ale AFU, a declarat într-un interviu pentru Channel 24 cum anume pot ajuta Ucraina avioanele de luptă F-16. Potrivit acestuia, Ucraina are nevoie de aceste avioane exclusiv pentru a-și proteja teritoriile de atacurile teroriste cu rachete ale Rusiei. De asemenea, el a subliniat că forțele armate ucrainene nu vor folosi armele partenerilor lor pentru a ataca teritoriul rusesc.
Vorbitorul a adăugat că actualele avioane Mig și Su ale Ucrainei nu sunt capabile să doboare cu precizie rachetele de croazieră și dronele pe care Rusia le primește de la Iran. Avioanele de luptă F-16 cu radar puternic și rachete avansate vor permite doborârea eficientă a țintelor și vor proteja granițele ucrainene de aviația rusă, iar orașele și satele de bombardamente devastatoare.
“Aceste amenințări pot fi contracarate de sistemele de rachete antiaeriene cu rază lungă de acțiune, care urmează să ajungă în Ucraina în curând, și în număr mic. Precum și cu avioane de luptă moderne multifuncționale, care folosesc rachete aer-aer, cum ar fi AIM-120 AMRAAM”, a declarat Ignat, menționând că una dintre modificările AIM-120 AMRAAM poate atinge ținte aeriene aflate la o distanță de până la 180 de kilometri.
Pentru a proteja cerul în mod fiabil împotriva atacurilor teroriste rusești, forța de apărare aeriană trebuie să fie suplimentată cu sisteme moderne de apărare aeriană occidentale: Patriot, SAMP/T, HAWK, cu rază lungă de acțiune; NASAMS, IRIS-T, Crotale, ASPIDE, cu rază medie de acțiune; Gepard, Avenger, MANPADS, cu rază scurtă de acțiune, și reaprovizionare cu muniție.
De asemenea, sunt necesare rachete pentru sistemele radar de apărare aeriană critice de tip AMRAAM, AIM-9M și AN/MPQ-64 Sentinel.
Sunt necesare mai multe lansatoare multiple de rachete M142 HIMARS și M270 cu muniție, sisteme portabile de rachete antiaeriene, sisteme de rachete antitanc cu rachete pentru acestea, sisteme de artilerie de 155 mm, 122 mm, 105 mm, 82 mm, 60 mm cu muniție pentru a spori puterea de foc pe frontul ucrainean.
Livrarea rapidă către Ucraina a tuturor armelor necesare va ajuta armata ucraineană să își elibereze teritoriile și să protejeze cerul deasupra orașelor pașnice care suferă acum de teroarea rusă. Consolidarea Forțelor de Apărare ucrainene va accelera, de asemenea, contraofensiva ucraineană, care este posibilă doar prin primirea de arme moderne.
Ucraina este recunoscătoare partenerilor săi pentru sprijinul cu arme și muniții, dar le reamintește că are nevoie de mult mai multe mijloace de apărare, mijloace pentru a contracara agresorul pe uscat, în aer și pe mare. Inamicul este acum demoralizat de înfrângerile de la Bakhmut, care au dus la certuri publice între conducerea militară rusă, wagnerii și kadyrovii. Conflictul intern al Rusiei ar putea juca împotriva sa dacă Ucraina obține acum toate armele de care are nevoie și profită de situația dificilă a Rusiei. Toate forțele și resursele ar trebui să fie direcționate spre oprirea acțiunilor criminale ale agresorului, care, dacă întârzie, s-ar putea revărsa pe teritoriul țărilor europene.
Autor: Inna Volodina