În martie, Președintele Joe Biden a semnat un plan strategic nuclear ultra-secret, care redefinește pentru prima oară politica de descurajare a SUA, punând accentul pe contracararea ambițiilor nucleare ale Chinei. Conform unor informații publicate de New York Times, acest plan reflectă o schimbare majoră în abordarea americană, menită să prevină expansiunea rapidă a arsenalului nuclear chinez, transmite sursa.
Pe lângă focusul asupra Chinei, planul urmărește pregătirea Statelor Unite pentru potențiale provocări nucleare orchestrate de China, Rusia și Coreea de Nord, state considerate a reprezenta cele mai mari amenințări nucleare pentru SUA.
Deși Casa Albă nu a comunicat oficial revizuirea acestei strategii, cunoscută sub numele de „ghid pentru utilizarea armelor nucleare”, documentul urmează să fie prezentat Congresului înainte ca mandatul lui Biden să se încheie în ianuarie 2025. Această revizuire, care are loc periodic, este atât de clasificată încât documentul nu există în format electronic, conform surselor din administrație.
„Ca și administrațiile anterioare, am realizat o revizuire a politicii nucleare și un ghid de planificare pentru utilizarea armelor nucleare. Deși conținutul exact rămâne clasificat, existența acestui ghid nu este un secret,” a explicat Sean Savett, purtător de cuvânt al Casei Albe.
În cadrul unei discuții din iunie, Pranay Waddy, director pentru controlul armelor la Consiliul Național de Securitate, a subliniat necesitatea de a face față simultan provocărilor nucleare venite din partea Rusiei, Chinei și Coreei de Nord.
Acest nou context global, marcat de creșterea rapidă a puterii nucleare a Chinei, forțează SUA să își ajusteze planurile militare. În timp ce, istoric, strategia nucleară a Americii s-a concentrat pe amenințarea rusă, noile directive ale lui Biden pun un accent tot mai mare pe China, care este pe cale să își dubleze arsenalul nuclear până în 2035.
Această evoluție vine pe fondul tensiunilor internaționale crescânde, mai ales după invazia Rusiei în Ucraina, când Moscova a început să-și pregătească flota navală pentru posibile atacuri nucleare asupra Europei în cazul unei escaladări cu NATO. În luna iulie, Departamentul de Stat al SUA a reiterat angajamentul de a monitoriza cu atenție mișcările Rusiei, având în vedere noile amenințări nucleare lansate de Kremlin.