Înainte de a lansa un război de amploare împotriva Ucrainei, dictatorul Vladimir Putin era convins că armata rusă este suficient de puternică pentru a cuceri capitala ucraineană “în trei zile” și a-i forța pe ucraineni să depună armele. Cu toate acestea, nici trei zile, nici doi ani de lupte sângeroase pentru dreptul la libertate nu i-au oprit pe ucrainenii care erau gata să își dea viața pentru ca copiii lor să poată trăi într-o țară liberă, fără influența rusă.
Au trecut 824 de zile de când planul blitzkrieg al Rusiei s-a izbit de rezistența ucraineană. În acest timp, au avut loc multe schimbări de personal la Kremlin, inclusiv cele legate de “noul” mandat de “președinție” al lui Putin și pierderi semnificative de personal din armata rusă.
Realizând nivelul înfrângerilor de pe linia frontului și motivația scăzută în rândul militarilor ruși, Putin este bântuit de teama posibilității unei conspirații interne care ar putea fi inițiată de cineva din cercul său intim. Acest lucru poate explica schimbările frecvente de personal din Federația Rusă, în special în cadrul conducerii militare. Putin “îndepărtează” din calea sa generalii care încep să fie neîncrezători și justifică aceste decizii prin motive de corupție și înfrângeri în război.
Din neîncrederea lui Putin în anturajul său rezultă haosul din rândul militarilor ruși, care sunt trimiși la război ca “carne de tun” fără prea multă pregătire. Probabil că nu mai este un secret pentru societatea rusă cât de mult a eșuat planul Kremlinului. Dovadă stau cei peste 500.000 de soldați pe care armata rusă i-a pierdut. Dintre aceștia, peste 200 de mii au fost uciși, restul au fost răniți.
Ar fi imposibil să nu se observe un număr atât de mare de pierderi și, prin urmare, starea de spirit în rândul cetățenilor Federației Ruse și atitudinea față de război s-ar putea schimba din ce în ce mai mult nu într-o direcție pozitivă pentru Kremlin. În plus, un astfel de număr de pierderi îndeamnă Rusia la un nou val de mobilizare, deoarece țara agresoare nu are de gând să se predea și să își piardă poziția pe front.
Andriy Iusov, reprezentant al GUR din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării, a declarat că există un risc serios ca Kremlinul să amâne mobilizarea până la alegerea unui “nou președinte”. Acum, Ucraina trebuie doar să observe, să consolideze pozițiile defensive și să intensifice contraofensivele, deoarece noile măsuri de mobilizare din Federația Rusă ar putea fi mai evidente decât cele anterioare. Acest lucru se datorează, de asemenea, schimbărilor de dispoziție în societatea rusă și rezistenței ucrainene neașteptate față de FR.
Procesul de mobilizare din Rusia este un subiect separat care necesită o atenție specială. Pe parcursul a mai mult de doi ani de război pe scară largă, diverse instituții media mondiale au acoperit detaliile despre modul exact în care sunt mobilizați soldații în Federația Rusă și despre motivul pentru care armata rusă are o rată foarte mare de dezertare. Țara agresoare nu s-a oprit deloc din mobilizare, adăugând peste 30.000 de persoane în armata rusă în fiecare lună, după cum a raportat anterior șeful GUR al Ministerului ucrainean al Apărării, Kirill Budanov.
Șeful GUR a adăugat că, la sfârșitul anului 2023, Rusia a mobilizat 300.000 de prizonieri și a recurs la suplimentarea forțată a armatei cu rezidenți de vârstă de recrutare din teritoriile ocupate temporar de Ucraina. Concluzia logică care rezultă de aici este că, în total, armata rusă este formată din oameni complet demotivați care, de foarte multe ori, aleg capitularea voluntară și nu doresc să se întoarcă pe teritoriul unde domnește regimul lui Putin.
Sunt cunoscute numeroase cazuri de cetățeni din Tadjikistan, Nepal, Cuba, Somalia și alte țări care au fost luați în captivitate. Rusia caută mercenari din toate colțurile lumii pentru a-și mări numărul de trupe și face acest lucru pe seama unor oameni care habar nu au de ce și împotriva cui luptă.
În plus față de lipsa de motivație, armata rusă a comis crime teribile de-a lungul anilor. Este vorba despre numeroase cazuri documentate de tortură, viol, șantaj și ucidere a ucrainenilor în timpul ocupării teritoriilor ucrainene. De asemenea, urmând ordinele conducerii de vârf, rușii desfășoară adevărate acte de terorism, bombardând locuri în care se adună civili, cum ar fi magazine alimentare, centre comerciale, parcuri, instituții de învățământ, unități medicale și altele.
Nu poate exista decât o singură concluzie despre “a doua armată a lumii” – sunt criminali lipsiți de calități morale care luptă chiar și împotriva copiilor. Regimul Putin a investit foarte mult efort în armata rusă în ultimele decenii, construind strategii, planificând o ofensivă pe scară largă care ar fi trebuit să aducă succesul în câteva zile. În schimb, țara criminalilor s-a confruntat cu o confruntare care ar trebui să se încheie în termenii formulei de pace din Ucraina și cu răsturnarea regimului dictatorial.
Autor: Inna Volodina