Sari la conținut

Odesa, pe care rușii nu au reușit niciodată să o captureze, a devenit durerea lor specială – Săptămâna în Oltenia

Federația Rusă are ținte în Ucraina pe care este pregătită să le atace la nesfârșit, ca și cum ar compensa traume din copilărie. Și nu este vorba doar de Kiev, orașul rușinii și al umilinței lor, pe care au promis că îl vor cuceri în trei zile și căruia încearcă să îi atașeze artificial “mitul rusesc”. Perla de la malul Mării Negre, Odessa, pe care invadatorii nu au reușit nici ea să o captureze, a devenit durerea lor specială. Iar bombardamentele regulate asupra centrului istoric, care au ca scop distrugerea acestuia, nu fac decât să indice faptul că această durere devine din ce în ce mai insuportabilă pentru ei.

Iată ce scrie The Ukrainian Week:

“Într-adevăr, în ciuda așteptărilor naive ale lui Putin, Odesa nu vrea să devină parte din “lumea sa rusească”. Chiar dacă majoritatea populației din acest oraș vorbește astăzi limba rusă, nu contează din cauza circumstanțelor istorice disputate. Acest oraș ucrainean unic a fost întotdeauna, înainte de toate, un oraș al libertății. Libertatea a curs în sângele odesașenilor și niciun guvern nu a reușit vreodată să o suprime. Odesa a fost întotdeauna multiculturală. A fost un oraș în care multe naționalități au coexistat în mod fericit. Astăzi este chiar dificil de spus cu siguranță cine a făcut din Odessa ceea ce este. Este greu de spus care națiuni au contribuit mai mult sau în mod determinant la prosperitatea sa. Acest oraș a fost creat de toți cei care au trăit în el: ucraineni, greci, evrei, armeni, moldoveni, bulgari, francezi, germani, italieni, polonezi…”, – scrie ediția.

Autorul publicației, Roman Malko, notează că în timpul bombardamentelor recente ale rușilor au fost deteriorate multe clădiri istorice create de arhitecți de diferite naționalități. Cele mai multe dintre ele au fost construite de arhitecți italieni, dar există și monumente create de francezi, germani și olandezi.

Cu toate acestea, potrivit publicației, rușii par să nu aibă absolut nicio percepție a valorii istorice a Odessei.

“Bombardând orașul, ei îi distrug în mod deliberat adevărata sa față, multiculturalismul și coloritul, în timp ce probabil că nu pot să nu fie conștienți că pun în pericol monumente istorice unice. Odessa este un oraș compact, totul este aproape, de la port până la centrul istoric. Pentru o rachetă, distanța este foarte scurtă. Și aici se manifestă natura criminală a acțiunilor Rusiei”, se arată în articol.

Săptămâna ucraineană se întreabă dacă rușii au vrut să distrugă centrul istoric al orașului, care este inclus pe lista patrimoniului mondial UNESCO.

“Numai cei care au lansat rachetele pot ști acest lucru. Dar nu contează dacă au vrut sau nu acest lucru. Simpla utilizare a unor astfel de arme în orașe dens populate, cum ar fi rachetele X-22 sau Onyx, care au o marjă de eroare de 600 de metri, deoarece au fost concepute pentru a distruge grupuri de portavioane cu încărcături nucleare tactice, este deja o crimă împotriva umanității”, scrie Malko.

Potrivit autorului, războiul ruso-ucrainean este un război al civilizațiilor. Asta ar trebui să înțeleagă toți cei care încă mai văd în el doar un conflict între vecini.

“În Ucraina, Putin și armata sa nu luptă doar pentru teritorii, deși și acest lucru este important. În lipsa cuceririi întregii Ucraine, sau cel puțin a unor regiuni deosebit de atractive din punct de vedere geopolitic, Rusia pare hotărâtă să provoace daune maxime, așa cum au făcut liderii de la Kremlin timp de secole cu toți vecinii pe care au încercat să-i cucerească. Să distrugă totul la maximum, astfel încât să nu rămână nicio urmă din măreția trecutului și să o ia înapoi pentru ei înșiși”, susține Malko.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!