Situaţia privind drepturile omului în Belarus este „catastrofală” şi continuă să se înrăutăţească, a declarat raportoarea specială a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) în această ţară – relatează ziarul La Libre Belgique, potrivit sursei.
Potrivit raportoarei ONU, „lipsa tragerii la răspundere pentru încălcările drepturilor omului alimentează un climat de teamă în rândul victimelor și familiilor acestora”.
Fiind în acest post de cinci ani, Anais Marin a amintit Consiliului ONU că ea alertase în urmă cu doi ani asupra „virajului totalitar” al Minskului, dovedit prin „dispreţul faţă de viaţă şi demnitatea umană” în timpul reprimării manifestaţiilor paşnice din 2020.
În raportul său anual, Anais Marin indică faptul că peste 1.500 de persoane sunt încă reținute din motive politice, cu o medie zilnică de 17 arestări arbitrare din 2020.
„Am motive întemeiate să cred că condițiile de detenție sunt în mod deliberat mai dure pentru cei condamnați din motive politice, prin plasarea lor în celule de pedeapsă pentru încălcări minore ale regulilor închisorii”, a afirmat ea.
Apărătorii drepturilor omului se confruntă cu persecuții constante, a adăugat ea, iar peste 1.600 de „organizații indezirabile au fost dizolvate cu forța, inclusiv toate sindicatele independente rămase”.
„Acest lucru ilustrează o politică de stat deliberată care vizează curățarea spațiului civic de elementele disidente rămase”, a continuat ea.
Raportoarea ONU a mai susținut că toate publicaţiile, site-urile şi tot ceea ce înseamnă mass-media independentă au fost etichetate ca fiind „organizații extremiste”, în timp ce libertatea academică a fost „atacată sistematic”.
De asemenea, învățământul primar și gimnazial este supus „controlului ideologic”, copiii fiind „descurajați să-și exprime propriile opinii” și sunt supuși la „amenințări și consecințe” pentru opiniile divergente.
Belarusului i s-a oferit imediat cuvântul la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului pentru a răspunde, dar niciun reprezentant nu a fost prezent.