Sari la conținut

„Operațiunea Golden Orb”. Planul pentru încoronarea Regelui Charles al III-lea, cea mai costisitoare ceremonie din istoria monarhiei britanice

De la lunetişti până la ofiţeri sub acoperire, forţele de securitate din Marea Britanie se pregătesc pentru cel mai mare eveniment de după funeraliile Reginei Elisabeta a II-a.

Încoronarea Regelui Charles al III-lea va reuni membri ai caselor regale, demnitari străini și mulțimi mari de oameni. Autoritățile au lucrat zi și noapte pentru a se asigura că totul va decurge fără mari emoții.

Pregătirile pentru ceremonia de încoronare, care poartă numele de cod „Operațiunea Golden Orb”, au început imediat după moartea Reginei Elisabeta a II-a, dar planurile au fost făcute de zeci de ani și revizuite în mod regulat.

Charles al III-lea va fi cel mai în vârstă rege încoronat din monarhia britanică.

Planuri pentru „Operațiunea Golden Orb”

O mare parte din „Operațiunea Golden Orb” va fi similară cu planurile anterioare de securitate, inclusiv cele pentru înmormântarea Reginei și nunta ducelui și ducesei de Cambridge.

„Nimic din toate acestea nu a fost pus laolaltă doar în câteva săptămâni sau în ultimele două luni. Aceste planuri vor fi completate cu planuri de urgență și ipotetice: „Ce vom face dacă se va întâmpla asta? Ce vom face dacă nu se întâmplă asta?”, a declarat presei britanice Simon Morgan, ofițer care s-a ocupat de protecția personală al Reginei Elisabeta a II-a și al altor membri ai Familiei Regale.

El a precizat că ofițerii se vor pregăti pentru potențiale amenințări, de la urmăritori regali până la grupuri teroriste internaționale și bande criminale.

În vizor sunt luați și activiștii de mediu și antimonarhiștii. Adepții mișcării „Not My King” și-a făcut simțită prezența la majoritatea aparițiilor publice ale Regelui Charles. De asemenea, grupuri ecologiste precum Just Stop Oil s-au angajat să „intensifice campaniile” Aceștia vor urmări să folosească mass-media din lume, pentru că, evident, acesta este un eveniment global, pentru a-și susține cauza, a spus Morgan.

Infractorii vor căuta, de asemenea, să profite de eveniment, de la hoți de buzunare la rețele organizate.

Ce reprezintă încoronarea

Încoronarea regelui Charles al III-lea va avea loc sâmbătă, 6 mai 2023, la Westminster Abbey din Londra.

În timpul ceremoniei, Regele va fi încoronat alături de Camilla, Regina Consoartă.

Încoronarea este atât ceremonia religioasă simbolică în timpul căreia un suveran este încoronat, cât și actul fizic de a pune o coroană pe capul unui monarh. Aceasta oficializează rolul monarhului ca șef al Bisericii Angliei.

Cu toate acestea, nu este absolut obligatoriu ca monarhul să fie încoronat pentru a deveni rege.

Edward al VIII-lea a domnit fără încoronare, iar Charles a devenit automat rege în momentul în care a murit regina Elisabeta a II-a.

Diferențe față de ceremonia din 1953 a Reginei Elisabeta a II-a

Încoronările au rămas aproape aceleași de sute de ani. Ceremonia britanică este singurul eveniment de acest tip rămas în Europa.

Cu toate acestea, este probabil ca ceremonia de încoronare a lui Charles al III-lea să fie mai scurtă și mai mică decât încoronarea reginei Elisabeta a II-a din 1953, cu o gamă mai largă de religii reprezentate.

Regina Elisabeta a II-a a parcurs atât drumul spre Westminster Abbey cât şi pe cel de întoarcere la Palatul Buckingham cu trăsura decorată cu aur, însă lipsită de confort, “Gold State Coach”, cu o vechime de 260 de ani.

Charles şi Camilla nu vor utiliza decât pe drumul de întoarcere tradiţionala trăsură.

În timpul deplasării spre Westminster Abbey, ei au optat pentru trăsura modernă “Diamond Jubilee State Coach”, dotată cu amortizoare şi aer condiţionat.

De asemenea, Charles şi Camilla vor parcurge un traseu dus-întors mult mai scurt (doi kilometri) comparativ cu cel de peste şapte kilometri al reginei Elisabeta a II-a, care a necesitat două ore.

Comparativ cu cei 29.000 de membri ai forţelor armate prezenţi în 1953, procesiunea de întoarcere la Palatul Buckingham va fi mai puţin impunătoare.

Aproape 4.000 de soldaţi, inclusiv muzicieni, vor însoţi cuplul regal.

Ce se întâmplă în timpul slujbei de la Abbey?

Există mai multe etape ale ceremoniei:

Recunoașterea: În timp ce stă lângă scaunul de încoronare, vechi de 700 de ani, monarhul este prezentat celor prezenți de către arhiepiscopul de Canterbury. Se strigă „God save the King!”

Jurământul: Suveranul jură să respecte legea și Biserica Angliei

Ungerea: Arhiepiscopul de Canterbury unge mâinile, pieptul și capul Regelui cu ulei sfânt făcut după o rețetă secretă, dar cunoscut că conține chihlimbar, flori de portocal, trandafiri, iasomie și scorțișoară. Uleiul creat pentru Charles nu va conține ingrediente derivate din animale

Învestitura: Suveranului i se prezintă obiecte, inclusiv Globul Regal, reprezentând autoritatea religioasă și morală; Sceptrul, reprezentând puterea; și Sceptrul Suveranului, un toiag de aur cu un porumbel alb în vârf, simbol al dreptății și milei. În cele din urmă, arhiepiscopul pune Coroana Sfântului Eduard pe capul regelui

Înscăunarea: Regele părăsește Scaunul de încoronare și se mută pe tron. Oamenii îngenunchează în fața monarhului pentru a-i aduce un omagiu.

Regina Consoartă va urma un ritual asemănător și încoronată.

Obiectele-simbol ale ceremoniei de încoronare

Coroana este împodobită cu 2.901 pietre prețioase, inclusiv diamantul Cullinan II, Safirul Sfântului Eduard, Safirul Stuart și Rubinul Prințului Negru.

În crucea coroanei este un safir octogonal, safirul St. Edward, cu o istorie mai veche decât orice altă piatră prețioasă din colecția regală.

În decembrie anul trecut, coroana, care este piesa centrală a Bijuteriilor Coroanei, a fost scoasă din Turnul Londrei pentru a putea fi realizate modificările necesare în vederea pregătirii pentru ceremonia de acum.

Globul suveranului a fost creat pentru încoronarea lui Carol al II-lea în 1661. Globul este o sferă aurie de 16,5 cm în diametru și are o bandă de perle și pietre prețioase în centru. Pe glob este un ametist. Globul este un simbol religios și reprezintă rolul monarhului ca apărător al credinței ca conducător al Bisericii Angliei.

Sceptrul regal are o lungime de 92 de centrimetri și are în vârf un diamant Cullinan I.

Cor grecesc și unul de gospel

Grecii ortodocşi vor cânta pentru prima dată la o încoronare în semn de omagiu adus tatălui lui Charles al III-lea, prinţul Philip, care a încetat din viaţă în aprilie 2021, la vârsta de 99 de ani. Născut în Corfu, el a fost membru al familiei regale din Grecia.

Special pentru această ocazie a fost creat Byzantine Chant Ensemble, condus de Alexander Lingas, profesor de muzică ortodoxă.

„The Ascension Choir” va fi, de asemenea, primul cor gospel care va cânta la o încoronare, un semn al dorinţei de modernitate a noului rege.

Cât vor costa ceremoniile de încoronare

Spre deosebire de nunțile regale, ceremoniile de încoronare sunt plătite din bani publici.

Nici Downing Street, nici Palatul Buckingham nu vor confirma costul exact al încoronării, deși instituțiile de presă britanice au speculat că ceremoniile vor costa între 50 și 100 de milioane de lire sterline, aceasta din urmă fiind o sumă aproximativ dublă față de costul încoronării Reginei Elisabeta.

Unele voci sugerează că „Operațiunea Golden Orb” ar putea costa în jur 100 de milioane de lire sterline. Încoronarea Reginei Elisabeta a II-a a fost cea mai scumpă ceremonie organizată vreodată de monarhie la acea vreme, potrivit New York Times, costând 1,57 milioane de lire sterline sau echivalentul de azi a 56 de milioane de lire sterline. De această dată, prețul mai mare este pus în parte pe nevoia securității, care nu ar fi fost o îngrijorare atât de mare în urmă cu decenii. Bunicul lui Charles, George al VI-lea, a fost încoronat cu un cost de 454.000 de lire sterline în 1937 – care ar însemna 24,8 milioane de lire sterline azi.

Cel mai în vârstă cuplu regal încoronat

Ultima dată când a avut loc o ceremonie de încoronare pentru un rege și o regină consoartă a fost pe 12 mai 1937, când George al VI-lea și soția sa, Regina Elisabeta (cunoscută ca Regina Mamă) au preluat tronul după ce fratele său Edward al VIII-lea a abdicat pentru a se căsători cu americanca Wallis Simpson. Fiica lor, viitoarea regina Elisabeta a II-a, era o prințesă de 11 ani pe atunci.

Vârsta este, de asemenea, o diferență notabilă între regele Charles al III-lea și predecesorii săi. Charles are 74 de ani, iar Camilla 75. Mama lui, regina Elisabeta a II-a, avea doar 27 de ani. Tatăl ei, George al VI-lea avea doar 41 de ani, iar Regina Mamă avea doar 36 de ani în ziua încoronării lor.

Dar „promisiunea tinereții” va fi reprezentată la încoronarea din 2023 de către fiul cel mare al lui Charles, William, prințul de Wales care este următorul la succesiune și care va fi singurul căruia îi va fi permis să îngenuncheze în fața tatălui său și să-i sărute obrazul drept în timpul ceremoniei, potrivit Sunday Times.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!