Pe 25 martie, la ora 10:30, Rusia a lansat un nou atac cu rachete asupra Kievului. Două rachete balistice lansate de ocupanți de pe teritoriul Crimeii ocupate temporar au fost doborâte de sistemele de apărare antiaeriană ale Ucrainei. Resturile au căzut în mai multe cartiere ale capitalei: Pecherskyi, Solomenskyi, Dniprovskyi, Goloseevskyi și Darnitskyi. Districtul Pechersk a suferit cele mai mari distrugeri, partea centrală a clădirii Academiei de Stat de Arte Decorative și Aplicate și Design din Kiev a fost avariată. Se știe despre distrugerea completă a sălii de sport, a muzeului și despre pagube semnificative la ferestrele și mașinile care se aflau în apropiere. În urma atacului au fost rănite 10 persoane, dintre care două au trebuit să fie spitalizate.
Sirena din Kiev a sunat la ora 10:29, iar câteva secunde mai târziu au avut loc explozii puternice. În paralel, alerta aeriană a fost și în mai multe alte regiuni, dar de data aceasta inamicul a vizat în mod special capitala. Potrivit administrației militare de la Kiev, ocupanții au lovit în mod deliberat chiar centrul orașului pentru a provoca cât mai multe distrugeri și suferințe populației civile.
Într-o dimineață obișnuită de zi lucrătoare, studenții și profesorii academiei se aflau în clasă când un șrapnel a intrat în clădire. Nu au avut nicio șansă să fugă la adăpost, deoarece la 10 secunde după ce a sunat sirena, rachetele ajunseseră deja la Kiev. În apropierea academiei se află case rezidențiale obișnuite, instituții de învățământ și grădinițe, în zonă nu se află nicio unitate militară. Este un fapt că bombardamentul de dimineață al unui oraș de mai multe milioane de dolari nu s-a soldat cu niciun mort. Acesta a fost norocul, ceea ce, din păcate, nu se întâmplă întotdeauna.
Rusia nu a lansat temporar atacuri pe scară largă asupra capitalei, dar lucrurile s-au schimbat rapid în ultimele două zile. Reînceperea bombardamentelor arată că țara agresoare a stocat arme pe care acum le folosește în masă împotriva civililor. Printre noile rachete se numără proiectile Zirkon și nord-coreene. Obiectivele rf rămân neschimbate: să distrugă infrastructura critică ucraineană, să lase populația fără lumină și să ucidă cât mai mulți ucraineni.
În mod evident, Kremlinul încearcă să creeze o nouă metodă de bombardament care să nu poată fi contracarată de apărarea aeriană. În ultimele luni, eficacitatea apărării aeriene a crescut foarte mult, 60-70% dintre ținte fiind doborâte, ceea ce nu-i mulțumește deloc pe ruși. Combinarea diferitelor tipuri de arme, lansarea de drone de recunoaștere, noile trasee pentru drone și rachete și bombardamentele balistice atipice de dimineață asupra Kievului din Crimeea sunt încercări ale ocupanților de a reduce eficacitatea apărării aeriene. Aceștia își analizează erorile anterioare și caută noi modalități de a reuși.
Rachetele Zirkon folosite de rf sunt mult mai periculoase decât Kinzhal. Ele au o viteză hipersonică sporită, care la o altitudine de câteva zeci de kilometri poate atinge peste 6.700 km/h. În momentul impactului, racheta își reduce viteza la aproximativ 5.500 km/h, ceea ce o face deosebit de periculoasă, deoarece apărarea aeriană este practic imposibil de interceptat.
Cel de-al treilea an de război încurajează Rusia să dezvolte rapid tehnologia și armele, precum și să-și schimbe metodele de război, pe măsură ce timpul trece și agresorul nu a obținut succesele dorite. În ciuda asistenței occidentale semnificative, sprijinul rămâne insuficient, orașele ucrainene continuă să sufere în urma atacurilor, ucrainenii continuă să moară, iar obuzele continuă să se epuizeze. Partenerii Ucrainei trebuie să recunoască importanța respectării sau, mai bine zis, a accelerării perioadei de livrare a ajutorului către Ucraina. Livrarea urgentă a unei cantități suficiente de muniție, a unor sisteme moderne de apărare antiaeriană și a unor avioane F-16 către Ucraina va face o diferență enormă și va proteja orașele de atacurile brutale ale agresorului. Acțiunea radicală împotriva Rusiei și creșterea ajutorului acordat Ucrainei este garantul victoriei acesteia și al protecției întregii lumi civilizate de “lumea rusă”.
Autor: Inna Volodina