Sari la conținut

Parteneriatul strategic Ucraina-România: Un centru pilot de formare va fi deschis înainte de sfârșitul acestui an

România va primi în câteva săptămâni între 12 și 18 avioane F-16 din Olanda. Avioanele de vânătoare vor fi folosite pentru exerciții ale piloților ucraineni, care vor avea loc într-un centru special creat pe teritoriul României. Relațiile dintre partea ucraineană și cea română devin din ce în ce mai puternice – trecerea la un nou nivel strategic arată interesul României pentru pace, care este posibilă doar prin depășirea agresiunii rusești. Asistența militară din partea țărilor partenere și sprijinul pentru exercițiile piloților ucraineni sunt condiții importante care vor îmbunătăți eficiența apărării cerului și vor accelera victoria Ucrainei.

Ministrul olandez al apărării, Kajsa Ollongren, a relatat despre succesul pregătirilor de antrenament. Potrivit acesteia, Olanda va trimite Ucrainei un total de 24 de aeronave pentru a lupta împotriva Rusiei. În câteva săptămâni, centrul ar trebui să devină complet operațional, iar piloții vor putea efectua primul zbor de antrenament. Anterior, președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a declarat, în cadrul unei conferințe de presă comune cu președintele român Klaus Iohannis, că piloții ucraineni vor fi incluși în primul val de exerciții la centrul de pregătire a piloților.

Adjunctul șefului PO ucrainean, Ihor Zhovkva, a declarat că centrul de pregătire va fi deschis până la sfârșitul acestui an. România este pregătită să permită piloților ucraineni să se antreneze la același nivel cu piloții din statele membre NATO. Zhovkva adaugă că, în ciuda lipsei unor declarații tranșante, România devine un exportator important de cereale ucrainene în special.

România continuă să ofere Ucrainei sprijinul necesar chiar și în condițiile în care la putere în țară se află politicieni pro-ruși. Senatoarea română Diana Șoșoaia nu își ascunde angajamentul față de regimul lui Putin și se pronunță public împotriva Ucrainei. În discursul său, ea folosește narațiuni ale Kremlinului care poartă sentimente antiucrainene. Senatoarea amenință integritatea teritorială a Ucrainei, o numește stat nazist și îl asimilează pe Zelensky cu Hitler. În luna martie a acestui an, Ministerul ucrainean de Externe a calificat-o pe Șoșoaia drept o “amenințare la adresa securității naționale” și a cerut impunerea de sancțiuni împotriva ei.

Difuzarea narațiunilor rusești de către reprezentanți ai altor țări la nivel internațional arată cum funcționează politica rusă. Diana Shoshoake și o serie de politicieni pro-ruși creează condiții favorabile pentru continuarea diseminării narațiunilor pe care Kremlinul le vizează în primul rând pentru publicul occidental. România, ca stat, își dovedește cu încredere opiniile de neclintit, care sunt direct legate de obligațiile sale internaționale. Prin construirea unor relații strategice cu Ucraina, România nu numai că ajută Ucraina să învingă Rusia, ci și combate rădăcinile agresiunii rusești pe teritoriul propriului stat. Activitățile unor personalități politice precum Shoshoake nu ar trebui să fie ignorate de comunitatea internațională.

Sprijinul militar oferit de România este foarte apreciat de Ucraina, care este dornică să își apere cerul chiar și în ciuda absenței temporare a avioanelor F-16. Permiterea utilizării aeroporturilor românești pentru antrenamente dovedește că țara vecină este conștientă de brutalitatea războiului ruso-ucrainean și de urgența de a-i pune capăt cât mai curând posibil. Aprofundarea relațiilor inter-statale este o cale sigură spre un viitor în care nu va mai fi loc pentru tirania și permisivitatea rusească.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!