Partidul aflat la guvernare în Georgia a anunțat joi că va retrage un proiect de lege ce prevede clasificarea instituțiilor media și a ONG-urilor care primesc finanțare din străinătate drept „agenți străini”, scrie sursa.
Anunțul a fost făcut după două nopți de proteste violente, organizate de criticii care susțineau că proiectul de lege îngrădește libertatea de exprimare. Partidul Visul Georgian a afirmat într-o declarație că va „retrage necondiționat proiectul de lege”, într-o încercare de a evita confruntarea în sânul societatății.
Proiectul de lege, condamnat pe scară largă la nivel internațional, ar impune presei independente și organizațiilor neguvernamentale care primesc mai mult de 20% din finanțare din afara țării să se declare ca „agenți străini”.
Opoziția a subliniat că legea este una „de inspirație rusă” și că ar stigmatiza și ar reprima societatea civilă și mass-media independentă din Georgia. SUA au criticat dur legea.
Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a declarat că proiectul ar reprezenta un regres enorm și „ar afecta unele dintre drepturile esențiale pentru aspirațiile poporului georgian”.
Un mesaj a venit și din partea UE, care analizează în prezent cererea Georgiei de a primi statutul de candidat la aderare. Șeful diplomației UE, Josep Borrell, a avertizat că proiectul de lege este „incompatibil cu valorile și standardele europene”.
Rusia a adoptat propria versiune a unei legi privind „agenții străini” în 2012, extinzând-o de-a lungul anilor pentru a viza și suprima complet ONG-urile și mass-media finanțate de Occident.
Prin adoptarea legii, Georgia s-ar alătura unei liste de state postsovietice considerate nedemocratice și autoritare, precum Belarus, Tadjikistan și Azerbaidjan, care au copiat practic legea rusă privind restricționarea activităților ONG-urilor.