Acuzat într-o anchetă a cotidianului Washington Post de legături persistente cu Kremlinul în vederea slăbirii sprijinului Franţei pentru Ucraina, partidul francez Adunarea Naţională a denunţat marţi „un complot”, relatează AFP și Agerpres, potrivit sursei.
Potrivit anchetei publicată de The Washington Post cu câteva zile în urmă, Rusia duce o campanie de subversiune în Franţa, în care partidul dreptei radicale condus de Marine Le Pen joacă un rol important.
Ancheta citează „documente ale Kremlinului, obţinute de un serviciu de securitate european” ce implică anturajul lui Vladimir Putin, ale cărui metode, potrivit lui, combină influenţa reţelelor sociale – orientate cu ajutorul „fermei de trolli” – şi sprijinul partidelor de extremă dreapta. Obiectivul mai amplu este cel de a destabiliza Europa, potrivit Washington Post.
„Toate guvernele Europei occidentale vor fi schimbate”, susţine Jean-Luc Schaffhauser, fost deputat european afiliat Adunării Naţionale şi citat de cotidianul american. În ancheta sa publicată sâmbătă, Washington Post afirmă de asemenea că Schaffhauser „închiriază un etaj al reşedinţei sale” din Strasbourg numărului doi al ambasadei Rusiei în Franţa, care se aflase la post în Consiliul Europei până la excluderea lui, în martie 2022.
Partidul lui Marine Le Pen spune că nu are legături de niciun fel cu Rusia
„Toate acestea sunt un complot”, a reacţionat purtătorul de cuvânt al Adunării Naţionale, Laurent Jacobelli, la Sud Radio, afirmând că „nu există nicio legătură” între Rusia şi partidul său.
În iunie anul trecut, raportoarea macronistă a unei comisii parlamentare calificase Frontul Naţional (devenit Adunarea Naţională) drept „cureaua de transmisie” a Rusiei, insistând asupra „alinierii” partidului la „discursul rus” în momentul „anexării ilegale” a Peninsulei Crimeea în 2014, survenită la scurt timp după primirea unui împrumut de la o bancă ceho-rusă.
„Adunarea Naţională este într-adevăr purtătorul de cuvânt al Kremlinului în Franţa” şi „joacă un rol preponderent pentru a răspândi propaganda lui Putin”, a apreciat, după ancheta cotidianului Washington Post, partidul prezidenţial Renaşterea al lui Emmanuel Macron, într-un mesaj pe platforma X.
Un „element de limbaj macronist” respins de Jacobelli, care a amintit de „poziţia clară” a Adunării Naţionale cu privire la invadarea Ucrainei de către Rusia, condamnată de Marine Le Pen încă din februarie 2022. Însă partidul rămâne sceptic asupra „ajutorului de armament ofensiv” oferit Kievului şi se opune „embargourilor inutile” impuse Moscovei.
Cu cinci luni înainte de alegerile europene, Jacobelli nu şi-a ascuns de altfel convingerea că o victorie a extremei drepte va genera “o schimbare radicală, în special în ceea ce priveşte sancţiunile impuse unor ţări din cauza politicii lor”.