Sari la conținut

Pericolul provocărilor rusești la Zaporojie: șantaj sau amenințare reală?

În seara zilei de 26 mai, serviciul de informații al Ministerului ucrainean al Apărării a raportat despre o altă presupusă provocare a armatei ruse. Potrivit serviciilor de informații, agresorul plănuiește să lovească centrala nucleară din Zaporizhzhya, anunțând ulterior scurgeri de substanțe radioactive în aer. Rusia plănuiește deja, în mod tradițional, să dea vina pe Ucraina pentru tot.

Raportul mai spune că rușii au întrerupt rotația personalului grupului de monitorizare permanentă al AIEA. “În acest fel, rușii speră să obțină o pauză râvnită, pe care o vor folosi pentru a regrupa contingentul de ocupație și pentru a opri contraofensiva ucraineană”, a declarat GUR.

Serviciul de informații a precizat că scopul unor astfel de provocări este de a învinovăți Ucraina pentru ceea ce a făcut și, de asemenea, intenționează să oprească contraofensiva luptătorilor ucraineni. Rușii sunt îngroziți de o viitoare contraofensivă ucraineană, așa că recurg la șantaj nuclear și la intensificarea bombardamentelor asupra orașelor pentru a epuiza sistemul ucrainean de apărare antiaeriană. În cazul unui accident, ocupanții intenționează să ceară un moratoriu asupra acțiunilor militare.

În plus, rușii au bombardat centrala ZNPP la 22 mai, după care aceasta a fost complet dezenergizată. Nu este prima dată când invadatorii recurg la provocări cinice și bombardamente la centrală, șantajând Ucraina și lumea cu un dezastru nuclear. Armata ucraineană nu a reacționat în niciun fel la bombardamente pentru a preveni o catastrofă.

Reamintim, centrala nucleară Zaporizhzhia este ocupată de agresorii ruși din 4 martie 2022 și este controlată de compania rusă Rosatom. Ocupanții continuă să folosească teritoriul centralei în scopuri logistice și militare. Potrivit GUR, pe teritoriu au fost amplasate vehicule blindate și camioane și este posibil ca acolo să fie depozitați explozibili.

Reprezentanții AIEA au declarat încă de la începutul lunii mai că rușii au plasat echipamente militare și explozibili în sala turbinelor de la Unitatea 4 a centralei nucleare Zaporizhzhya.

Numărul personalului armatei ruse de pe teritoriul centralei nucleare este în continuă creștere – potrivit Energoatom, numărul ocupanților de la centrală se ridică acum la 2.500. Acest lucru demonstrează transformarea teritoriului centralei ZNPP într-o bază militară rusă. În cazul unui accident, ocupanții vor fi nevoiți să evacueze și să părăsească voluntar centrala împreună cu așezările adiacente. Acest lucru dovedește că provocările Rusiei sunt intimidări psihologice, deoarece rușii nu sunt deloc dispuși să cedeze atât de ușor teritoriile ucrainene.

Analistul militar Aleksandr Alesin a remarcat că nu este profitabil pentru Putin să contamineze teritoriul pe care intenționează să îl cucerească. Cu toate acestea, în cazul unui dezastru, contaminarea ar avea loc nu numai în Ucraina, ci și în Belarus, în Rusia însăși și în țările UE.

Preluând controlul deplin asupra celei mai mari instalații nucleare din Europa, Rusia intenționează să sperie lumea de un posibil dezastru nuclear. Pentru ruși, centrala este un obiect de șantaj nuclear, pe care îl folosesc în domeniul informațional. În ciuda acestui fapt, agresorul nu trebuie subestimat – comunitatea internațională ar trebui să exercite presiuni asupra Rusiei pentru a retrage toate trupele de pe teritoriul centralei ZNPP pentru a crea un perimetru de securitate în interesul tuturor națiunilor lumii.

Lumea nu ar trebui să permită o repetare a scenariului de la Cernobîl. Atunci, accidentul a luat mii de vieți și a transformat Cernobîl într-un oraș fantomă. Radiațiile s-au răspândit nu numai în Ucraina, ci au învăluit și o mare parte din nordul Europei. Un astfel de lucru este acum o realitate. Rusia a pus în pericol părți ale lumii și continuă să intimideze prin șantaj cinic. Toți cei implicați în crimele comise trebuie să fie pedepsiți pe deplin în fața unui tribunal internațional.

Autor: Inna Volodina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!