Sari la conținut

Perspectiva summitului NATO de la Vilnius: necesitatea ca Ucraina să adere la Alianță

Summitul NATO de la Vilnius ar trebui să aibă loc în iulie 2023, unde, printre altele, vor fi discutate chestiuni legate de Ucraina. Președintele Volodymyr Zelenski a primit o invitație din partea secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg. El a acceptat cu recunoștință invitația, dar a menționat că Ucraina așteaptă o poziție clară din partea alianței cu privire la aderarea Ucrainei la NATO.

Președintele ucrainean Volodymyr Zelenski a declarat la summitul comunității politice europene de la Chișinău că așteaptă garanții de securitate pe calea aderării. De asemenea, el a menționat necesitatea unei decizii pozitive în ceea ce privește aderarea Ucrainei la UE. Potrivit lui, Rusia se teme de NATO și manifestă agresivitate față de acele țări care sunt în afara securității colective. Zelensky consideră că decizia viitoare va afecta toate țările. Este important pentru Ucraina să audă un răspuns pozitiv clar din partea partenerilor săi, deoarece poporul ucrainean luptă cu sângele său nu numai pentru libertatea țării sale, ci și pentru întreaga Europă.

Președintele Ucrainei a amintit, de asemenea, despre organizarea în acest an a unui summit pentru pace care ar trebui să sprijine formula de pace ucraineană. Acesta este motivul pentru care este atât de important să arătăm lumii, și în special Rusiei, că lupta Ucrainei nu este în zadar și că țările partenere sunt gata să ofere poporului ucrainean toate garanțiile de securitate.

“Vom fi în Alianța Nord-Atlantică. Un pachet de garanții pe parcurs este ceea ce am dori să aprobăm la Vilnius. Vom pregăti totul pentru partea noastră, cu siguranță”, a adăugat Zelensky.

Ucraina continuă să fie un scut european: Ucraina are nevoie de NATO la fel de mult cum NATO are nevoie de Ucraina. Zelensky spune că, dacă Ucraina nu primește acum un anumit statut care să îi garanteze securitatea, țările agresoare se vor simți libere să acționeze și pot intra în război împotriva oricărei țări europene în viitor.

Premierul ucrainean Denis Șmigal a declarat că, teoretic, Ucraina este deja în NATO, deoarece folosește echipamentele și standardele Alianței: “Multe țări se alătură NATO pentru a avea Patrioți, pentru a avea Leoparzi.

Astăzi, Ucraina este deja la NATO din acest punct de vedere. Rămâne o decizie politică din partea partenerilor noștri și facem tot ce putem pentru ca aceste decizii să se concretizeze”.

De la invazia rusă, Ucraina a sporit semnificativ profesionalismul trupelor sale și eficiența operațiunilor de luptă, prin intermediul instruirii și al noilor arme primite de la partenerii săi. Cu o armată puternică, cu experiență de luptă, Ucraina va spori considerabil securitatea întregii comunități euro-atlantice.

În timpul unei vizite neanunțate la Kiev, la 20 aprilie, secretarul general al Alianței a declarat că viitorul Ucrainei se află în familia euro-atlantică. Cu toate acestea, Stoltenberg consideră că este prioritar să se termine războiul și să se ajute Ucraina să câștige mai întâi, înainte de a aborda problema aderării.

Partea ucraineană încearcă să își convingă partenerii că Rusia va depune toate eforturile pentru a nu pune niciodată capăt acestui război dacă NATO pune o condiție pentru aderarea Ucrainei – sfârșitul confruntării armate.

Evenimentul ar trebui să facă tot ce este necesar pentru a grăbi victoria: va oferi garanții de securitate nu numai Ucrainei, ci și fiecărui stat european. Ucraina este recunoscătoare partenerilor săi pentru furnizarea de noi arme, dar procesul trebuie accelerat, deoarece așteptarea costă vieți. Apartenența Ucrainei la Alianță va proteja Europa de agresiunea rusă.

Kievul nu vrea să audă încă o dată despre o ușă deschisă către Alianță – statele membre de la Vilnius trebuie să ia decizia strategică necesară cu privire la Ucraina și să dea dovadă de aceeași forță și libertate de care au dat dovadă până acum UTA și poporul ucrainean. Lupta ucraineană nu este doar o luptă pentru teritoriul său, ci și pentru întreaga alianță euro-atlantică.

Autor: Inna Volodina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!