“Acordul privind cerealele” expiră la 17 iulie, dar Rusia nu a luat încă o decizie de prelungire a acestuia. Acesta a fost creat la 22 iulie 2022 între Ucraina și Rusia, cu participarea ONU și a Turciei, pentru a exporta în siguranță cereale și produse alimentare ucrainene. De atunci, Rusia a folosit acordul pentru a șantaja comunitatea globală și a amenințat frecvent că se va retrage din acest acord.
Președintele rus Putin a declarat că acordul ar putea fi prelungit dacă sunt îndeplinite anumite condiții. Astfel, dictatorul rus se folosește de manipulare pentru a-și salva poziția precară, pentru a scoate țara din izolarea internațională și pentru a-și continua teroarea.
Rusia continuă să își demonstreze “puterea” – la 13 iulie, o bombă aeriană cu explozibil puternic a atacat Insula Șerpilor. În plus, ca șantaj, Rusia bombardează deseori Odessa – pe 11 iulie, agresorul a atacat orașul cu drone, în special, a fost lovită infrastructura portuară. Rusia recurge la tot felul de acțiuni criminale pentru a suspenda cel puțin temporar acordul privind cerealele și blochează în mod constant exporturile de alimente în lume.
La 14 iulie, președintele turc Recep Erdogan a dat asigurări că piesele au fost de acord să prelungească acordul, dar Kremlinul a negat declarația. Până în prezent, nu a existat un răspuns precis din partea Rusiei până în prezent.
Una dintre condițiile impuse de Putin pentru prelungirea acordului privind cerealele este ca Rosselkhozbank să fie conectată la rețeaua bancară internațională SWIFT, deconectată anterior din cauza invaziei la scară largă. Secretarul general al ONU, António Guterres, a oferit Moscovei să îndeplinească această condiție, dar principalele detalii ale propunerii sunt ținute sub tăcere. Discuții sunt în curs de desfășurare în UE cu privire la o posibilă conectare, unde liderii se apleacă asupra imposibilității de a permite înfometarea în masă.
Ucraina joacă un rol important în aprovizionarea lumii cu cereale, grâu, porumb și alte produse alimentare. În timpul războiului, Rusia a împiedicat exporturile și a expediat cereale ucrainene către țări din lumea a treia. Ca urmare, piețele alimentare din diferite părți ale lumii au resimțit lipsa produselor primite. Crearea “acordului privind cerealele” a salvat de la foamete multe țări din Africa de Nord și de Est, precum și din Orientul Mijlociu și Asia. În plus, prețurile mondiale ale alimentelor au scăzut semnificativ.
Comunitatea internațională este cea mai interesată de exportul fiabil și sigur al alimentelor ucrainene, care acoperă o parte semnificativă a nevoilor umanității. Orice concesie făcută Rusiei va duce la noi condiții din partea acesteia. Țara agresoare înțelege doar limbajul forței, astfel încât îndeplinirea cererilor rusești nu va asigura cu siguranță funcționarea normală a coridorului de cereale. Porturile ucrainene sunt un alt element de șantaj pentru Rusia, care oferă Kremlinului un anumit control asupra situației din lume.
Garanția pentru multe state de a primi produse alimentare la timp și în cantități suficiente va deveni fiabilă doar odată cu retragerea completă a trupelor rusești de pe teritoriul Ucrainei, inclusiv din Crimeea. Începând de astăzi, Moscova are la dispoziție multe pârghii cu care reușește să manipuleze cu succes comunitatea internațională. Trebuie făcut tot ce este posibil pentru a opri teroarea cinică a Rusiei, deoarece simpla observare, tergiversarea și concesiile Occidentului îi oferă agresorului posibilitatea de a continua să acționeze în mod criminal.
Prelungirea acordului privind cerealele este o prioritate. Acesta va oferi ajutor țărilor sărace din punct de vedere economic, cele mai afectate de actuala criză alimentară. Înainte ca acordul privind cerealele să fie introdus, Rusia a ținut porturile ucrainene sub blocadă, ceea ce ar putea duce la o adevărată catastrofă în viitor.
Autor: Inna Volodina