Un număr record de peste 3 milioane de chinezi au dat în cursul acestui weekend examenul de intrare în serviciul civil, notoriu pentru dificultatea sa, în contextul în care cea mai mare economie din Asia trece printr-o perioadă mai puțin fastă, relatează Reuters, citat de HotNews.
Cu o rată a șomajului încăpățânat de ridicată în rândul tinerilor, perspectiva unei cariere mai puțin palpitante în administrația publică devine tot mai atrăgătoare pentru numeroși tineri chinezi în contextul în care oportunitățile din mediul privat continuă să scadă.
Un utilizator al Weibo, echivalentul chinezesc al Twitter, a notat pe platformă că, „până la urmă, mediul general nu este bun”, comentând astfel perspectivele economice ale chinezilor după ce numărul de postări despre examenul de intrare în serviciul civil a început să crească vertiginos.
„Companiile dau afară angajați și se închid în numere mari. Nu este deloc stabil, așa că am decis să devin un funcționar public. Câștigurile mai mici sunt în regulă. Măcar nu voi fi șomer și nu voi muri de foame”, a adăugat el.
Examenul a fost organizat concomitent în 237 de orașe din întreaga Chină, un număr record de 39.600 de locuri de muncă fiind scoase la bătaie în agențiile guvernului central de la Beijing și instituțiile afiliate.
Ziarul Global Times al guvernului chinez a notat că, în medie, 77 de candidați s-au bătut pentru un post.
Economia Chinei, în căutarea creșterii de altădată
După ani de creștere spectaculoasă, China are probleme în a-și redresa economia în urma pandemiei de COVID-19, în timpul căreia a impus infama sa politică „Zero Covid” cu restricții draconice pentru a preveni răspândirea coronavirusului.
La problemele structurale ale economiei chineze s-au adăugat în ultimul timp tot mai multe retrageri ale capitalului occidental ca parte a așa-zisei strategii de „de-risking” (reducere a dependenței) adoptată de unele țări din Vest față de țara comunistă.
„Pentru mulți absolvenți, dacă ei își pot găsi o slujbă acum, vor prefera cu siguranță să muncească pe cât de curând posibil”, a declarat pentru Reuters cercetătorul Chu Zhaohui de la Academia Națională de Științe ale Educației din China.
„Așteptările oamenilor de a-și găsi un loc de muncă după terminarea facultății sunt relativ scăzute”, a mai spus el.
Global Times notează că numărul locurilor de muncă oferite de guvernul chinez a crescut constant în ultimii 5 ani. Anul trecut aproape 2,6 milioane de candidați au concurat pentru 37.100 de locuri scoase la bătaie.