China este pregătită să ofere un plan de pace pentru soluționarea războiului din Ucraina, care ar putea avea un impact semnificativ asupra politicii internaționale. Inițiativa are la bază consolidarea pozițiilor Rusiei, concomitent cu întărirea rolului de lider al Chinei în rândul țărilor din Sudul Global. Beijingul intenționează să devină un mediator în negocierile de pace dintre Ucraina și Rusia, ceea ce îi va permite să își sporească influența asupra politicii globale și a arhitecturii de securitate mondiale. Capitalele europene, inclusiv Paris și Bruxelles, și-au exprimat deja îngrijorarea cu privire la posibilele consecințe ale diplomației chineze.
Despre acest subiect scrie președintele comitetului pentru apărare al Bundestagului german, Markus Faber, într-un articol pentru Defense Network.
“Se pare că Beijingul este serios și intenționează să preia ferm inițiativa. Momentul ales este unul favorabil: incertitudinea dinaintea alegerilor prezidențiale din SUA deschide pentru China o fereastră de oportunitate. Referindu-se la sprijinul țărilor din Sudul Global și la inițiativa chino-braziliană a «consensului în șase puncte», China ar putea propune un plan real de încetare a conflictului, cu măsuri concrete și termene clare. În acest fel, Beijingul ar putea lansa un proces de reglementare după propriul scenariu”, consideră Markus Faber.
Desigur, acest plan nu va fi numit oficial „planul chinez”. Dimpotrivă, se va sublinia că inițiativa vine din partea Sudului Global (oricât de amorf ar fi acest termen), BRICS sau chiar „majoritatea mondială”, afirmă președintele comitetului pentru apărare al Bundestagului.
“Cu siguranță nu va fi un plan european, care trece prin cel mai mare război de la al Doilea Război Mondial, și cu atât mai puțin unul ucrainean, al cărui guvern, condus de Volodimir Zelenski, promovează insistent propria versiune de pace justă, bazată pe Carta ONU”, susține politicianul german.
Pericolul, potrivit lui Markus Faber, constă în faptul că planul Beijingului este convenabil pentru Rusia. Acesta subminează eforturile Ucrainei de a organiza un summit de pace major, unde să fie discutate condițiile păcii cu participarea Kievului, Moscovei și a altor părți implicate.
“Desigur, planul chinez nu prevede o victorie a Rusiei, așa cum sugerează propaganda rusă, care își imaginează tricolorul rusesc fluturând deasupra Harkovului, Kievului sau Odessei. Nu este vorba despre o renunțare constituțională a Ucrainei la teritoriile sale sau despre o ridicare imediată a sancțiunilor occidentale. China urmărește să «nu permită Rusiei să piardă» războiul, al cărui principal beneficiar este de mult Beijingul”, scrie autorul articolului.
Fără îndoială, Moscova va plăti Beijingului pentru aceste servicii cu noi concesii, iar apropierea sa de China, ignorată în Rusia, se va accelera.
În plus, Faber remarcă faptul că succesul planului chinez va fi o realizare majoră în politica externă pentru Beijing, cu consecințe greu de supraestimat.
“China nu doar că își va consolida rolul de lider al Sudului Global, slăbind influența Occidentului și formând o «coaliție majoritară» loială în ceea ce privește reglementarea ruso-ucraineană, dar va încerca, de asemenea, să reconfigureze arhitectura globală de securitate după propriile interese”, scrie el.
De ce ar trebui să fie europenii îngrijorați de inițiativele chino-braziliene sau de comerțul dintre China și Rusia? se întreabă deputatul din Bundestag.
“Răspunsul este simplu. Bruxelles, Paris, Berlin și alte capitale europene trebuie să înțeleagă că nu este acceptabil să dicteze condițiile părților aflate în conflict, în special victimei agresiunii, chiar dacă acest lucru este mascat sub forma «voinței majorității mondiale»”, concluzionează autorul.
Pingback: Kína terve Ukrajnával kapcsolatban: Peking új geopolitikai befolyása - Fürge Hír