Poliția israeliană a arestat miercuri 5 persoane suspectate că au scuipat înspre creștini sau biserici din Orașul Vechi al Ierusalimului în contextul unei creșteri semnificative a incidentelor de hărțuire împotriva creștinilor de către evreii ultraortodocși în orașul sfânt, relatează sursa.
„Asistăm din păcate în continuare la acte de ură rușinoase față de creștini în Orașul Vechi din Ierusalim, în principal prin scuipare de către extremiști”, a declarat Dorom Turgemen, comandantul poliției pentru districtul Ierusalim.
Poliția nu a oferit detalii cu privire la identitatea celor arestați însă a anunțat de asemenea că va crea o echipă de lucru specială care să combată gesturile de ură împotriva creștinilor.
Anunțul vine la doar o zi după ce pe rețelele de socializare a fost postat o înregistrare video care arată cum grup de evrei ultraortodocși care sărbătoreau sărbătoarea Sukkot, printre care și băieți tineri, scuipând pe jos în timp ce pelerini purtând cruci treceau pe Via Dolorosa, traseul tradițional al Drumului Crucii care amintește de Patimile lui Hristos, în Orașul Vechi din Ierusalim.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a condamnat incidentul și a promis marți „toleranță zero” pentru „atacurile asupra credincioșilor”. „Orice comportament agresiv față de credincioși (…) este inacceptabil” și „vom da dovadă de toleranță zero” în acest sens, a declarat Netanyahu.
Creștinii sunt tot mai des ținta hărțuirii în Ierusalim
Patriarhul latin al Ierusalimului, Pierbattista Pizzaballa, care a fost făcut cardinal sâmbătă, la Roma de către papa Francisc, a avertizat luna trecută că fenomenul atacurilor împotriva creștinilor din Orașul Vechi „nu este nou”, dar că s-a înregistrat „o creștere a cifrelor” într-o „perioadă recentă”.
Potrivit acestuia, creșterea ar putea fi legată de o prezență mai puternică decât înainte a mișcărilor evreiești „ultraortodoxe” sau „sioniste religioase”, dar și de o „chestiune de educație”, când „anumiți rabini […] incită” la acest tip de comportament sau cel puțin îl „aprobă”.
„Nu trebuie să uităm nici faptul că relațiile dintre evrei și creștini în trecut nu au fost simple”, a adăugat arhiepiscopul Pizzaballa, într-o aluzie la antisemitismul de origine creștină.
Dar, a adăugat el, „poate și faptul că, cu [actualul guvern israelian, anumite mișcări se simt într-un anumit fel […] nu susținute, dar cel puțin protejate”, deoarece „este un fapt că frecvența acestui fenomen […] este legată, cel puțin temporar, de acest guvern”.
Învingător la alegerilor parlamentare din noiembrie 2022, Netanyahu prezidează cel mai de dreapta guvern din istoria Israelului, după ce s-a aliat cu partide ultraortodoxe și de extremă dreapta.
Într-o declarație publicată marți seară, rabinul Shmuel Rabinowitz, președintele Fundației Zidul Plângerii, a condamnat „în termenii cei mai fermi violențele împotriva credincioșilor din Orașul Vechi, precum și toate formele de violență”.
„Trebuie să facem tot ce ne stă în putere pentru a păstra țesătura delicată a Orașului Vechi”, a adăugat el, adresându-se „liderilor tuturor religiilor”.