Sari la conținut

Polonia și Ungaria a acuzat Berlinul și Bruxellesul că impun un „diktat” privind migrația în UE


Polonia a acuzat Berlinul și Bruxellesul că impun un „diktat” privind migrația în Uniunea Europeană, iar Ungaria a spus că Bruxellesul forțează obținerea unui acord, aceste poziții venind în timp ce liderii UE se întâlnesc pentru a discuta despre numărul tot mai mare de imigranți veniți din Orientul Mijlociu și Africa, transmite sursa.


La summitul UE din orașul spaniol Granada se caută soluții de a reduce numărul de refugiați și imigranți care sosesc în Europa, cele mai îngrijorate țări de sosirile ilegale fiind Italia, Spania și Germania.

Însă blocul comunitar rămâne în dezacord cu privire la modul în care trebuie împărțită sarcina de a le oferi asistență.

Un acord între statele membre, care era negociat de trei ani, a fost încheiat săptămâna trecută, în ciuda opoziției guvernelor populiste din Polonia și Ungaria.

Viktor Orban: „Un compromis este imposibil”
La sosirea la discuțiile din Granada, Victor Orban, cunoscut pentru poziția sa împotriva migrației a declarat că unanimitatea în materie de migrație este imposibilă deoarece UE a lăsat Ungaria și Polonia în afara acordului.

„Dacă ești… forțat să accepți ceva ce nu-ți place, cum ai vrea să se ajungă la un compromis și un acord? Este imposibil”, a spus Orban.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki s-a plâns că UE forțează țara sa să accepte migranți ilegali sau să plătească amenzi. „Voi spune în ședința de astăzi că Polonia respinge categoric acest lucru, în primul rând pentru securitatea țării noastre”, a spus el.

Miercuri, 22 de state membre ale UE au încheiat un acord privind modul de gestionare a imigrației ilegale în perioadele în care numărul sosirilor este excepțional de mare, făcând astfel un prim pas spre revizuirea normelor privind azilul și migrația din cadrul blocului comunitar. Acordul trebuie acum să fie negociat în continuare cu Parlamentul European.

Deși nu poate fi blocat în mod oficial de Polonia și Ungaria, opoziția lor fermă ridică semne de întrebare cu privire la eficiența punerii în aplicare a acordului final.

Italia, Spania și Grecia sunt copleșite de migranți
Cel mai înalt oficial în materie de migrație din UE a declarat săptămâna trecută că au fost înregistrate 250.000 de sosiri ilegale până în prezent în acest an – cu mult sub 2015, când peste 1 milion de persoane au reușit să treacă marea, copleșind blocul comunitar.

Însă această chestiune este delicată din punct de vedere politic, iar retorica și politicile antiimigrație sunt în creștere în unele țări ale UE, înaintea alegerilor pentru Parlamentul European de pe continent din iunie anul viitor.

Italia și Spania și-au exprimat îngrijorarea cu privire la numărul tot mai mare de sosiri pe mare în acest an, iar în iunie, în apele grecești, a avut loc cel mai mortal naufragiu din ultimii ani în Europa, în urma căruia au murit sute de migranți.

De la sfârșitul săptămânii trecute, peste 1.000 de migranți au ajuns pe mica insulă El Hierro din Insulele Canare din Spania, care are o populație de 11.000 de locuitori.

Mai multe țări Schengen au introdus controale la frontieră
Germania, țara de destinație preferată pentru mulți dintre migranții care ajung în Europa, a introdus controale la frontieră, spunând că acestea sunt necesare pentru a-i combate pe traficanții de persoane.

Această decizie a fost luată după ce Germania a raportat o creștere de aproape 80% a cererilor de azil în acest an, ceea ce reprezintă o preocupare pentru coaliția de guvernare de centru-stânga înaintea alegerilor regionale din landurile Bavaria și Hessa, care vor avea loc la 8 octombrie.

Polonia vecină va organiza alegeri naționale o săptămână mai târziu, pe 15 octombrie.

Varșovia și Budapesta refuză să-i găzduiască pe migranții sosiți prin Mediterană, dar Polonia a oferit refugiu mai multor milioane de ucraineni care au fugit de invazia rusă.

Alte țări din centrul și estul UE au instituit, de asemenea, controale la frontieră în interiorul Schengen, invocând necesitatea de a lua măsuri împotriva traficanților de persoane și a migranților care evită punctele de trecere a graniței și formalitățile de la frontiere.

La începutul acestei săptămâni, Polonia, Cehia şi Austria au anunţat introducerea de controale la frontierele lor cu Slovacia,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!