Sari la conținut

Polonia Solicită Rezolvarea Disputei Istorice cu Ucraina: “Fără Acord, Nu va Fi Aderare la UE”

Vicepremierul Poloniei, Władysław Kosiniak-Kamysz, a afirmat că Ucraina nu poate deveni membră a Uniunii Europene până când Varșovia și Kievul nu vor ajunge la o soluție pentru problema masacrului de la Volînia. Aceasta este o dispută istorică ce afectează relațiile dintre cele două țări de zeci de ani.

Kosiniak-Kamysz, care deține și funcția de ministru al Apărării, a declarat la postul de televiziune PolSat că „nu vor exista frontiere deschise sau schimburi comerciale la nivelul actual [cu Ucraina], dacă nu se va rezolva problema Volînia”, conform relatării ziarului La Razon, citat de Rador Radio România.

Polonia își dorește dezvoltarea Ucrainei, dar nu poate ignora o rană istorică nerezolvată, a subliniat oficialul polonez.

„Permiteți-mi să spun clar: Ucraina nu va adera la Uniunea Europeană dacă nu se va rezolva chestiunea Volîniei”, a declarat vicepremierul, descriind evenimentele din Volînia drept un „genocid” care necesită o soluție, fără a oferi detalii suplimentare.

Masacrul de la Volînia se referă la uciderea a aproximativ 120.000 de civili polonezi de către naționaliștii ucraineni în perioada 1943-1945, în regiunea istorică Galiția (acum parte a Ucrainei), în contextul celui de-al Doilea Război Mondial. Aceasta este o problemă istorică sensibilă care continuă să tensioneze relațiile dintre Polonia și Ucraina, fiecare țară având perspective diferite asupra responsabilităților și cauzelor evenimentelor.

Recent, președintele Poloniei, Andrzej Duda, a reiterat importanța adevărului istoric în construirea viitorului. Cu ocazia zilei de 11 iulie, declarată de Parlamentul Polonez ca zi națională în memoria victimelor masacrului de la Volînia, a fost inaugurat un monument la Domostawa, reprezentând un copil polonez străpuns de un trident, simbol național al Ucrainei, și inscripționat cu numele localităților afectate de masacru.

În aceeași zi, numele Volîniei a fost proiectat pe fațada palatului prezidențial, iar președintele Duda a emis un mesaj insistând asupra necesității unei comemorări demne și a realizării exhumărilor necesare.

În 2022, guvernul de la Kiev a fost de acord să permită reluarea exhumării cadavrelor din gropile comune din vestul Ucrainei, dar proiectul a fost suspendat din cauza războiului cu Rusia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!