Sari la conținut

Povestirile lui Mugur Isărescu: De la amenințările lui Vadim Tudor la discuțiile din cadrul BNR

România folosește un sistem de flotare controlată a cursului valutar, în care Banca Națională a României (BNR) intervine periodic pe piață, o practică criticată de unii economiști. Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a relatat experiențele sale din trecut, inclusiv amenințările primite de la Vadim Tudor și discuțiile interne din cadrul BNR.

„Când BNR a adoptat țintirea inflației, opinia generală era în favoarea unui curs de schimb liber. După ce am fost premier și am câștigat mai mult curaj, m-am dus la un curs la FMI, unde am găsit o soluție alternativă: flotare controlată pentru economiile emergente. Am adoptat această idee deoarece țintirea cursului de schimb era extrem de riscantă, mai ales în lipsa rezervelor suficiente în anii 2000,” a explicat Isărescu.

Isărescu a menționat că intervențiile BNR pe piața valutară au generat dezbateri continue. Una dintre întrebările frecvente este: De ce intervine BNR pe piață?

„BNR nu face altceva decât să gestioneze valuta vândută de Ministerul Finanțelor, care are conturi în valută la noi. Când ministerul ne vinde valuta, noi trebuie să creăm lichiditate în lei, ceea ce crește baza monetară,” a explicat guvernatorul.

În perioada 2005-2006, după ce România a aderat la NATO și a fost anunțată intrarea în UE, capitalul străin a început să intre masiv în țară, provocând aprecierea leului. Isărescu și-a amintit de discuțiile tensionate cu Eugen Rădulescu, fost director al Direcției de Stabilitate Financiară din BNR, care susținea un curs de 2 lei/euro.

„Eugen Rădulescu insista să lăsăm cursul să se aprecieze până la 2 lei/euro, argumentând că ar fi în concordanță cu libera circulație a capitalurilor. Însă eu am subliniat că acest lucru nu ar reflecta realitățile economiei românești și ar putea duce la închiderea fabricilor și la șomaj,” a relatat Isărescu.

În acea perioadă, Andrew Crockett, un economist britanic, l-a avertizat pe Isărescu să nu lase cursul să se aprecieze sub 3 lei, deoarece acest lucru ar putea duce la o criză economică majoră în România.

Isărescu a recunoscut că, în anii ’90, a fost adeptul ideii că stabilitatea prețurilor ar rezolva toate problemele, dar experiențele sale l-au făcut să realizeze importanța stabilității financiare.

„Am fost și eu radical, dar când am ajuns în această poziție, am înțeles cât de esențială este stabilitatea financiară. Flexibilitatea cursului valutar este importantă, dar trebuie să fie gestionată cu atenție pentru a evita crizele economice,” a concluzionat Isărescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!