Ministrul român de Interne, Cătălin Predoiu, a evitat duminică să se pronunțe asupra unui calendar pentru aderarea României la Schengenul aerian, dar a declarat că „speră că românii vor avea o bucurie de sărbători”. Întrebat dacă este de acord cu condițiile impuse de Austria, Predoiu a spus că „sunt condiții care îmi sunt cunoscute și urmează să le discutăm”, iar „parte dintre ele ne folosesc și nouă, să întărim frontiera”
- „Principala relevanță politică a declarației este că Austria și-a schimbat poziție, nu a mai fost acea poziție inflexibilă. Am avut discuții permanente toate lunile prealabile acestei declarații. În continuare vor fi discuții, pentru că negocierile continuă. În sfârșit avem o schimbare de poziție. De acum înainte se intră pe un teren al discuțiilor tehnice, inclusiv în Slovenia, pe plan bilateral, la Consiliul JAI”, a declarat Cătălin Predoiu la Digi24.
Întrebat dacă există un calendar de aderare la Schengenul aerian, Predoiu a fost rezervat.
- „Să sperăm că românii vor avea o bucurie de sărbători, dar încă suntem în proces de negociere. Se discută pe mai multe planuri, fiecare este implicat în felul lui.”
- „Marele pas a fost să trecem de la nu, la da, dar să vedem în ce condiții. Știu că au fost poziții din opoziții că este prea puțin. Sunt condiții care îmi sunt cunoscute și urmează să le discutăm. Parte dintre ele ne folosesc și nouă, să întărim frontiera”, a mai spus ministrul de Interne.
- „Pentru noi este important să existe o decizie în acest an, momentele care se împlinește efectiv în teren rămân ân discuție. Mai sunt etape de parcurs. Prima este votul din Parlamentul Olandez”, a subliniat Predoiu.
De asemenea, întrebat dacă este vreo condiție pe care o respinge, acesta a spus că nu o să facă declarații pentru că s-a ajuns la acest rezultat tocmai pentru că a „comunicat echilibrat, ca să nu periclităm negocierile”.
Predoiu a subliniat că este importantă să se întâlnească direct cu ministrul de interne austriac, Gerhard Karner, pentru că „ o declarație de presă nu este o poziție oficială”
- „Mergem să vedem ce vor exact”, a conchis Predoiu.
Austria este de acord cu intrarea României în Air Schengen
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, sâmbătă seară, că Austria ”şi-a flexibilizat poziţia în ceea ce priveşte spaţiul Schengen şi este de acord cu ridicarea graniţelor aeriene pentru România”. ”Asta înseamnă că românii nu vor mai sta la cozi interminabile atunci când zboară în interiorul Uniunii Europene”, a explicat el.
Ce a spus Marcel Ciolacu:
- „Am spart gheața! Austria și-a flexibilizat poziția în ceea ce privește spațiul Schengen și este de acord cu ridicarea granițelor aeriene pentru România.
- Asta înseamnă că românii nu vor mai sta la cozi interminabile atunci când zboară în interiorul Uniunii Europene.
- Am făcut eforturi mari în ultimele luni să ajungem în acest punct și le sunt recunoscător tuturor celor care au luptat pentru România. Ministrul Predoiu are mandat să se vadă cu ministrul de interne austriac și să ducă negocierile la bun sfârșit.
- După ani de zile de așteptări, vom realiza împreună și acest vis! România merită în Schengen!”, a scris Marcel Ciolacu pe Facebook.
Ziarul austriac Kleine Zeitung a scris, citând surse guvernamentale, că „Austria pregătește acum calea pentru extinderea spațiului Schengen pentru România și Bulgaria – dar numai pentru călătorii aeriene și în anumite condiții, printre care efectuarea de controale mai stricte la frontieră”, între Bulgaria și România și între Ungaria și România.
Potrivit „Kurier”, ministrul de Interne Gerhard Karner călătorește în Slovenia la începutul săptămânii pentru a discuta cu reprezentanții României și Bulgariei ce condiții trebuie îndeplinite pentru ca Austria să fie de acord cu „Air Schengen”, potrivit ORF.
O altă condiție ar fi acceptarea solicitărilor de azil care vin, în special, de la afgani și sirieni.
Care sunt cerințele impuse de Viena pentru ca România să adere la Air Schengen
Viena pune însă trei condiții pentru ca România să fie primită în Air Schengen, adică granițele să fie deschise doar pentru transportul aerian.
- „Consolidarea în continuare a protecției la frontierele externe ale Uniunii Europene. Prezența Frontex (poliția de frontieră a Uniunii Europene – n.r.) la frontiera bulgaro-turcă ar trebui să fie cel puțin triplată. De asemenea, trebuia crescut „substanțial” sprijinul financiar pentru protecția frontierelor externe bulgare și române.
- Controale consolidate la frontieră la frontierele terestre dintre Bulgaria și România, precum și dintre România și Ungaria.
- „Asumați-vă responsabilitatea pentru migranții care au sosit ilegal în Austria” – este a treia condiție formulată de Ministerul austriac de Interne”, sunt cele trei condiții puse de Viena, a transmis Ministerul austriac de Interne, la solicitarea postului Digi24.
„Dacă aceste condiții sunt îndeplinite, Austria poate fi de acord cu (primirea României în) Air Schengen”, se mai arată în răspunsul dat de instituția condusă de Gerhard Karner.