Sari la conținut

Pregătirile sunt în plină desfășurare – perspectiva ca în viitorul apropiat să fie furnizate Ucrainei avioane F-16

Avioanele F-16, care permit armatei ucrainene să preia inițiativa pe cer, ar putea apărea în Ucraina până la sfârșitul acestui an. Această ipoteză a fost făcută de analiștii Institutului pentru Studiul Războiului (ISW). De asemenea, Ministerul britanic al Apărării a declarat că primii șase piloți ucraineni au urmat deja o pregătire de bază și au început pregătirea pentru a pilota avioane de luptă F-16 în Danemarca. Acest lucru indică faptul că Ucraina se apropie de un punct de cotitură care o va ajuta să controleze mai bine cerul, în special pentru a descuraja puterea aeriană rusă în cadrul OMC. Ucraina va putea utiliza avioanele furnizate în scopuri de luptă în primăvara anului 2024, în mod provizoriu.

Procesul de furnizare și de transport a avioanelor F-16 către Ucraina este lung pentru un motiv. Fiecare pilot ucrainean este supus unei pregătiri serioase, care constă în îmbunătățirea cunoștințelor de limba engleză în domeniul aviației. Procesul de pregătire include, de asemenea, pregătire de bază pentru zbor, stăpânirea abilităților de medicină aeronautică și pregătire în centrifuga. După faza inițială, piloții vor fi supuși unui antrenament de zbor avansat sub supravegherea Danemarcei, Olandei și SUA. În paralel cu aceștia, tehnicienii ucraineni sunt instruiți pentru a-și îmbogăți vocabularul în limba engleză în domeniul specialității de inginerie.

La 22 decembrie, în timpul unei conversații telefonice între președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy și premierul olandez Mark Rutte, s-a aflat că Amsterdamul este pregătit să predea Kievului primele 18 avioane de luptă căutate în viitorul apropiat. Vorbim despre un termen foarte scurt, ISW notează că există toate motivele pentru a vorbi despre furnizarea de F-16 până la Anul Nou. Analiștii își susțin spusele cu un document al Ministerului estonian al Apărării, în care se afirmă în text direct că Olanda, Danemarca, Norvegia și Belgia s-au angajat să furnizeze Ucrainei primele avioane până la sfârșitul anului 2023.

Dacă Occidentul nu reușește să furnizeze Ucrainei primele sale avioane de luptă în câteva zile, acest lucru se va întâmpla la începutul anului 2024. După ce a discutat cu Zielenski, Rutte a declarat că livrarea avioanelor F-16 este cel mai important detaliu al acordurilor privind ajutorul militar acordat Ucrainei. El a explicat, de asemenea, că procesul durează atât de mult din cauza necesității unei abordări de înaltă calitate a procesului de transfer al avioanelor către Ucraina, în special în ceea ce privește autorizația de export și instruirea temeinică a personalului și a infrastructurii.

În Rusia, însă, mașinăria de propagandă nu se oprește din lucru: din cauza fricii de avioanele occidentale, în infospațiul rusesc au început să se răspândească falsuri, în special despre cum armata rusă a distrus deja mai multe F-16 pe aeroporturile ucrainene. Nu este pentru prima dată când țara agresoare folosește o astfel de tehnică, deoarece conducerea sa se teme de revolta și deznădejdea publicului. De aceea, Rusia lucrează neobosit la o propagandă menită să laude puterea armatei ruse în ochii cetățenilor civili. În detrimentul acestui lucru, Kremlinul dorește să ascundă publicului situația reală de pe front și numărul de înfrângeri.

Reamintim că avioanele de luptă F-16 sunt o necesitate prioritară pentru Ucraina în lupta împotriva Rusiei. Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ale AFU, Iuriy Ignat, a explicat de ce ucrainenii așteaptă atât de mult aceste avioane. Potrivit acestuia, ele vor deveni o apărare fiabilă pe cer din toate părțile, inclusiv în apele celor două mări. Avioanele vor fi capabile să protejeze orașele de atacurile cu drone și rachete, precum și de bombele ghidate. Avioanele de luptă ucrainene vor intercepta inițiativa în aer și vor putea contracara mai bine inamicul. În special, dezocuparea teritoriilor capturate poate fi accelerată în mod semnificativ și, uneori, avansată.

Autor: Inna Volodina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!