Premierul francez Gabriel Attal a anunţat marţi o reformă a salariilor minime și a spus că fermierii francezi, care protestează în toată țara de mai bine de o săptămână, ar trebui să facă obiectul unor excepții, relatează AFP, Reuters și HotNews.
Gabriel Attal și-a prezentat marți „foaia de parcurs și prioritățile guvernului” pe podiumul Adunării Naționale, în timp ce tractoarele blochează autostrăzile către Paris.
El a subliniat că Franța va continua să investească în energie nucleară și să dezvolte reactoare, considerând energia nucleară „o mândrie franceză”.
„Vom continua să ne intensificăm rețeaua nucleară și să investim masiv în programele în acest an”, a declarat Attal Adunării Naționale.
De asemenea, premierul francez a declarat că fermierii francezi, care protestează în toată țara de mai bine de o săptămână, ar trebui să facă obiectul unor excepții.
“Agricultura noastră este o putere și mândria noastră. Așa că, o spun solemn aici, există și trebuie să existe o excepție agricolă franceză”, a spus el în fața Adunării Naționale.
„Sunt lucid în fața acumulării de standarde, decizii care vin de sus și cad uneori nu știm unde (…) Fermierii au și ei îndoieli și așteaptă răspunsuri și soluții”.
De asemenea, Attal a vorbit în discursul său de politică generală din Adunarea Națională despre reformarea sistemului SMIC, care vizează salariul minim.
Gabriel Attal spune că vrea „răspundă îngrijorărilor” claselor de mijloc, acei „francezi care (…) pur și simplu cer să poată trăi din muncă”.
”Azi, pentru a creşte cu 100 de euro venitul unui angajat la SMIC (salariul minim interprofesional de creştere, adică salariul minim), angajatorul trebuie să plătească 238 de euro în plus. În ceea ce-l priveşte pe salariat, el va pierde 39 de euro din prima de activitate, CSG-ul (contribuţia socială generalizată) şi cotizaţiile sociale îi cresc la 26 de euro şi ar putea plăti impozit pe venit”, a detaliat premierul.
”Pe scurt, sistemul nostru, rodul unor reforme succesive pline de bune intenţii în aceste ultime decenii, ne-a pus lumea economică într-o situaţie în care nu mai există aproape niciun interes ca cineva să crească un salariu SMIC”, a continuat Attal.
El a pledat în favoarea unei ”modificări a unui sistem care ne-a determinat, de decenii, să ne concentrăm ajutoarele, scutirile” la nivelul salariului minim.
El a promis, de asemenea, să acţioneze ”în mod hotărât” pentru ca ramurile profesionale care continuă să fie remunerate sub SMIC ”să crească aceste remuneraţii” şi nu exclude ”nicio măsură” în vederea obţinerii unor rezultate rapide.
În Franţa, SMIC este singurul salariu indexat cu inflaţia.