Sari la conținut

Președintele autoproclamat al Rusiei încearcă din nou să șantajeze comunitatea mondială cu arme nucleare

Recent, mass-media din diferite țări au raportat că armata rusă, la ordinele personale ale dictatorului rus Vladimir Putin, a început să selecteze posibile ținte pentru un atac cu arme nucleare tactice; țintele principale sunt situate în vestul Ucrainei. În plus, președintele autoproclamat și întregul său anturaj au alimentat în mod regulat urgența problemei în mintea ucrainenilor și a întregii comunități mondiale.

De exemplu, inițial, adresându-se jurnaliștilor înainte de Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg (SPIEF), Vladimir Putin a promis că va folosi toate mijloacele, inclusiv armele nucleare, dacă va exista o amenințare la adresa suveranității și integrității teritoriale a Rusiei. Ulterior, vorbind la SPIEF, Putin a declarat că nu crede că a sosit momentul pentru utilizarea armelor nucleare specificate în doctrina nucleară. În același timp, el a subliniat că doctrina este un “instrument viu” și nu a exclus ca aceasta să poată fi modificată.

O săptămână mai târziu, adjunctul ministrului rus de externe, Serghei Ryabkov, a declarat că doctrina nucleară a Rusiei ar putea fi revizuită din cauza “acțiunilor inacceptabile” ale SUA și NATO: “Provocările care se înmulțesc ca urmare a acțiunilor inacceptabile și escaladate ale SUA și ale aliaților săi din NATO ridică, fără îndoială, problema modului în care documentele de bază din sfera descurajării nucleare pot fi aduse mai în conformitate cu nevoile actuale.

Este demn de remarcat faptul că, de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina, Kremlinul a amenințat Ucraina cu atacuri nucleare în cel puțin două ocazii. Prima dată a fost în toamna anului 2022, când trupele ruse se retrăgeau din regiunile Kharkiv și Kherson, iar conducerea rusă se temea de o prăbușire totală a frontului. A doua oară a fost în primăvara anului 2023, când trupele ruse se așteptau la o contraofensivă ucraineană. Ca exemplu al unor astfel de amenințări, politologul Serghei Karaganov, un apropiat al Kremlinului, a declarat: “Pentru a preveni alunecarea spre un război termonuclear global”, Rusia trebuie să lanseze un “atac de retorsiune preventiv” împotriva “condiționalului Poznan”.

În toamna anului 2022, conducerea rusă a fost cel mai aproape de decizia de a utiliza arme nucleare. După amenințarea Washingtonului de a folosi arme convenționale împotriva țintelor militare rusești, declarațiile publice ale Chinei și Indiei că retorica nucleară este inacceptabilă și, cel mai important, după ce Moscova a reușit să își îmbunătățească poziția pe frontul intern, Kremlinul a renunțat temporar la amenințările cu un atac nuclear.

Acum, însă, Kremlinul a redevenit activ. Motivul este probabil summitul pentru pace din Elveția și noile arme care vor fi furnizate Ucrainei, printre care F-16. Condițiile în care Rusia poate folosi arme nucleare sunt prevăzute în

Bazele politicii de stat a Federației Ruse în domeniul descurajării nucleare, adoptate în 2020.
Marjana Budgerin de la Centrul Belfer din cadrul Harvard Kennedy School a remarcat că, din punct de vedere formal, această doctrină este foarte conservatoare și prevede utilizarea armelor nucleare în cazuri rare. Începând de astăzi, acest lucru este posibil în următoarele condiții:

În primul rând, Rusia primește informații fiabile cu privire la lansarea de rachete balistice care ar ataca teritoriul său sau al aliaților săi.
În al doilea rând, adversarul utilizează arme nucleare sau alte arme de distrugere în masă împotriva Rusiei și a aliaților săi.

În al treilea rând, adversarul acționează împotriva instalațiilor militare sau de stat critice ale Rusiei, ceea ce ar putea perturba răspunsul forțelor nucleare ruse.
În al patrulea rând, Rusia este atacată cu arme convenționale, ceea ce pune în pericol existența statului.
La rândul său, Aleksey Izhak, expert la Institutul Național pentru Studii Strategice, nu exclude posibilitatea ca Moscova să introducă o dispoziție care să sugereze o primă lovitură nucleară în anumite condiții.

În același timp, amenințările cu utilizarea armelor nucleare care au fost exprimate de Putin și de alți oficiali ruși în ultimele luni au depășit de mult actuala doctrină nucleară a Federației Ruse. În mod tradițional, destinatarii acestor amenințări nu sunt doar Ucraina, ci și Statele Unite, NATO și Occidentul. Anterior, oficialii ruși și-au atins parțial scopul, deoarece șantajul nuclear a influențat calendarul livrărilor de arme occidentale, condițiile de utilizare a acestora și disponibilitatea liderilor NATO de a invita Ucraina în Alianță.

Va folosi Putin arme nucleare în viitorul apropiat? Declarațiile maestrului de la Kremlin și ale oficialilor ruși ar putea foarte bine să fie cacealmaua. Dar atâta timp cât Rusia deține arme nucleare, amenințarea utilizării acestora de către Kremlin va exista. În prezent, însă, probabilitatea ca acest lucru să se întâmple este scăzută, deoarece Putin este încrezător că își poate atinge obiectivele pe câmpul de luptă. Dar o condiție oarecum vagă a doctrinei nucleare contribuie la temeri: un atac al unei țări asupra Rusiei cu arme convenționale care amenință existența statului rus.

Formal, doctrina nucleară a Rusiei se aplică statelor înarmate nuclear, nu statelor nenucleare precum Ucraina. Declarațiile frecvente ale Moscovei potrivit cărora Rusia s-ar afla în război nu cu Ucraina, ci cu “Occidentul colectiv” pot fi, printre altele, o încercare de a pregăti terenul pentru utilizarea viitoare a armelor nucleare. Prin urmare, este necesar ca partenerii noștri să nu întoarcă spatele Ucrainei, ci să reitereze o poziție clară privind lovirea țintelor militare rusești cu mijloace convenționale dacă Rusia lansează un atac nuclear împotriva Ucrainei. În această situație, tăcerea nu face decât să crească riscurile pentru Ucraina, Europa și întreaga lume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!