Sari la conținut

Prețul Energiei în România Continuă să Crească, Stabilind Noi Recorduri / Burduja: Energia Regenerabilă Ne Salvează de Costuri Mai Mari

Prețul energiei electrice pe piața bursieră spot din România a înregistrat creșteri record, fiind de cinci zile cel mai mare din Europa.

Conform datelor furnizate de operatorul bursier OPCOM, prețul mediu al energiei pentru ziua de miercuri pe piața spot a atins 1.175 lei pe MWh, cu un vârf de 4.300 lei pe MWh între orele 20:00 și 21:00, marcând un record absolut pentru România.

Comparativ cu alte țări europene, România a fost cea mai scumpă piață începând de sâmbătă, diferențele fiind considerabile față de cele mai ieftine piețe.

Diferențe Mari în Prețurile Energetice din Europa

Astăzi, cele mai ieftine țări sunt Finlanda, cu un preț mediu de doar 10 euro pe MWh, urmată de Suedia cu 17 euro și Norvegia cu 24 euro pe MWh. În contrast, în România, prețul energiei este de 236 de euro pe MWh. Alte țări cu prețuri ridicate sunt Ungaria (230 de euro) și Bulgaria (227 de euro).

Burduja: Fără Energie Regenerabilă, Costurile Ar Fi și Mai Mari

„Piața spot (PZU) a mai înregistrat creșteri semnificative ale prețurilor în trecut, influențate de factori precum condițiile meteorologice, cererea de energie, disponibilitatea resurselor de producție și factori economici externi,” a explicat ministrul Energiei, Sebastian Burduja. El a oferit exemple din trecut, cum ar fi creșterile de preț din ianuarie-februarie 2017 și decembrie 2020, cauzate de ger și hidraulicitate scăzută.

Impactul Energiilor Regenerabile și Rolul Prosumatorilor

Ministrul a subliniat că prețurile mari sunt valabile doar pentru 2-3 intervale orare din zi, care determină creșterea prețului mediu zilnic. Burduja a adăugat că energia regenerabilă joacă un rol crucial în menținerea prețurilor la un nivel mai scăzut decât ar fi fost în absența acesteia.

Asociația Prosumatorilor și Comunităților de Energie din România a evidențiat importanța energiei generate de micii producători casnici, subliniind că aceștia au contribuit semnificativ la stabilitatea sistemului energetic național. În 2023, prosumatorii au injectat aproape 560 GWh de energie în surplus în Sistemul Energetic Național.

„Fără această cantitate de energie diurnă furnizată aproape gratis, România ar fi fost în black-out,” a declarat asociația. Numărul prosumatorilor a ajuns la 150.000, conform datelor oficiale furnizate de ANRE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!