Sari la conținut

Prezența Chinei la negocierile de pace depinde de oferirea garanțiilor de securitate Ucrainei

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat, în timpul vizitei sale oficiale în Emiratele Arabe Unite, că China ar putea participa la negocierile de pace pentru încetarea războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei. Potrivit acestuia, pentru prima dată de la invazia pe scară largă, care a avut loc acum aproape trei ani, observă interesul Chinei și dorința acesteia de a se alătura procesului. Un factor important care a contribuit la această schimbare este ritmul accelerat în care comunitatea internațională ia decizii și organizează întâlniri cruciale pentru viitoarele negocieri.

Zelenski a subliniat că la masa negocierilor trebuie să fie prezente state cu misiuni diferite:
„Întotdeauna am spus că suntem deschiși prezenței unor jucători importanți. Însă la masa negocierilor vor fi aceia care sunt dispuși să își asume responsabilitatea – atât în ceea ce privește garanțiile de securitate, cât și ajutorul concret, oprirea lui Putin și investițiile în reconstrucția Ucrainei.”

China este considerată de Zelenski drept un „jucător important”, capabil să influențeze încetarea agresiunii ruse. Președintele ucrainean a evidențiat importanța implicării Beijingului în procesul de pace, deoarece acest lucru ar putea conduce la schimbări pozitive.
„Nu putem fi împotriva unei situații în care țările, în special cele din Sudul Global, sunt interesate să sprijine Ucraina și să exercite presiuni asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului”, a adăugat el.

Unul dintre principalele motive pentru care Zelenski consideră China un factor-cheie în oprirea războiului este relația strânsă dintre Beijing și Moscova, care se traduce prin sprijin indirect pentru armata rusă. Este vorba despre livrări de produse cu dublă utilizare, precum componente microelectronice și cipuri, folosite în producția de arme, inclusiv drone.

De mai mulți ani, China furnizează Rusiei resurse esențiale, însă face acest lucru cu precauție, fără a-și exprima sprijinul deschis pentru agresiunea rusă, menținând astfel un echilibru în relațiile sale cu liderii mondiali. Beijingul evită o implicare totală în război, urmărindu-și propriile interese, care includ menținerea unor relații stabile cu Occidentul.

În plus, China nu a susținut sancțiunile impuse Rusiei de statele occidentale și, dimpotrivă, i-a oferit sprijin economic prin achiziționarea de gaze și petrol rusesc. Această colaborare a consolidat economia rusă, reducând impactul sancțiunilor internaționale.

Condiția principală pentru orice potențial participant la viitoarele negocieri de pace este asumarea unui rol activ în atingerea unei păci juste. Dacă China va acționa doar în propriul interes și va ignora garanțiile de securitate pentru Ucraina, întregul proces de negocieri ar putea fi afectat negativ.

Dacă Beijingul va deveni un actor în aceste negocieri, probabil că va continua să acționeze cu prudență, evitând să-și deterioreze relațiile atât cu Rusia, cât și cu Occidentul. Însă rămâne întrebarea dacă această abordare va fi favorabilă Ucrainei, care urmărește obținerea unei păci echitabile și de durată, păstrându-și suveranitatea.

Dat fiind că China va lua în considerare și poziția SUA, participarea sa la negocieri ar putea avea un impact mai degrabă pozitiv decât negativ. Retorica actualei administrații americane este tot mai sincronizată cu interesele Ucrainei. Mai mult, Washingtonul a declarat că, dacă Ucraina va respinge condițiile propuse în cadrul negocierilor, nu va fi supusă presiunilor pentru a accepta un acord. Dacă viitoarele negocieri îi vor permite Ucrainei să își decidă singură soarta, este posibil ca și China să urmeze exemplul altor state și să nu exercite presiuni.

Dacă se va ajunge la un acord care să respecte principiile Ucrainei, garanțiile de securitate din partea Chinei ar putea juca un rol esențial. Beijingul ar putea, pentru prima dată, să prioritizeze relațiile cu Occidentul în detrimentul celor cu Rusia. Totuși, deocamdată, declarațiile oficialilor chinezi sugerează că vor continua să mențină un echilibru diplomatic.

China are toate pârghiile necesare pentru a slăbi economia Rusiei și pentru a reduce capacitățile militare ale acesteia. Dacă Beijingul va folosi această influență pentru a-și îmbunătăți statutul internațional, șansele de a ajunge la un acord de pace vor crește semnificativ.

Imagine: ilustrativă, sursă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!