Sari la conținut

Primii pași în implementarea formulei de pace de către președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski

La 14 ianuarie 2024, orașul elvețian Davos a găzduit o reuniune a consilierilor de securitate națională și a consilierilor de politică externă ai liderilor de state cu privire la punerea în aplicare a Formulei Păcii. Această reuniune a fost cea de-a patra conferință din acest format. La cea de-a patra reuniune au participat reprezentanții a 81 de țări și organizații internaționale, cu 15 mai mulți decât au fost prezenți la cel de-al treilea eveniment de acest tip, organizat în octombrie 2023 în Malta. În special, 39 de țări din Europa, 18 din Asia, 12 din Africa, 6 din America de Sud, 3 din America de Nord și 2 din Oceania și-au delegat reprezentanții la Davos.

La deschiderea celei de-a patra reuniuni a consilierilor de la Davos au mai luat cuvântul: fondatorul Forumului Economic Mondial, Klaus Schwab, președintele WEF, Berge Brende, și ministrul elvețian de externe, Ignazio Cassis. În discursul lor, reprezentanții delegației ucrainene au vorbit despre consecințele recentelor atacuri masive cu rachete asupra orașelor ucrainene din partea Rusiei, despre victimele atacurilor în rândul civililor și despre distrugerea infrastructurii civile.

Pe lângă sesiunea generală privind formula de pace, partea ucraineană, cu participarea șefului Biroului Președintelui, Andriy Yermak, a început discuțiile bilaterale cu secretarul de stat român din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Iulian Foto, privind încheierea unui acord bilateral de securitate. Discuțiile au fost inițiate în îndeplinirea instrucțiunii președintelui în cadrul Declarației comune a G7 de sprijin pentru Ucraina. Potrivit

Biroului președintelui Ucrainei, negocierile inițiate au marcat ridicarea relațiilor bilaterale la nivelul de parteneriat strategic, ceea ce reprezintă o continuare logică a acordurilor privind rezultatele convorbirii telefonice dintre președinții Ucrainei și României din 9 ianuarie anul curent și un pas spre punerea în aplicare a declarației comune a liderilor celor două țări din 10 octombrie 2023.

Este de remarcat faptul că România a devenit a 9-a țară care a inițiat discuții bilaterale de securitate cu Ucraina. Anterior, Kievul a început discuții privind garanțiile de securitate cu SUA, Marea Britanie, Japonia, Franța, Italia, Olanda, Canada și UE. De asemenea, Ucraina poartă discuții cu șase țări cu privire la acorduri de securitate similare celui încheiat cu Marea Britanie relativ recent.

Printre potențialii aliați se numără Canada, Polonia și alți parteneri ucraineni. Ce ne pot spune astfel de decizii din partea României și a altor parteneri ai Ucrainei? Astfel, comunitatea internațională trimite un mesaj clar Moscovei și întregii coaliții dictatoriale formate din Iran, Federația Rusă, RPDC și Belarus. Lumea nu este obosită de războiul din Ucraina și crede în victoria acestuia. Sprijinul va continua până la victoria finală și la eliberarea reală a teritoriilor ucrainene.

Și chiar și după încheierea ostilităților, Ucraina nu va rămâne fără sprijinul partenerilor săi. La urma urmei, acum discutăm nu doar despre o restaurare parțială a teritoriilor, planurile de restaurare a țării sunt globale și includ utilizarea activelor rusești înghețate. Este, de asemenea, important de luat în considerare faptul că Formula pentru pace și garanțiile de securitate pentru Ucraina vor fi o lucrare în curs de realizare pentru întregul sistem internațional de securitate globală, deoarece va exista în sfârșit un plan eficient de dezescaladare a conflictului, care protejează partea afectată de agresiune, în loc să facă concesii unui agresor mai puternic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!