Principalul partid de opoziție din Turcia a anunțat miercuri că a depus contestații cu privire la presupuse nereguli la mii de urne de vot de la alegerile istorice de duminică, în care președintele Recep Erdogan a obținut un rezultat cu mult peste așteptări, relatează sursa.
Cu toate acestea, oficialii partidului de opoziție au declarat că plângerile nu vor schimba probabil rezultatul scrutinului care se îndreaptă către un al doilea tur pe 28 mai între Erdogan și rivalul său social-democrat Kemal Kilicdaroglu.
Muharrem Erkek, un vicepreședinte al formațiuniii seculariste Partidul Republican al Poporului (CHP), a spus că neregulile la fiecare urnă de vot variază de la un singur vot numărat greșit la sute de astfel de voturi.
El a declarat că CHP a ridicat oficial obiecții cu privire la 2.269 de urne în întreaga țară pentru alegerile prezidențiale și la 4.825 pentru votul parlamentar care a avut loc și duminică, deși acestea reprezintă un procent mic din numărul total.
Candidatul de pe locul 3 ar putea decide soarta alegerilor prezidențiale din Turcia
Alianța condusă de Partidul Justiției și Dezvoltării (AK) al lui Erdogan a obținut o majoritate la alegerile parlamentare, urmând să formeze guvernul fără necesitatea unor negocieri cu partidele de opoziție.
„Urmărim fiecare vot, chiar dacă nu schimbă rezultatele generale”, le-a spus Erkek jurnaliștilor la Ankara.
Deși sondajele de opinie făcute chiar înaintea scrutinului îl dădeau favorit clar pe Kilicdaroglu, Erdogan a obținut puțin sub procentul de 50% necesar pentru a câștiga alegerile din primul tur.
Kilicdaroglu, liderul CHP, a obținut 44,9%, în timp ce un al treilea candidat, Sinan Ogan, a obținut 5,17%. Ogan este descris acum de unii analiști drept un „făcător de regi”, indicațiile transmise de acesta votanților săi putând decide următorul președinte al Turciei.
Victorie zdrobitoare pentru Recep Erdogan la alegerile pentru parlamentul turc
Însă Erdogan este acum favoritul clar iar victoria zdrobitoare obținută la alegerile parlamentare l-a pus în poziția de a putea afirma că doar el poate asigura stabilitatea în Turcia, în condițiile în care aceasta se confruntă cu o criză a costului vieții, inflație galopantă și impactul cutremurelor devastatoare din februarie.
Alianța de opoziție condusă de CHP a făcut un apel la tineri să iasă la vot să îl susțină pe Kilicdaroglu în turul al doilea în condițiile în care Erdogan se bucură de un sprijin larg în rândul vârstnicilor și a elementelor conservator-naționaliste din societatea turcă.
Mehmet Emin Ekmen, un vicepreședinte al DEVA, unul dintre cele șase partide din alianța de opoziție, a declarat pentru Reuters că „nu avem dovezi solide să spunem că neregulile pot schimba rezultatele alegerilor prezidențiale sau pot duce la alegerea încă unui candidat de opoziție în parlament”.
„Întrucât Erdogan și-a început oficial campania ieri, eu cred că alianța de opoziție ar trebui să își îndrepte energiile înspre turul 2”, a adăugat el.