Numărul de recruți în Rusia este în creștere, procesul de mobilizare forțată afectând aproape pe toată lumea, de la studenți la prizonieri. Potrivit serviciilor secrete britanice, Rusia urmărește să își consolideze forțele împotriva NATO pe termen lung și este probabil ca în ultimele două luni Rusia să fi început să formeze noi formațiuni militare de mari dimensiuni pentru a lupta pe frontul ucrainean. Kirill Budanov, șeful GUR din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării, a declarat că Kremlinul ia în considerare opțiunea unui proiect suplimentar de aproximativ 450.000 de oameni.
În ultimele luni, Duma de Stat a adus numeroase amendamente la legislația rusă privind mobilizarea. Astfel, amenda pentru neprezentarea la centrul de recrutare militară pentru cetățenii ruși va fi acum de la 10 la 30 de mii de ruble, când anterior era de 3 mii de ruble. De asemenea, vor crește amenzile pentru neprezentarea de noi date despre sine și refuzul unei persoane juridice de a asista comisiile militare în timpul mobilizării.
Anterior, Kremlinul a majorat vârsta de recrutare, iar ulterior Putin a semnat o lege prin care a crescut limita de vârstă pentru cetățenii cu grade militare sub cel de ofițer. Aceeași modificare i-a afectat pe cetățenii din prima și a doua categorie de rezerviști, ofițeri superiori și inferiori. Modificările legislative sunt puse în aplicare pentru a mobiliza cât mai mulți oameni și a-i trimite la război cu Ucraina.
Moscova își dă seama că prelungirea războiului este posibilă doar printr-un avantaj cantitativ, deoarece Kievul poate avea acces la noile tehnologii moderne pe care Occidentul le furnizează Ucrainei pentru a câștiga cât mai repede. Rusia îngroașă rândurile mobilizaților cu prizonieri, persoane cu tulburări psihice și chiar cu dizabilități care nu au putut să-și apere inaptitudinea. În special, a fost emis un ordin de mobilizare a prizonierilor din teritoriile ocupate temporar de Ucraina.
Statul Major al AFU raportează că forțele de ocupație rusești continuă să arunce în luptă militari nou mobilizați care nu au fost supuși niciunui antrenament preliminar. Pierderile uriașe în urma unor astfel de asalturi duc la refuzul unui număr mare de ruși de a lupta. Potrivit lui Kirill Budanov, șeful GUR al Ucrainei, aproximativ 20% dintre invadatorii ruși se predau voluntar în captivitate ucraineană. El a adăugat că Ucraina are un fond de schimb mult mai mic, deoarece Rusia a recrutat un număr colosal de ostatici, pensionari, civili obișnuiți etc.
Tensiunea în rândul populației este în creștere – la 26 august, conform datelor oficiale ale Statului Major General al AFU, pierderile estimate ale armatei ruse în război sunt de peste 260 de mii. Conducerea militară rusă își folosește subordonații ca “carne de tun”, ceea ce îi demoralizează pe invadatori și afectează în mod negativ eficiența armatei ruse. Rușii trimit primul val de infanterie la asalt, știind că vor fi uciși, după care un al doilea val de infanterie încearcă să se infiltreze în locul dorit.
Kremlinului nu-i pasă de numărul de morți în acest război, cetățenii ruși vor fi mobilizați până la ultimul om atâta timp cât există o șansă. Principala temere a autorităților ruse este revolta în rândul militarilor. Vestea recentă a unei secțiuni din cimitirul privat Wagner complet umplut cu beton este o dovadă în plus a disprețului față de propriul popor.
Timp de mai multe decenii, autoritățile ruse s-au angajat într-o propagandă care a dus la apariția unor opinii antiucrainene și antioccidentale în rândul populației ruse. Ideile dictatorului de la Kremlin au devenit ideile maselor care și-au pierdut opiniile. Cu toate acestea, numărul colosal de pierderi de pe front a început să provoace haos în cadrul grupurilor ocupanților. Complet concentrat pe distrugerea orașelor ucrainene și pe uciderea cetățenilor ucraineni, Kremlinul nu acordă nicio atenție stării psihologice și fizice a oamenilor trimiși la război. Această abordare nu va permite Rusiei să câștige, ci doar va înmulți numărul de morți de ambele părți.
Autor: Inna Volodina