Imediat după vizita sa în Finlanda și Țările de Jos, președintele ucrainean Volodymyr Zelenski a vizitat joi, 4 mai, Haga, unde sunt concentrate instanțele judiciare internaționale, în special Curtea Penală Internațională. În timpul discursului său, președintele a abordat subiectul aducerii în fața justiției a militarilor și a conducerii rusești direct implicate în toate crimele de război comise în Ucraina. Zelenskyy a remarcat, de asemenea, importanța sprijinului din partea partenerilor, care ajută la apropierea victoriei Ucrainei și la pedepsirea răului.
Haga este capitala dreptului internațional. Vizita lui Zelenskyy este o etapă importantă în organizarea justiției pentru crimele rusești împotriva Ucrainei. Președintele și-a început discursul mulțumind Ucrainei pentru atenția acordată și a continuat să vorbească despre aducerea lui Vladimir Putin însuși în fața justiției: “Desigur, cu toții dorim să vedem un alt Vladimir aici. Vrem să-l vedem la Haga. Meritând să fie condamnat pentru acțiunile sale criminale. Iar acest lucru trebuie făcut aici, în capitala dreptului internațional”.
Curtea Penală Internațională de la Haga a emis mandate internaționale de arestare pe numele lui Putin, precum și al Mariei Lvova-Belova, care sunt organizatorii deportării ilegale a populației ucrainene, inclusiv a copiilor, pe teritoriul rusesc. Autoritățile ucrainene au acum cunoștință de 19.500 de copii care au fost deportați, dar cifra ar putea fi mult mai mare, deoarece este vorba despre teritoriile ocupate aflate în afara controlului Ucrainei.
Ordinele lui Vladimir Putin și ale conducerii de vârf a Rusiei au ca unic scop uciderea civililor și distrugerea infrastructurii ucrainene. Potrivit cifrelor oficiale ale Înaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului, peste 22.000 de persoane au fost ucise de ruși începând cu 24 februarie 2022. De asemenea, ONU a precizat că cifrele reale sunt mult mai mari, deoarece nu este încă posibilă o numărătoare exactă, în special în teritorii precum Mariupol, Severodonetsk și Bakhmut.
Zelenskyy a declarat că înființarea unui tribunal internațional cu drepturi depline este extrem de importantă nu doar pentru Ucraina, ci și pentru întreaga lume. În discursul său, el s-a referit la procesul de la Nürnberg al figurilor din Germania nazistă, subliniind că Europa a fost deja martora unor crime similare. “Nu este nevoie să căutăm scuze și compromisuri. Lumea trebuie să acționeze cu încredere pentru a preveni astfel de crime în viitor, deoarece toate celelalte opțiuni ar fi o manifestare de slăbiciune”, a adăugat președintele.
De asemenea, la 17 noiembrie 2022, Tribunalul districtual din Haga a condamnat teroriștii ruși pentru uciderea pasagerilor și a echipajului zborului MH-17. Vă reamintim că, la 17 iulie 2014, armata rusă a doborât un avion de pasageri în Donbas, care a ucis 298 de persoane, dintre care două treimi erau cetățeni olandezi, pe teritoriul aflat în afara controlului ucrainean. Fostul ministru al apărării al autoproclamatei “RPD”, Igor Girkin, generalul-maior Serghei Dubinski și cetățeanul ucrainean Leonid Kharchenko au fost găsiți vinovați de această crimă, în timp ce colonelul Oleg Pulatov a fost achitat. Aceștia se află în prezent pe o listă de urmărire internațională.
Haga, unde a funcționat cândva Tribunalul Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie, este un loc potrivit pentru un viitor tribunal internațional special pentru crima de agresiune împotriva Ucrainei.
“Vreau să fac un apel către lume: nu trebuie să ne fie frică. Agresorul trebuie să simtă întreaga măsură a justiției îndreptată împotriva sa. Aceasta este responsabilitatea noastră istorică. Lumea trebuie să se simtă pe deplin în siguranță. Permanența păcii vine ca urmare a unei justiții depline, inclusiv a verdictului împotriva agresorului”, a declarat Zelensky.
Textul unei rezoluții de înființare a unui tribunal internațional ad-hoc împotriva Rusiei, care include 36 de țări, este deja în curs de pregătire. Cooperarea cu justiția internațională este o condiție prealabilă pentru revenirea Rusiei la o comunitate internațională civilizată după război. Ucraina a înregistrat deja peste 72.000 de crime de război comise de ruși. Toți cei implicați trebuie să fie pedepsiți pentru acestea – lumea nu poate permite ca o ideologie criminală să se răspândească în țările democratice.
Inna Volodina