Sari la conținut

Propunerile lui Trump privind metodele de încheiere a războiului Rusiei împotriva Ucrainei

Alegerile prezidențiale din Statele Unite au fost așteptate de întreaga lume, iar pentru Kiev, rezultatele lor au fost deosebit de importante, având în vedere că influența SUA joacă un rol major în direcția în care se va dezvolta războiul ruso-ucrainean. Donald Trump, câștigătorul din partea Partidului Republican, a promis multe, printre care și afirmația că ar putea încheia războiul Rusiei împotriva Ucrainei în 24 de ore. Cu toate acestea, în legătură cu posibilele metode de încheiere a războiului, nu a fost foarte explicit, așa că nu se poate spune cu exactitate care este planul pe care Trump intenționează să-l pună în aplicare.

Mass-media internațională a publicat pe larg atât declarațiile lui Trump, cât și ale colaboratorilor săi, care conțin o serie de idei despre cum ar trebui să se termine războiul. Multe dintre acestea contrazic principiile oficiale ale Kievului și ale ucraineanilor în general, însă anumite propuneri ar putea garanta Ucrainei victoria și siguranța pe termen lung.

În general, fiecare dintre ideile lui Trump duce la un singur lucru: Ucraina și Rusia vor trebui să se așeze la masa negocierilor cu concesii de ambele părți. Ceea ce nu este surprinzător, având în vedere că politicianul este cunoscut pentru loialitatea sa față de Putin și a subliniat de mai multe ori relațiile de prietenie cu dictatorul rus. Poate cea mai răspândită idee este înghețarea conflictului, ceea ce ar trebui realizat prin negocieri și compromisuri.

Desigur, Trump și echipa sa înțeleg foarte bine că una dintre părți, sau chiar amândouă, s-ar putea să nu fie de acord cu propunerile. Pentru a forța Ucraina să participe la negocieri, SUA ar putea amenința cu oprirea ajutorului destinat apărării ulterioare. În cazul în care Federația Rusă ar refuza ideea negocierilor, Trump ar putea amenința cu colapsul economiei rusești, prin reducerea prețurilor la petrol și gaz.

În cadrul planului de înghețare, mai există un alt scenariu posibil, și anume crearea unei zone tampon de peste 1200 de kilometri, care ar trebui asigurată de trupele europene și britanice. Înghețarea liniei frontului, precum și refuzul Ucrainei de a adera la NATO pentru următorii 20 de ani, în schimbul continuării ajutorului din partea SUA, sunt propuneri ce fac parte din acest plan. Totuși, Trump se opune implicării trupelor americane în această misiune.

Totuși, posibilitatea de realizare a unui astfel de plan fără implicarea directă a SUA rămâne o întrebare nerezolvată. Fostul cancelar al Marii Britanii, George Osborne, a declarat că este destul de nerealist să se creadă că Europa, fără ajutorul american, va putea să facă față și să continue să susțină Ucraina.

Printre posibilele scenarii mai favorabile pentru Ucraina se numără, deși cu o probabilitate scăzută, ideea ca Trump să ofere Ucrainei arme nucleare. Reacordarea statutului nuclear pe care Ucraina l-a pierdut în 1996 în schimbul garanțiilor de securitate ar putea deveni acea garanție pierdută și atât de dorită de ucraineni. Despre acest subiect scrie Daily Express, citându-l pe expertul britanic în securitate și apărare, Nicholas Drummond.

Expertul consideră că aceasta ar putea fi o carte secretă a lui Trump, care fără îndoială ar contribui la restabilirea păcii și securității în regiune și, cel mai important, ar obliga Rusia să se oprească în sfârșit.

Anterior, Donald Trump a promis că va începe să rezolve problemele legate de războiul ruso-ucrainean încă înainte de inaugurarea sa, programată pentru ianuarie 2025. Rămâne de văzut ce decizii va lua politicianul și ce avantaj vor aduce acestea uneia dintre părți.

Reacția Ucrainei la ideile lui Trump

Poziția Kievului de la începutul războiului a fost constantă: niciun compromis teritorial față de Rusia, niciun îngheț al războiului și niciun abandon al intenției de a adera la Uniunea Europeană și NATO. Ucraina este deschisă propunerilor, dar va respinge cu fermitate orice propunere care ar însemna o victorie pentru Rusia.

Înghețarea războiului cu condiția ca Rusia să păstreze toate teritoriile ocupate ar fi o invitație pentru Moscova la o agresiune continuă, cu o pauză de câțiva ani. Ucraina vrea să pună capăt războiului aici și acum, ceea ce poate fi realizat cu ajutorul partenerilor, nu să-l amâne pentru mulți ani sau chiar decenii.

Încheierea focului cu înghețarea conflictului este o „capcană”, este convins liderul ucrainean, Volodimir Zelensky.

A începe un război împotriva unei țări care abia începe să devină parte a UE și NATO, și împotriva unei țări care deja are statutul de membru, sunt lucruri total diferite, mai ales pentru Rusia. Se poate spune fără greșeală că Rusia atacă în special acele țări care doar încep calea lor către integrarea europeană și care pot fi, în mod condiționat, trase înapoi, supuse și cucerite. Acest lucru se poate observa foarte bine în cazul Ucrainei, Georgiei și Moldovei, care suferă și ele de pe urma intervenției rusești.

În schimb, țările membre UE și NATO nu sunt atinse de Rusia, cel puțin nu direct, fără a aplica forța armată. Obținerea statutului de membru al UE și NATO pentru Ucraina ar garanta securitatea, deoarece Rusia ar risca foarte puțin să înceapă un astfel de război de amploare împotriva unui stat care ar avea în spate o protecție puternică din partea altor state membre. A ataca o țară care nu beneficiază încă de această protecție este mult mai ușor pentru o țară imperialistă, în interesul căreia se află distrugerea democrației prin influență directă sau indirectă.

Imagine: ilustrativă, sursă: https://moldova.europalibera.org/a/pacea-lui-trump-ucraina-ar-trebui-sa-nu-ceara-intrarea-in-nato-cel-putin-20-de-ani-wall-street-journal/33191504.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!