Sari la conținut

Protecția cerului ucrainean – garanție a securității europene

La 19 aprilie, ministrul ucrainean al apărării, Oleksiy Reznikov, a declarat că “cerul ucrainean a devenit mai sigur astăzi”. El a confirmat primirea sistemelor de apărare antiaeriană Patriot din SUA, Germania și Olanda, anunțată de guvernul german cu o zi înainte. În plus, sistemele de apărare antirachetă IRIS-T, NASAMS și MiG primite de la parteneri se află deja în rândurile Forțelor de Apărare ucrainene.

Pe Twitter, ministrul Apărării a precizat că solicitarea Kievului de a primi sisteme Patriot a fost făcută încă din august 2021, când independența Ucrainei era deja amenințată. În replică, partenerii americani au refuzat, spunând că este imposibil să furnizeze astfel de sisteme. Ministrul adjunct al apărării, generalul-locotenent Oleksandr Pavlyuk, a mulțumit partenerilor pentru consolidarea semnificativă a apărării aeriene a Ucrainei și a precizat că astfel de sisteme de apărare aeriană vor proteja împotriva rachetelor de croazieră rusești și a atacurilor UAV.

Anterior, Ucraina nu dispunea de sisteme de apărare aeriană care să reziste la rachete balistice. De la începutul războiului dintre Rusia și Ucraina, o mulțime de echipamente occidentale de apărare aeriană au fost trimise Ucrainei din SUA: complexe portabile Stinger, sisteme de ghidare radar. Timp de mai bine de un an, acestea au asigurat un anumit nivel de protecție împotriva amenințărilor aeriene, dar acest lucru nu este suficient, având în vedere tipurile de arme de care dispune agresorul.

Colonelul Yuriy Ignat, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ale AFU, a declarat într-o emisiune maraton a televiziunii naționale că sistemul Patriot SAM cu muniția sa poate doborî ținte ale invadatorilor ruși la o distanță de până la 150 km. De asemenea, acesta va permite armatei ucrainene să urmărească avioanele rusești care lansează bombe asupra civililor departe de granițele ucrainene. În plus, el a precizat că, dacă este vorba de una dintre cele mai recente variante ale sistemului SAM, și anume Patriot PAC-3, acesta va putea doborî și rachete balistice, în special racheta balistică Iskander-M, dar deja la o distanță de până la 40 km.

Patriot a evoluat odată cu tehnologia și noile amenințări. Versiunile actuale ale sistemului sunt echipate cu interceptoare și un radar de mare capacitate. Sistemele sale sunt caracterizate de o rată de alertă ridicată și de capacitatea de a ataca simultan mai multe ținte. Sistemul Patriot are patru funcții principale: comunicații, comandă și control, supraveghere radar și interceptare a țintelor aeriene.

Rachetele balistice sunt cele care reprezintă cea mai mare amenințare pentru Ucraina, deoarece sunt aproape imposibil de interceptat. Comandamentul ucrainean subliniază că sistemele Patriot ar putea fi integrate în sistemul național de apărare aeriană, ceea ce ar crește eficiența acestuia. Un purtător de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene subliniază că este nevoie de un număr mare de unități Patriot pentru o mai bună protecție:

“Am spus de mai multe ori că nu este ușor să doborâm rachete balistice chiar și cu aceste mijloace. Trebuie să ai un număr suficient de ele pentru a te proteja de un astfel de atac. Așadar, cel mai bun mod de a distruge aceste rachete balistice este tocmai la lansare. Conducerea militară și politică de vârf a Ucrainei știe acest lucru, partenerii noștri știu acest lucru, așa că există un plan de acțiune precis în acest sens.”

Ucraina își intensifică apărarea cerului pentru a proteja oamenii, bunurile lor și infrastructura critică. De la începutul invaziei la scară largă, Kievul a primit de la aliații săi zeci de tipuri diferite de arme pe care nicio armată din lume nu le-a avut înainte. Acest lucru a ajutat AFU să reziste mai mult de un an de lupte pentru independență, stăpânind noi abilități de utilizare, reparare și întreținere a echipamentelor. Teroarea rachetelor rusești trebuie oprită prin eforturi comune, cu ajutorul partenerilor și prin profesionalismul militarilor. Reînarmarea cu arme occidentale moderne aduce Ucraina mai aproape de NATO și Europa mai departe de un război major cu Rusia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!